Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.13 10:43

6 gyanús jel, hogy fogzani kezd a baba

 

6 gyanús jel, hogy fogzani kezd a baba

 

 

   Ami a „Nagy Könyv”-ben meg van írva, általában csak részleteiben fedi le a valóságot. Ha pedig valahol különösképpen kiütközik ez, az a gyermeked fejlődése. Ahogyan a mozgásfejlődés, úgy a fogzás tekintetében is sok állítólagos jó tanácsot hallhatunk, ami aztán vagy igaz ránk, vagy nem. Például: "már ennyi fogának kellene lennie, vagy „már nem kellene éjszakánként sírnia, sőt felébrednie sem". Sokan a nyűgösséget sem hajlandóak a fogzásnak titulálni.

 

De mik azok a – kisgyermekes szülők szerint is – gyanús jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy fogzani kezd a baba?

 

  1. Duzzanat, pirosság az ínyben. Talán a leginkább egyértelműen akkor állapíthatjuk meg, hogy valóban beleesett-e kisdedünk egy újabb fogzási periódusba, ha belenézünk a kis szájába. Ha látunk valamilyen nyomot – például a jellegzetes, piramis alakú kitüremkedést, esetleg egy pici fehér foltocskát is – akkor nem kell aggódnunk, csak fogzik a picink.
  2. Nyűgösség. A babák nyűgösségét sokan hajlamosak hisztinek nevezni. Pedig egy bébi csupán azt teszi, ami a dolga: figyelmezteti a szüleit, hogy veszélyben vannak a túlélési esélyei. Éhes, szomjas, beteg, de leginkább szeretetre, ölbe vágyik. Nincs ez másképpen a fogzás idején sem, ekkor is csak jelzi a fájdalmát, diszkomfort-érzetét. Ne hallgass a károgókra, nyugodtan szeretgesd meg, nyugtasd meg a babádat, hiszen szenved!
  3. Hőemelkedés, rövidebb ideig láz. A fogzás idején is gyakran jelentkezhet hőemelkedés, akár egy-két hétig is. A fogak áttörésének napjain pedig sajnos nem ritka akár a 39-40 fokos láz is. A szülők megnyugtatására szolgál, ha vesznek egy úgynevezett „egyérintéses” lázmérőt, hiszen ezt lehetséges a fogak környékéhez érinteni. Ha a kibújó fog területén nagyon magas a testhőmérséklet, akkor elég valószínű, hogy a fogzástól lázas a gyermeked. Kezdő szülőknek érdemes sokat olvasni a házi lázcsillapítás témájában.
  4. Hasmenés, sűrű székletürítés, híg széklet. Még a kizárólagosan anyatejes babák tipikusan híg széklete is tovább hígulhat, csípős illatú lehet, illetve gyakoribbá válhat. Ha csak nem okoz neked nagy fájdalmat, érdemes ilyenkor többször mellre tenni a babát, többek között ezért is, mert hamar kiürül belőle.
  5. Rágcsálás. Egy fogzó baba szinte mindent hajlamos megrágni, ami az útjába kerül. Csecsemőknél még arra érdemes ügyelned, hogy legyen a kezében olyasmi – jellemzően rágóka, szilikonos jégkocka, vagy bármilyen steril dolog, például kanál – amit nem tud lenyelni. Nagyobb korban már a totyogó mindent megtalál magának, ekkor már inkább a higiéniára, és arra érdemes figyelned, hogy a veszélyes dolgok ne essenek a keze ügyébe.
  6. Hideg italok iránti sóvárgás. Ami hideg, az jól esik a babának, hiszen lehűti a kis ínyét, így természetes módon csillapítja a fájdalmát. Érdemes mindent picit lehűtve kínálni neki, természetesen arra is ügyelve, hogy közben nehogy megfázzon.

 

   A fogzás tehát sokféleképpen kezdődhet – akár három hónapos kor előtt is, és sokféle típusa létezik. Van, aki nagyon hamar túl van rajta, viszont ez egy kegyetlen időszak. Van, ahol elhúzódik, és senki sem bírja már kivárni a végét. A lényeg, hogy figyelj a babádra, és hallgass a szívedre, az ösztöneidre! Sok-sok szeretettel, türelemmel és odafigyeléssel ti is biztosan nemsokára túl lesztek a fogzáson!

Oszd meg!

Webáruház készítés