Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.05.16 13:19

6 ötlet a szeparációs szorongás „kezelésére”

 

6 ötlet a szeparációs szorongás „kezelésére”

 

 

  Az úgynevezett szeparációs szorongást minden kisgyerekes szülő ismeri, vagy legalábbis már hallott róla.

 

 

Vannak kisbabák, akik nem tudnak az anyukájukról leválni és vannak olyanok, akik sokkal nyitottabbak a környezetük felé és önállóan tudnak működni az anyuka közelsége nélkül is.

 

Az igazi szeparációs szorongás a szakkönyvek szerint körülbelül a baba nyolc hónapos korában jelentkezik először. Természetesen ez nem teljesen igaz így, vannak sokkal fiatalabb babák is, akik szeretnek az anyukájukkal testközelben lenni. Viszont ez nem igazi szeparációs szorongás, hanem inkább arról van szó, hogy a baba még nem tudta feldolgozni, hogy kilenc hónapnyi testközelség után megszűnt ez a kapcsolat, ezért hiányérzete támad. Mindez akkor következik be, mikor kezd tudatára ébredni, hogy ő és anya két különálló személy és anya esetenként nincs jelen, ekkor kisebb pánik fogja el, szorong amiatt, hogy eltűnik.

 

A szeparációs szorongás lényege, hogy a babádnak olyan érzése van, hogy nem jó neki anya nélkül lenni, nem biztos önmagában, anya tudja csak biztosítani a megfelelő, biztonságos hátteret. Ezért elengedhetetlenül fontos a biztonságos háttér megteremtése, ami erősíti a babában a biztonságérzetet. Természetesen a szeparációs szorongás mértéke a babád habitusától is jelentősen függ, a könnyebben barátkozó babáknál enyhébb lefolyású lesz ez az időszak, könnyebben tudják venni az akadályokat. De a lényeg, bármennyire zárkózottabb vagy nyitottabb a babád, szerencsére ez az időszak csak átmeneti.

 

Lássunk néhány ötletet, hogy mit tehetsz a babád megnyugtatására:

 

1. Ha ki kell menned a szobából, akkor mindig vidd magaddal. Ha házimunkát végzel, akkor esetleg kösd kendővel a hátadra.

 

2. Ha nélküle mégy át a másik helyiségbe, akkor hangosan beszélj hozzá, hogy hallja a hangodat, így tudatosul benne, hogy bár nem látja anyát, attól még ott van a közelben.

 

3. Amikor már kúszó-mászóvá válik a babád, akkor hagyd, hogy kövessen. Beszélj hozzá, foglald le.

 

4. Ahogy tágul a látótere, úgy tudsz neki apróbb elfoglaltságokat adni, ahogy egyre nagyobb, akkor már feladatokat is adhatsz neki, élvezni fogja, hogy segíthet anyának a házimunkában. Például a gyerekek szívesen segítenek a mosógép ki és bepakolásában, vagy a sütéssel-főzéssel kapcsolatos keverés-kavarásban.

 

5. Ha mégis úgy alakul, hogy valahová el kell menned és másra kell bíznod, akkor semmiképpen ne szökve távozz. Mielőtt elindulsz, mindenképpen mondd el neki, hogy most el fogsz menni, de nemsokára visszajössz és addig ő például a nagymamával játszhat, vagy a nagyi süt neki palacsintát. Ezek a dolgok a kicsik számára igen vonzó tevékenységek. Lehet, hogy búcsúzáskor lesz egy kicsi hiszti, de ne futamodj meg. Ha elindultál, akkor már ne fordulj vissza, mert minél tovább halasztgatod, annál rosszabb lesz az elválás.

 

6. Először mindig csak rövidebb időre menj el. Ha rövidebb vagy később hosszas távollét után hazaérsz, hangosan köszöntsd, fejezd ki örömödet, hogy újra együtt vagytok. Egy idő után tudatosulni fog benne, hogy anya nemcsak elmegy, hanem vissza is jön.

 Oszd meg!

Webáruház készítés