Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.16 11:04

6 tévedés a szobatisztasággal kapcsolatban, amivel te is már biztos találkoztál

 

6 tévedés a szobatisztasággal kapcsolatban, amivel te is már biztos találkoztál

 

A szobatisztaság kialakulásával kapcsolatban is sok a félreértés.

Lássuk, mik ezek!

 

1., Kezdd el minél hamarabb, akár már a születés után!


"Az én Pistikém már fél évesen szobatiszta volt, a te gyermeked is az lehetne, csak nem próbálkozol eleget!"- A leggyakoribb butaság a szobatisztasággal kapcsolatban az, ha egymáshoz próbálják mérni a gyermekeiket a szülők. Ennek nyilvánvalóan semmi értelme ebben az esetben sem, ahogyan semmilyen más fejlődési állomás esetén sincs. A szobatisztaság kialakulása ugyanis minden gyermeknél egyedi. Nem versenysportról beszélünk, ahol az nyer, aki előbb ér a célba.

2., A megoldás a színtiszta erőszak.


Büntetéssel kell rávenni a bilibe ürítésre. Sajnos még mindig sokakban élnek olyan tévhitek, hogy szinte mindenre csakis erőszakkal lehet rávenni a gyermeket. Belegondolni is rossz, hány gyermek lehetett megszégyenítve, megbüntetve pusztán azért, mert nem sikerült a felnőttek szerinti megfelelő helyre végezni a dolgát. Kérlek, soha ne bántsd a gyermekedet semmi miatt, hiszen ezzel biztosan sokkal többet ártasz neki, mint amennyit használsz!

3., Jutalmazással kell a szobatisztaságra kondicionálni.


A jutalmazás már nyilvánvalóan jobb, illetve kevésbé fájdalmas dolog, mint a büntetés. Azonban ne feledd, hogy ez is egyfajta erőszak! Valami olyasmit kapcsolsz ugyanis a bilire üléshez, ami nem oda való. Ha csokit, vagy nyalókát ígérsz a gyereknek minden egyes jó helyre sikerült produktum esetén, akkor ezt később is kérni fogja, emiatt pedig akár evészavarai is lehetnek. Másrészt nem fogja megtanulni, hogy jutalom nélkül, önmagáért bilizzen.

4., Gyakran kell bilire ültetni.


Még mindig sokan alkalmazzák azt a módszert, hogy akár a kis bébiket is, akár óránként is ráültetik, rákényszerítik a bilire. A természet törvényei alapján így gyakran születik is oda egy kis produkció. Viszont ezt a gyerek szintén erőszakként éli meg, nem tudja még, miért történik, mire való ez az egész. Csak azt tudja, hogy a bilizés egy rossz dolog, ami nagyon gyakran kiszakítja őt a játékból, az örömöt okozó cselekvésből.

5., Csak el kell hagyni a pelenkát és kész!


Tény, hogy anyáink és nagymamáink még textilpelenkákat mostak, sokszor a patakban, majd a sparhelten főzve ki őket. Az is tény, hogy Afrikában sokan nélkülöznek, így eldobható pelenkára sincsen pénzük. Viszont az is tény, hogy mindkét esetben sokkalta több a gyerekbetegség is, részben emiatt, amit pedig nem érdemes megkockáztatni a gyermekeddel. Ahogyan a bepisiléssel járó megszégyenülést, felfázást, kiszolgáltatottságot sem.

6., Ha nem lesz egy évesen szobatiszta a gyermek, nem lehetséges, hogy boldog, kiegyensúlyozott, intelligens felnőtt legyen belőle!


Ez természetesen egy merő butaság. Ahogyan a többi fejlődési folyamat is, a szobatisztává válás is teljesen egyéni. A tapasztalat ráadásul inkább azt igazolja, hogy a későn érő, lassabban fejlődő gyerekek lesznek több esetben zsenik, vagy briliáns elmék.

 

Ne higgy tehát a rosszakaróknak! Szeresd a gyermekedet, fordulj felé őszinte odafigyeléssel! Bátran megveheted neki akár a többfunkciós, kivehető tartályos bilit is, megkönnyítve ezzel a mindennapjaitokat! A lényeg, hogy próbáljátok megőrizni a nyugalmatokat, és egyszer biztosan a te gyermeked is szobatiszta lesz!

 

Webáruház készítés