Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.06.18 14:31

7+1 tipp a hiszti kezelésére

 

 

7+1 tipp a hiszti kezelésére

 

 

 

   A hisztit a legtöbben „rosszalkodásként” élik meg, pedig a gyermek pusztán a „kicsiségéből” adódó frusztrációját próbálja kifejezni, az ebből fakadó dühét levezetni. A hisztivel alakul ki a gyermek éntudata, ehhez pedig a saját maga és a mások közti határokat szükséges körvonalaznia.

 

 

Lássuk, mit tudsz tenni, hogy mindannyian túléljétek:

 

1. Öleld meg! Gyors, instant megoldás a nyugtalanság ellen, amivel a hangzavarban is kifejezheted számára a feltétel nélküli szeretetedet. A gyerek nem az ellenséged, hanem az a személy, akiért bármit megtennél – építs hát benne bizalmat, elköteleződést magad iránt, és mindenki boldogabb lesz!

 

2. Vigasztald meg, szeretgesd meg! A gyerek frusztrált. Gondja van, amit nem tud megoldani. Ez zavarja, elszomorítja. Elfogadásra, megértésre van szüksége. Ezt pedig szinte kizárólag a szüleitől tudja megkapni a mai világban. Add meg hát neki!

 

3. Ne kiabálj vele! A hiszti tünet, nem maga a probléma. A problémára próbálj megoldást találni, ne a hisztit fojtsd el! Nyilvános helyen elég, ha egy csendesebb helyre húzódtok, amíg megnyugszik.

 

4. Ne hagyd magára! Régen divat volt a hisztiző gyereket szobafogságra ítélni, azzal az indokkal, hogy „majd elgondolkodik azon, hogy mit csinált rosszul”. Ezzel csak azt az érzést erősítenéd benne, hogy egyedül van a problémájával, nem fontos neked, nem számíthat rád – de leginkább senkire sem. Ülj le mellé, és maradj is vele, amíg megnyugszik! Soha ne hagyd egyedül ilyenkor!

 

5. Beszélj az érzéseidről! Ha már nagyobb a gyerek, meg is tudod neki magyarázni, akár egyszerűbb szavakkal is, hogy miért tiltottál meg neki valamit, amitől most rosszul érzi magát. Mert veszélyes, mert beteg lesz tőle, mert nincs rá pénz, idő, lehetőség. Próbálj egyértelmű, nyilvánvaló, számára is érthető magyarázatot adni a tiltás okára. Ha nem tiltás miatt hisztizik, akkor elég annyit mondanod, hogy szomorú vagy, rosszul érzed magad, amiért így viselkedik. Fontos, hogy megértse, a szülei soha nem akarnak neki rosszat, minden az ő érdekében történik.

 

6. Segíts neki is szavakba önteni az érzéseit! Fontos tudni, hogy konkrétan mi bántja az adott szituációban, hiszen a válasz gyakran egészen más is lehet, mint amit mi felnőtt fejjel gondolnánk. Ha beszélteted, azzal nem csak a problémát próbálhatod megfejteni, de azt az érzést is erősíted a gyermekedben, hogy érdeklődsz iránta, fontos neked, szereted őt.

 

7. Ne törődj vele, hogy mit gondolnak mások! A hiszti kellemetlen látvány, főleg ha nyilvános helyen történik. Ilyenkor meg kell küzdened a rosszalló tekintetekkel, rosszindulatú beszólásokkal. Ekkor is legyen a gyermeked az első, őt próbáld megnyugtatni, ne foglalkozz másokkal!

 

+1, Légy következetes! Csak olyan dolgokat tilts meg neki, amit meg tudsz indokolni! Csak arra mondj nemet, amire akkor is nemet fogsz mondani, ha a kicsinyed krokodilkönnyes hüppögésbe kezd miatta. Egy határozott, következetes, szeretetét mégis kifejező, odaadó szülői viszony megtapasztalásával hamarabb túl lesztek ezen az időszakon.

 

A hiszti kezelése az egyik legnehezebb feladat a gyermeknevelésben, hiszen a gyermek frusztrációjától mi magunk is frusztráltak leszünk. Ha megérted, hogy a hisztivel a gyermek nem rosszat akar, talán könnyebb lehet nektek is, a gyermekedből pedig kiegyensúlyozott, egészséges, boldog felnőtt lesz, akire később te is számíthatsz majd.

 Oszd meg!

Webáruház készítés