Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.23 10:37

8 dolog, amelyekre figyelj oda a babád fejlődésénél

 

8 dolog, amelyekre figyelj oda a babád fejlődésénél

 

 

   Amikor egy pár gyermeket vállal, általában boldogság tölti el a szívüket és mindent ideálisnak, rózsaszínnek látnak. Azonban ahogy megérkezik a kisbaba, rájön az ember, hogy nem csupán az édes, aranyos dolgok tartoznak hozzá, hanem rengeteg felelősség és feladat is. Meg kell tanulni fürdetni, gondozni, megnyugtatni gyermekünket. A felelősségvállalásba pedig bele tartozik az is, hogy nyomon kövessük a pici fejlődését, és segítsük azt.

 

3 dolog biztosan bele tartozik az érési folyamatba:

1., Mozgásfejlődés:

Minden baba külön egyéniség, ami azzal jár, hogy más és más ütemű a fejlődésük. Azonban körülbelüli normák meg vannak adva, amin belül egészségesnek mondható egy gyermek, és ha ezektől jelentősen eltér, akkor valószínűleg segítségre van szüksége.

2., Beszédfejlődés:

Két különböző dolgot kell figyelembe venni a beszédfejlődésnél, az egyik az, hogy hogyan és mennyire érti meg a gyerek a beszédet, a másik pedig az, hogy ő mennyire tudja magát kifejezni. Először mindig a megértés fejlődik és a beszédhasználat csak utána.

3., Idegrendszeri érés:

Az első öt év az idegrendszer fejlődése szempontjából a legdinamikusabb időszak. Minden tapasztalat, amit a baba mozgás, hallás, szaglás, ízlelés, látás, tapintás segítségével a környezetéből szerez, segít az idegi összeköttetések kialakulásában.

Mi is az a 8 legfontosabb dolog, amire oda kell figyelned a babád fejlődésénél?

1., 1-1,5 hónapos korban hason fekve fel tudja emelni a fejét.

2., 5-7 hónaposan segítség nélkül képes ülni.

3., 8-10 hónaposan indul be a kúszás-mászás.

4., 11,5-15 hónaposan el kezd egyedül járni.

5., 3 hónaposan gügyögni kezd.

6., 5 hónaposan tekintetével követi a mozgást, reagál az arckifejezésekre.

7., 23-26 hónaposan 6-50 szavas szókincse van.

8., A megkésett idegrendszeri fejlődés jelei:

  • 5 éves kor után is ágyba pisil a gyerek,
  • felfordul a gyomra autóban, repülőn, hajón,
  • nehezen tanul meg biciklizni, úszni,
  • nem képes nyugton ülni,
  • nehezen tanul meg írni, olvasni, számolni.

Végül néhány olyan dolog, amivel segítheted gyermeked fejlődését:

  • Nagyon fontos, hogy bár a biztonságra mindig oda kell figyelni, de mindenképpen adj teret a babád számára, hogy mozoghasson, felfedezhesse a környezetét.
  • Mindig érintsd meg a gyermekedet simogatással, ringatással, játékkal! Rendkívül sok segítséget adsz neki ezzel, az idegrendszere fejlődéséhez.
  • Biztosítsd neki a feltételeket, de ne siettesd a fejlődési lépcsőfokokat! Az idegrendszernek meg van a saját fejlődési üteme, és ha kimarad 1-2 lépcsőfok, azzal csak ártunk a gyereknek, hiszen később ez megmutatkozhat a tanulásnál, vagy más területen az életében.
  • Figyelj oda arra, ha a gyermeked nehezen áll át a folyékony táplálékról a szilárd ételekre, hiszen ez is mutathat például feldolgozási zavart.
  • Ne fogadd el azt a diagnózist, hogy csak lusta a babád! Hiszen millió egy oka lehet annak, hogy megkésik a mozgás, vagy beszédfejlődésben. Jobb ilyen esetben minél előbb szakemberhez fordulni, és ha valóban valamilyen rendellenességről van szó, minél előbb el kezdeni fejleszteni a babádat.

 Oszd meg!

Webáruház készítés