Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.09.03 10:18

8+1 tipp a dackorszak túlélésére

 

 

8+1 tipp a dackorszak túlélésére

 

 

A dackorszak sokszor elviselhetetlen tud lenni. Megterhelő azt látni, hogy olyan, mintha a gyermekünk el akarna szakadni tőlünk.

 

 

Lássuk, mit tudsz tenni a gyermekedért és magatokért, hogy könnyebben túléljétek a dackorszakot!

 

1. Szeresd, becézd, öleld át!


Bármilyen meglepő, ez az, amire a gyermekednek ilyenkor – ahogyan egyébként szinte mindig – a legnagyobb szüksége van. A dackorszak során az énhatárait próbálgatja. Ehhez pedig biztos szeretne lenni abban, hogy a szülei, szerettei is támogatják őt az önállósodási törekvéseiben. Szeresd tehát őt, és mutasd is ki a szeretetedet, amennyire csak lehetséges – lehetőleg akkor, ha egyébként kettesben vagytok, és van lehetőségetek beszélgetni is!

2. Kerüld az új dolgokat!


Ha valamilyen nagyobb változás készülődik a család életében – például költözés, nagyobb felújítás, intézményváltás, esetleg testvér születése – és van is erre reális keretek között módotok, akkor próbáljátok kicsit elodázni ezeket a dolgokat! A dackorszak túléléséhez a gyermeknek és nektek is nagy szükség lenne az állandóságra, amely a biztonságot, érzelmi stabilitást jelenti egy változó, nehezen kiismerhető időszakban.

 

3. Próbálj nyugodt maradni!


Tisztában vagyunk azzal, hogy felkiáltasz: „könnyű ezt mondani”! Megértjük. A nyugalom mégis javítana a helyzeteteken! Amennyiben lehetséges, vezesd le a feszültséget: sportolj, hódolj kedvenc hobbidnak, vagy beszéld ki magad a legjobb barátnődnek! Relaxálj, és gondolj arra, hogy a dackorszak előbb-utóbb véget ér, de nem mindegy, hogyan jöttök ki belőle!

 

4. Türelem!


Próbálj meg minél inkább türelmesnek lenni a gyermekeddel! Természetes folyamaton megy keresztül, ez az élet rendje. A gyereket viszont megviseli, igénybe veszi, ezért nagy segítség lenne neki egy türelmes, szerető, biztos támasz.

 

5. Engedd el!


Ha el akar menni, elszalad, elvonul – persze nyilván ésszerű keretek között – engedd el! Persze, igyekezz figyelni titokban, de ne állj az útjába – engedd, hadd próbálgassa a határait!

 

6. Állj készen, hogy visszafogadd!


Általában visszajön. Ilyenkor igyekezz szívélyesen, kedvesen fogadni! Hiszen ez a lényege az egésznek, hogy lássa, nem haragszol meg rá, amiért önállósodni próbált.

 

7. Hagyd, hogy segítsen!


Ha be akarja kötni a cipőfűzőjét, ki szeretné vinni a szemetet, segítene a házimunkában, engedd meg neki, viseld el! Ettől magabiztos lesz, és később jobb lesz a munkához való hozzáállása is.

 

8. Az apróbb dolgokban hadd döntsön ő!


A felesleges konfliktusokat kerüld el! Milyen színű bögréből igyon? Tej helyett kakaót kér? Hadd döntsön, hadd érezze hasznosnak, fontosnak magát! Ő fejlődik az önállóságában, neked pedig egy idegszállal több marad! Nyilván a konnektorba azért ne engedd nyúlni!

 

+1. Kedvesen közömbös következetesség


A híres pszichológus, dr. Vekerdy Tamás kifejezése a dackorszakban javasolt hozzáállásra. Ha a gyermek a boltban édességet követel, nyugodtan, kedvesen közöljük vele, hogy miért nem kaphatja meg. Ha toporzékol, azt is próbáljuk hasonlóan lereagálni! Kezeljük önálló, értelmes emberi lényként, beszéljünk hozzá a korosztályának megfelelő nyelven, de komolyan, őszintén!

 

Fel a fejjel tehát! A dackorszak elmúlik. Türelemmel, megértéssel, szeretettel pedig még jól is jöhettek ki belőle, és erősödhet is a kapcsolatotok!

 Oszd meg!

Webáruház készítés