Hogyan válasszunk játékokat gyermekeinknek?

Minden bizonnyal tagadhatatlan a tény, hogy a játékok nagyon fontos szerepet töltenek be a gyerekek életében és gyakorlatilag onnantól kezdve játék számukra az egész élet, hogy világra jönnek és elkezdik felfedezni a környezetüket. Bármikor, bármilyen pillanatot tudunk nekik játékossá varázsolni, minden egyes kavics és fadarab képes játékká varázsolódni a kezeik között – ez a legcsodálatosabb az egészben. Ebben a cikkben olyan dolgokról szeretnénk mesélni, amiket érdemes figyelembe venni, mielőtt új játékot vásárolunk a gyermekünknek/vagy akár egy ismerős kisgyereknek. Sőt, ki fogjuk emelni, hogy miért fontos a hagyományos értelemben vett játékokkal is játszania a gyerekeknek – ezek előnyeit pedig szépen sorba vesszük! Izgalmas lesz, bízunk benne, hogy segít majd elgondolkodni a témán és sok hasznos tanácsot talál majd benne az olvasó!

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe akkor, ha új játékot szeretnénk vásárolni?

Egyértelmű, hogy nem lehet csak úgy fejest ugrani a játékok vásárlásába és nem bölcs dolog bármit megvenni, csak azért, mert épp a szemünk elé került a boltban és nagyon jól néz ki. Nézzük meg azokat a szempontokat, melyek átgondolása hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy aztán el tudjuk dönteni: igen, ez tényleg kell nekünk!

1. A gyermek kora

A legelső tényező, amelyet figyelembe kell venni, a gyermek életkora. A különböző korosztályok más-más fejlettségi szinten vannak, így más típusú játékokra, tevékenységekre van szükségük. Ha csak egy szempontot nézünk, akkor az mindenképpen ez legyen!

  • 0-2 éves korig: ebben az időszakban a babák érzékszerveik fejlesztésére összpontosítanak, így a színes, hangot adó, textúrált játékok megfelelőek lehetnek. A puha plüssállatok, csörgők vagy akár fogzási segédeszközök ideális választások. A keményebbekkel vigyázzunk, illetve arra is, hogy bababiztos legyen, tehát semmit ne tudjanak lenyelni vagy bekapni a terméken, ami fulladást okozhat.
  • 3-5 éves korig: a kisgyermekek már érdeklődnek a kreatív és mozgásfejlesztő játékok iránt. Építőkockák, rajzoláshoz, festéshez kapcsolódó eszközök, valamint egyszerű, kezdő társasjátékok népszerűek lehetnek. Egy szép Little Dutch játék nagyon sokáig örömteli perceket tud szerezni, mert a minőségéből eredően hosszú évekig ki fog tartani!
  • 6-9 éves korig: itt a gyerekek már szeretik az összetettebb kihívásokat. Puzzle-k, logikai játékok, társasjátékok, és akár a sporteszközök (pl. roller) is jó ajándékok lehetnek.
  • 10+ éves kortól: az idősebb gyerekek már specifikus érdeklődési körökkel rendelkeznek, így érdemes ezt is figyelembe venni. Kreatív készletek, tudományos játékok, olvasmányok (a jó kis ifjúsági regények!), illetve sporttal vagy technológiával kapcsolatos eszközök örömet okozhatnak.

2. A gyermek neme

Bár ma már egyre kevésbé számít, hogy a játékok nemek szerint legyenek kategorizálva, sok gyereknek mégis vannak preferenciái. Ettől függetlenül pedig teljesen normális, ha egy fiút a babaház, egy kislányt meg a vonat szett tart lázban!

  • Fiúk általában szeretik az autókat, szuperhősöket, építőkockákat és a sporteszközöket.
  • Lányok gyakran vonzódnak a babákhoz, a kreatív eszközökhöz, a szerepjátékhoz kapcsolódó játékokhoz, például játék konyhákhoz vagy divatbabákhoz.

3. A gyermek személyisége és érdeklődései

A gyermek személyisége, érdeklődései meghatározhatják, hogy mely ajándék lesz igazán sikeres. Ha egy gyermek különösen kreatív, festőkészlet, kézműves készletek vagy zenélős játékok jelenthetnek nagy örömet. Ha inkább kalandvágyó és örökmozgó, akkor szabadtéri játékok, például egy mászóka, roller vagy bicikli lesz a megfelelő választás.

Ha a gyermek érdeklődik a tudomány vagy a technológia iránt, akkor oktató játékok, tudományos kísérletező készletek, robotok vagy építőszettek ideálisak lehetnek.

4. Biztonság és fejlesztő hatás

Fontos, hogy az ajándék biztonságos legyen, életkornak megfelelően legyen kialakítva. A kisgyermekek számára kerülni kell a lenyelhető, apró darabokat. Emellett jó, ha az ajándék fejlesztő hatással is bír: segíti a kreativitást, a problémamegoldást vagy a mozgáskoordinációt (de ez szorosan összekapcsolódó pont az életkornak megfelelően kiválasztott játékkal).

5. Szülői szempontok

Sok esetben érdemes kikérni a szülők véleményét is, hiszen ők ismerik legjobban a gyermeket. Érdemes olyan ajándékot választani, amely nemcsak a gyerekeknek, hanem a család egészének örömet okoz, és a szülők számára is elfogadható, hasznos ajándék. Ma már nagyon sok szülő számára fontos, hogy milyen játékok vannak a gyermek kezében, ezért lehet, hogy épp egy olyan családdal van dolgunk, ahol csak fajátékok jöhetnek szóba – nos, ők biztosan nem fognak örülni semminek, ami műanyag. 

Ezek után a pontok után pedig még egy izgalmas dologról mesélnénk: vannak ugyanis olyan játékok, amik egyszerűen soha nem mennek ki a divatból és fontos, hogy ezekkel is játsszanak a gyerekek és ne csak a számítógéphez köthető játékokat ismerjék. 

kep 299

Hagyományos játékok

Most pedig lássuk, milyen játékokra gondoltunk néhány bekezdéssel fentebb!

A hagyományos játékok rendkívül fontosak a gyermekek számára, hiszen nemcsak szórakoztatnak, hanem fejlesztik a kreativitást, a problémamegoldó képességet és a szociális készségeket is. Íme néhány klasszikus, örök darab:

  1. Építőkockák: a fából készült építőkockák évtizedek óta a gyerekek kedvencei. Fejlesztik a finommotoros készségeket, a térbeli gondolkodást, valamint kreatív játékra, szerepjátékra ösztönöznek
  2. Társasjátékok: nagyon sok igazi klasszikus társasjáték van, talán az egyik legrégebbi, legnépszerűbb a „Ki nevet a végén?” – ennek valószínűleg már tengernyi változata van, hogy még inkább vonzó legyen a gyerekek számára
  3. Ugrókötél: egyszerű, de nagyszerű játék, amely fejleszti a gyermekek állóképességét, koordinációját és mozgáskészségét. Mozogni fontos!
  4. Ugróiskola: szintén örök klasszikus, amit minden gyereknek ismernie kell, ha a szabadban játszik!
  5. Bújócska: ez is egy szabadtéri játék fejleszti a gyerekek szociális készségeit, hiszen csapatban játszható, emellett pedig mozgásra ösztönöz
  6. Kidobós játék: valószínűleg ez sem fog soha kimenni a divatból, még óvodákban, iskolákban is játsszák a mai napig
  7. Játékbabák és plüssök: a babázás, vagy a plüssállatokkal való szerepjáték a képzeletet fejleszti, valamint segít az érzelmek kifejezésében is
  8. Hintaló: klasszikus játék, amely a gyerekek mozgását, egyensúlyérzékét fejleszti
  9. Vasúti pálya: tipikus karácsonyi ajándék, nagyon szeretik a gyerekek 
  10. Rubik kocka: Magyarország büszkesége, remélhetőleg örökre megmarad a népszerűsége és sokáig marad a gyerekek (és felnőttek) nagy kedvence!

Láthatjuk hát, hogy milyen sok jó ötlet tud felmerülni egy ajándékozás előtt – a gyerekeknek pedig a velük eltöltött minőségi idő az, ami az igazi ajándék, ezt soha ne felejtsük el!

Promóciós anyag



Vezi și:
Szerző képe

Porez

Szólj hozzá!