Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.09.19 12:12

A baba megvan, hol vagy te?

 

 

A baba megvan, hol vagy te?

 

 

 

 

   Az énidő egy olyan fogalom, amit az anyasággal összekapcsolni szinte paradoxonnak tűnik. Ha rád bízatott egy új élet, ráadásul teljesen kiszolgáltatottan és magatehetetlenül, mi mást tehetnél, mint hogy mindenben odafigyelsz rá és betöltöd a szükségleteit? Eteted, altatod, fürdeted, babusgatod, gondoskodsz róla, és közben tudatos szülőként azon is töprengsz, miben és hogyan fejlesztheted őt. A szolgálatod 24 órás, heti hét napos, és nem mehetsz szabadságra, mert a kicsinek te vagy a világ. Édes ez a teher, nagy örömmel vállaltad, de néha bevallhatod, hogy nehéz lesz ezt hosszú távon bírni. Mit tehetsz, ha fogyóban van az energiád?

 

 

Teremts magadnak énidőt!

 

Legyen ez egy tudatos döntés arról, hogy magadnak is ajándékozol minőségi időt, legalább fél órát naponta, és hetente egyszer egy hosszabbat. Ennyi kell ahhoz, hogy kikapcsolódj, ne forgasd a mókuskereket, feltöltődj energiával. Fontos, hogy ne csak úgy gondolj magadra, mint a gyermeked anyjára, hanem úgy is, mint aki önálló, felnőtt személyiség!

 

Azzal foglalkozz, ami téged érdekel!

 

Pihenj, mozogj, olvass, hallgass zenét, nézz filmet, vagy tegyél bármi mást, ami örömöt jelentett még azelőtt, hogy anya lettél! A baba alvásidejét ne a házimunkával töltsd ki, magadat is érdemes rendbe szedned, nem csak az otthonotokat.

 

A párod is rád vár!

 

Bármennyire is lefoglal a kis aprósággal való törődés, ne felejtsd el, hogy van más is a családban, akinek szüksége van rád, és neked is rá. Az énidőt nem kell feltétlenül egyedül töltened, a pároddal való beszélgetés – természetesen nem a babáról vagy a gyereknevelésről – szintén örömforrás lehet. Töltsetek időt házon kívül is, menjetek el kávézni, sütizni, a bébit pedig bízzátok a nagyszülőkre vagy egy barátotokra.

 

Csak csajok

 

Ne távolodj el a baráti körödtől, találkozz velük rendszeresen! A barátnőid társaságában gyakorolhatod, hogyan lehet másról is beszélni, mint a szoptatás, a pelusok és a kibújó fogacskák. Lehet bármilyen laza vagy komoly a téma, csak ne babás legyen. És ne mutass meg ötszáz fényképet a kicsiről, egy-kettő elég lesz! Az alkalom rólad és nem róla szól.

 

Szellemi kihívás

 

Tudod, felnőtt ember vagy, felnőtt gondolatoknak is kell lennie a fejedben! Könnyen beláthatod, hogy a kerekecske, gombocska nem egészen a te értelmi képességeidre van szabva. Elmondhatod százszor a kicsinek, majd százszor a kicsivel együtt, de ellensúlyozásként keress valamit, ami az agyadat tornáztatja. Lehet ez rejtvény, valami szakmai kérdés még a régi életedből, munkádból, de tanulhatsz egészen új dolgokat is, kereshetsz új hobbit.

 

Jól hangzik, de hogyan?

 

Nem könnyű mindezt megvalósítani, de feltétlenül szükséges. Ha nem akarsz hullafáradt, eltompult, depressziós anyává válni, akkor a kicsiddel közös érdeketek, hogy naponta egy kis időre csak önmagad légy. Kérj és fogadj el segítséget! Bízz meg a párodban, a gyerek az övé is, és biztosan örömmel foglalkozik vele. Állítsd csatasorba a nagyszülőket, és válassz egy-két bébiszitterjelöltet a barátnőid közül is! Ha megteheted, hívjál fizetett bébicsőszt, de lehetőleg mindig ugyanazt, hogy a kicsi is megszokhassa, megszerethesse.

 

Munkára fel! Tervezd meg az énidődet, hogy a napi rutinba a te igényeid is beleférjenek. Ne feledd, nem a gyermekedért, hanem a gyermekeddel kell élned!

 Oszd meg!

Webáruház készítés