Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.24 10:38

A csecsemőkor kezdetének aktualitásai

 

 

A csecsemőkor kezdetének aktualitásai

 

 

 

   Kevesen tudják, de a kisbabák életében az első ezer nap kulcsfontosságú, ugyanis például ilyenkor programozódnak be a betegségekkel szembeni ellenállásfaktorok és ebben a fejlődési szakaszban a táplálkozásnak is jelentős szerepe van. Egy hónapos korban az újszülött babád átlép a csecsemőkorba.

 

 

Egy hónapos koráig a baba szervezete akklimatizálódik a pocakon kívüli életfeltételekhez, de ezt követően felveszi a kinti életritmust.

 

Táplálkozás

 

Egy hónapos korát követően a baba intenzív testi fejlődésnek indul, ennek megfelelően a több szopizást is igényelni fog.

 

A hatodik héten bekövetkező növekedési ugrás jelentős a baba életében, megnő a babád tápanyagigénye. Ebben az időszakban gyakrabban kell szoptatnod, hogy az anyatejed termelődése követni tudja a babád növekvő étvágyát.


Nem kell aggódnod, ez a kaotikus időszak csak 4-5 napig tart, ezt követően beáll a babád napi ritmusa.

 

Ebben az időszakban több-kevesebb etetési problémára számíthatsz. Minden negyedik babánál tapasztalható a puffadással járó hasfájás, illetve a megnövekedett étvággyal a mohóság, ami gyakran magával vonzza a bukást. Ez utóbbi problémát az okozza, hogy a babád nyelőcső záróizomzata még nem erősödött meg megfelelően, ezért elfogyasztott anyatej egy része visszajön.

 

Azt azért jó, ha tudod, hogy a minél további anyatejes táplálás csökkenti a felnőttkori elhízás kockázatát.

 

Mozgásfejlődés

 

A babák izomzatának fejlődése felülről lefelé haladva következik be. Tehát a nyakizmai erősödnek meg legelőször, ennek köszönhetően elég hamar tudják a fejüket tartani. Majd a válluk, mellkasuk és a hátuk erősödik meg, ennek hatására tudják a fejüket hason fekve megemelni. Lassan felfedezi a saját kezét, ennek következtében viszont gyengülni fog az ösztönös fogóreflexe.

 

Ahogy erősödnek az izmai, egyre jobban fogja mozgatni a végtagjait, ezért ha erős inger éri, akkor keze-lába mozogni fog, azaz rúgkapálni fog.

 

Érzelmi és szellemi fejlődés

 

Az egy hónapos baba már felismeri a szülei hangját. A szülők egy-egy érintéssel is meg tudják a babájukat vigasztalni. De a legtöbb baba ilyenkor már a saját ujjának cumizásával is képes magát megnyugtatni. Az viszont gyakran tapasztalható, hogy idegen ember karjában sírva fakadnak. Ráadásul a babád személyisége is ebben az időszakban kezd kialakulni, megfigyelheted, hogy milyen dolgokat szeret.

 

Alvásigény

 

Ebben az időszakban az alvásigényük is megváltozik. Egy hónapos kort követően, ha sikerül a napirendjét jól beállítani, akkor akár az egész éjszakát is átalussza. Nappal már többet van ébren, és nagyjából négy alkalommal alszik egy-két órát.

 

Tanulás és játék

 

Az egy hónapos babát leginkább az édesanyja hangja nyűgözi le. Ezért akár egy-egy hanggal is el tudod szórakoztatni. Mivel nyitottabbá válnak a világra, érzékelik a környezetüket, ezért minden újdonság le fogja őket nyűgözni, ezért nyugodtan szórakoztathatod színes, zenélő játékokkal. Ezekből széles választék beszerezhető.

 Oszd meg!

Webáruház készítés