Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.11 13:30

A tavaszi öltöztetés „veszélyei”

A tavaszi öltöztetés „veszélyei”

 

 

   Amikor még nincsen gyermekünk, vagy ő még a pocakban várja, hogy megláthassa az anyaméhen túli világot, nehéz elképzelni, hogy egy baba öltöztetése mekkora gondot és problémát, napi szinten hány átgondolkodott percet, hány átaggódott pillanatot tud okozni, különösképpen egy első gyermekes szülőnek.

 

  Milyen idő van odakint? Hány fok van? Mennyire süt a nap, merről fúj a szél, fog-e esni, meddig maradunk, bemegyünk-e valahová, mit veszünk a boltban? Ennyit, de leginkább még ennél sokkal többet is megkérdez egy anyuka a munkából frissen hazaérkezett apukától vagy nagymamától, mielőtt elkezdődne a közös babakocsis séta a gyermekkel. Általában az apuka pedig nem tudja, mit mondjon, hacsak nem telepített már fel a telefonjára egy időjárás, vagy egy hőmérő alkalmazást az ilyen kérdések megválaszolására, a család lelki nyugalmának megőrzése érdekében.

 

Jó hír azonban, hogy ma már nem feltétlenül tukmálnak a fiatal anyukák fejébe olyan szigorú elvárásokat a babák öltöztetésével kapcsolatban, mint amilyeneket még a felmenőinknek tanítottak. Hála Istennek, ma már nem is ahhoz öltöztetjük a babát, hogy egész nap velünk legyen, lehetőleg egy gödörbe ásva, míg mi a mezőn kapálunk. Napjainkban egy jó minőségű babakocsi már védi a babát annyira, hogy ne fújja meg a szél túlságosan, de még az eső se áztassa meg. A babakocsi lábzsákjának használatával pedig további egy réteget – bundazsákot vagy babatakarót is megspórolunk.

 

Az általános szabály általában a legtöbb babánál be szokott válni. Eszerint adjunk a babára mindig egy réteggel többet, mint amennyi rajtunk van. Ha tehát mi pólóban és rövidnadrágban megyünk ki sétálni, öltöztethetjük a babánkat is ugyanígy, csak esetleg leteríthetjük még egy könnyű babatakaróval például. Fontos tudni azonban, hogy ez a bölcsesség csak a még járni nem tudó, illetve a gyakorlatban még nem mozgó kicsinyekre érvényes, tehát körülbelül egy-másfél éves korig. Ha már az utódunk a saját lábán követ bennünket alapvetően, de különösen, ha már szaladgál vagy játszóterezik, teljesen felesleges, sőt káros is lehet túlöltöztetni.

 

Minden szülő tudja, hogy egy nem megfelelően, azaz alulöltöztetett baba milyen veszélyeknek van kitéve: megfázhat, megbetegedhet, megcsaphatja a huzat, és még sorolhatnánk. Sokan azonban nem is gondolnak arra, hogy a túl melegen öltöztetéssel, túlöltöztetéssel is veszélybe sodorhatjuk gyermekünket. Ha a játék során megizzad, az így keletkező verejtékben tartózkodik, szintén számos vírus és baktérium leselkedhet rá. Ha pedig bent a lakásban, de akár az autóban vagy a liftben is már alig várja, hogy levegye a meleg ruháját, szintén megfázhat, megcsaphatja a huzat, ahogyan az alulöltöztetés esetén. Nem is beszélve a gombásodás veszélyéről, amelyre furcsa módon sok baba hajlamos, különösen a pelenkás részeken, ahonnan pedig a legkönnyebb valami nagy galibát okoznia.

 

   Öltöztesd tehát gyermekedet okosan, józan ésszel és belátással! Ha úgy érzed, megizzadt, vagy melege volt, másnap könnyebb öltözékben menjetek sétálni! Aznap, illetve a séta után közvetlenül pedig nyomás azonnal a kádba, majd pedig tiszta, száraz ruhába és pelenkába!

Oszd meg!

 

Webáruház készítés