Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.02.26 15:21

Amit a baba fogzásáról érdemes tudnod

Amit a baba fogzásáról érdemes tudnod

 

  Amikor túl vagy a gyermeked születése körüli örömökön, akkor újabb és újabb közös élmények, történések fognak sorakozni az életetekben. Vannak köztük örömteliek, de a babádnak kicsit fájdalmasabb, kellemetlenebb események is, sőt szülőt próbáló kötelezettségek is.

  Ha babádnak valami fáj, akkor az téged is meg fog viselni. Ilyen esemény a kisbaba életében a fogzás, mely hatalmas jelentőséggel bír, az anyukák ezt élénk figyelemmel kísérik. Tehát, ha nálad is közelíthet ez a téma, akkor jó, ha felkészülsz rá.

   Körülbelül hat hónapos lesz a babád, mikor eljön a fogzás első időszaka, ekkor bújnak ki az első tejfogacskák a baba szájában. Jó, ha tudod, hogy a fogzás nem fog pikk-pakk lezajlani, körülbelül két és fél éves korig bújik ki szépen sorjában a baba mind a húsz foga. Természetesen ez a hat hónaptól két és fél éves korig terjedő időszak nem kőbe vésett, előfordul, hogy korábban vagy később jelennek meg az első tejfogak.

  Mielőtt áttöri a fog az ínyt, már korábban tapasztalhatod a nyáladzást. Ilyenkor célszerű a gyermek nyakába előkét, „szakállkát” tenni, hogy a ruháját megvédjük a nedvességtől, a puha bababőrt pedig a kipattogástól.

   A fogak érkezésekor a nyáladzás mellett nyűgösség, étvágytalanság, hígabb széklet fordul elő.
Amikor a fog áttöri az ínyt, akkor ínygyulladás alakulhat ki. Ha az ínyt több napon át fogkefével finoman dörzsölgeted, akkor a gyulladás hamarosan el fog múlni. Hűtő, fájdalomcsillapító hatású ecsetelőt is kérhetsz a gyógyszertárban, kifejezetten babáknak készült homeopátiás szerek között is válogathatsz. Ha ezeket belemasszírozod az ínyébe, jobban fogja magát érezni.

   A felfokozott nyálképződés hatására a baba széklete is hígabb lesz, ennek hatására pedig gyakrabban ki fog pirosodni a popsija is. Ezért érdemes ebben az időszakban fokozottan odafigyelni a babapopsi hidratálására is.
Fogzáskor a sok nyálképződés hatására könnyebben kiszárad és kipirosodik a baba arca és a szája körüli rész.

   Ami a szülőket legjobban megviseli, hogy a baba alvási szokásai megváltozhatnak a fogzás idejére, éjszaka gyakran felriadnak, sőt gyakran keserves sírással ébresztik fel a szülőket is.

   Mivel a fogzás ideje alatt sokkal érzékenyebb az ínyük, így gyakran étvágytalanabbak, vagy csak bizonyos ételeket fognak megenni.
A fogak kibújása előtt nemcsak fájdalmat, hanem viszkető, bizsergő érzést is tapasztalnak a babák. Hogy ezt enyhítsék, ösztönösen rágcsálják a dolgokat. Ekkor tehetnek jó szolgálatot a különböző rágókák.

   Ebből számos típus létezik, hagyományos, rücskös, de akár hűtős is. Utóbbi olyan folyadékot tartalmaz, mely hűtés hatására magában tartja a hideget. A hideg rágóka pedig enyhíteni fogja a baba kellemetlenségeit.

   Készülj fel rá, hogy a fogzás rövid ideig lázzal is járhat. Ha viszont huzamosabb ideig tapasztalsz lázas tüneteket, hasmenést, étvágytalanságot a babádnál, akkor ne fogd a fogzásra, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert ezek már más betegségre utalhatnak!

   A fogzás idején nemcsak a fájdalom enyhítésével és a baba közérzetének javításával kell foglalkoznod. Jó, ha tudod, hogy a fog kibújását követően körülbelül egy év alatt erősödik meg a fogzománc, amihez kalciumra és ásványi sókra van szüksége a szervezetnek. Ezért fokozottan ügyelj a babád szénhidrátfogyasztására is. És nem árt beszerezni az első fogkefét sem!

Webáruház készítés