Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.03.26 13:15

Amit az alvási ciklusokról érdemes tudni – szülő szemmel

 

Amit az alvási ciklusokról érdemes tudni – szülő szemmel

 

 

   A kisbabák a születésük után általában egész nap alszanak. De jó, ha tudod, hogy ez az állapot csak egy-két napig tart, ugyanis ilyenkor pihenik ki a születés fáradalmait. A szülők alvásigénye szempontjából sajnos ez nagyjából csak a kórházi bentlét idejéig tart ki, ezzel a jó szokásával, mire hazaviszik már fel is hagy.

 

   Ezt követően azt tapasztalhatod, hogy általában meghatározott időközönként kel fel, körülbelül ugyanannyi idő elteltével. Idővel ez az időbeosztás megváltozik, egy idő után már átalussza az éjszakát. Aztán, ha jön a fogzás, akkor le fognak rövidülni az alvásidők.

   Jó, ha tudod, hogy a babák alvás ugyanolyan ciklikusan változik, mint a felnőtt embereké. Az alvás során egymást váltogatják a mély és az éber alvásban töltött időszakok. A felnőtteknél ezek az időszakok nagyjából kétóránként váltakoznak, a babáknál ez ennek az időintervallumnak a fele, azaz csak egy óra. Ahogy növekszik a baba, úgy fokozatosan nő ez az időtartam is. Viszont a babáknál nem úgy oszlik el az egy óra, mint a felnőtteknél, a babák éber alvási szakasza sokkal hosszabb, ezért kell a babának 20 perc a teljes elalváshoz. Ezért mindenképpen tarts ki legalább 20 percig az altatás során, mert ha épp lecsukódik a babád szeme és már teszed is be az ágyacskájába, nagyjából kilencven százalék, hogy fel fog riadni és kezdheted újra az egész altatási procedúrát. Idővel könnyen kiismerheted a babád alvási ciklusait, csak oda kell rá figyelned. A mély alvási fázisban szinte meg sem mozdul, a könnyedebb szakaszban viszont megmozdul a keze, vagy a szájával szopó mozgást imitál, ezek mind az éber alvás jelei.


    Lehet, hogy nem tudtad eddig, de az önálló elalvás tanult képesség, a babák nem tudják ezt egyedül elsajátítani, ezért igénylik a szülő társaságát az elalváshoz. Egyes babák megelégszenek a cumi szopizásával is. Viszont minimális azoknak a babáknak a száma, akik csak úgy simán egyedül, minden segítség nélkül, önállóan elalszanak.


   Az altatás első húsz percében mindenképpen biztosítsuk a teljes csendet, hogy a baba el tudja érni a mély alvás állapotát. A ciklikusságból adódóan 45 percenként szintén felriadhat, mikor a váltás történik a mély és az éber alvási fázis között.


   Vannak olyan tévhitek, ha a baba mellett zajongunk, akkor egy idő után meg fogja szokni. Hidd el, nem fogja megszokni. A pici babák kevésbé érzékenyek a zajokra. Viszont ahogy nőnek és egyre értelmesebbek, nyitottabbak a világra, annál jobban fogja őket érdekelni, hogy honnan jönnek azok a bizonyos zajok, ezért a zaj hallatán fel fognak riadni.


   Az éjszakai alvás folyamán is egymás váltja a két alvási ciklus. Ezért fordulhat elő, hogy éjszaka felriadnak. Ugyanis, ha az éber alvási időszakban bármiféle zaj van, például ugat kint a kutya, a baba nagy valószínűséggel fel fog ébredni. A fogzás időszakában, illetve a mozgásfejlődés előrehaladásával fokozottan érvényessé válik ez. Ahogy növekszik, egyre aktívabb a mozgása, álmában meg akar fordulni, akkor akár arra is felébredhet. Természetesen az is előfordul, hogy szeparációs szorongás tör rá, hiányolja az anyukáját.


   Figyeld a babád jelzéseit, és könnyebbé válik az alvási problémák kezelése.

Webáruház készítés