Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.07.27 12:47

Amit az elválasztásról tudnod érdemes

 

 

 

Amit az elválasztásról tudnod érdemes

 

 

   Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van elég tejed és problémamentesen tudod szoptatni kisbabádat? Hidd el, sokan irigykednek rád emiatt. Persze előbb-utóbb számodra is jelentkeznek az első dilemmák, vajon meddig mehet ez így és mikor kell elválasztani a babát a mamától, már ami az anyatejes táplálást illeti.


A kisbabáknak természetesen a lehető legjobb táplálék az anyatej.

 

 

   Bizonyos nézetek szerint, amíg eleget szopik, nincs is semmi szükség más kiegészítésre, sőt még innivalóra sem. Sokan eszerint is élnek, de egyszer csak benned is felmerül a kétely, vajon nem kellene-e már változtatni. A mai információdömpingben rengeteg vélemény és álláspont létezik a témában. Viszont az élet és a természet mindig megadja a választ a bennünk felmerülő kérdésekre. Mert vagy a babádnál veszed észre, hogy szüksége van valami egyéb enni- és innivalóra, vagy magadon érzed a változtatás szükségszerűségét. Lehet, hogy egyszerűen már zavarók a picur fogai és megsebzik a melledet, vagy nyűg a napi többszöri szoptatás. Bárhogy is alakul, kizárólag a saját és a babád reakciói, igényei számítanak.

 

A fokozatosság minden esetben elengedhetetlen. Van, aki a szoptatás darabszámát csökkenti, van aki a hosszát, és úgy kezdi meg a hozzátáplálást. Az éjszakai, illetve a lefekvés előtti szopi gyakran csak az együttlét, az anya közelsége, az odabújás miatt szükséges. Ha ezt megoldjátok másként, maga a szopizás már nem is fog annyira hiányozni.

 

Egyre inkább népszerű a kismamák körében az úgynevezett BLW ( Baby Led Weaning ) módszer, azaz az igény szerinti hozzátáplálás. E módszer szerint neked az a feladatod, hogy megmutasd lépésről-lépésre gyermekednek a különféle ételeket, alapanyagokat és ő eldönti, hogy melyikkel szeretne megismerkedni és melyikkel nem, vagy még nem. Fontos ennél a módszernél, hogy a baba már stabilan tudjon ülni, de kezdhetjük úgy is, hogy az ölünkbe ültetve fogjuk az asztalnál, amikor a család étkezik. Egyrészt megszokja, hogy rendszer szerint egyen a többiekkel együtt, másrészt a családtagok által fogyasztott élelmiszerek felkeltik az érdeklődését. Ilyenkor azért figyelj oda, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Fontos, hogy a fogás se okozzon a kicsinek problémát és hagyjuk, hagy nyúljon hozzá mindenhez, nem baj, ha éppen a földön köt ki egy része. Ha hagyod kibontakozni, rövidesen egyre több falat jut a szájába és egyre kevesebb a földre. Saját maga tapasztalhatja meg az ízek mellett a színeket és formákat, mely tapasztalat a későbbi tanulási folyamatokat is kedvezően befolyásolja.

 

Bármikor kezded a hozzátáplálást és bármelyik módszer alapján, ragaszkodj a fokozatossághoz és figyeld gyermeked kialakulóban lévő ízlését. Erőltetni nem célszerű semmit, viszont ne ess abba a hibába sem, hogy ha valami nem nyeri el elsőre a tetszését babádnak, akkor azt meg sem próbálod később kínálni neki. Lehet, hogy pár nap vagy hét múlva elfogadja, és egyszerűen még korai volt az ismerkedés.
Bízz gyermeked reakcióiban, viszont ha allergiás tüneteket produkálna, fordulj mielőbb a gyermekorvoshoz.

 Oszd meg!

Webáruház készítés