Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.06.25 11:08

Amitől Anya frászt kap: a szopisztrájk

 

 

Amitől Anya frászt kap: a szopisztrájk

 

 

 

   A szoptatás csodálatos dolog, ha zavartalanul működik. Nem csak természetes táplálékot biztosít a gyermekednek, de védi a betegségektől, erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, illetve segít az elalvásban, megnyugvásban is. Nem véletlen tehát, hogy a családok mindent megtennének, hogy fenntartsák a szoptatás kényes egyensúlyát.

 

 

Nem árt azonban tudnod, hogy létezhetnek átmeneti szünetek is a szoptatásban, amelyet a köznyelv vagy „anyukanyelv” leginkább szopisztrájknak hív. Ez a rövid időszak általában mindössze kettő-négy napig tart, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy a baba végleg el szeretné hagyni a szopizást, hiszen többnyire sikerül visszanyernie ezen időszak után az anyamell iránti természetes érdeklődését.

 

A szopisztrájknak lehetnek egészségügyi okai, amelyekről senki nem tehet. A leggyakoribb talán az intenzív időszak a fogzásban, a fogak kibújásának napjai. Ilyenkor a babának nagyon fáj az ínye, és a közérzete is rosszabb. Ha nem kéri ekkor az anyatejet, ne ess kétségbe! Nincs más dolgod, mint fejni, hogy addig sem maradjon el a tejszaporulat. A babának pedig lehet, hogy inkább a hidegebb italok esnek jól – persze csak mértékkel szabad hűteni, hiszen könnyen megfázhat.

 

Lehet azonban más típusú betegség is a szopisztrájk hátterében. Gyakorlatilag minden olyasmit érdemes ilyenkor számba venni, ami megzavarhatja a szopás, szívás, nyelés folyamatát a babánál. Egy egyszerű nátha egy bő orrváladék-termelődéssel, egy fülgyulladás, kisebb szájüregi fertőzés, herpesz, afta vagy szájpenész is szerepelhet a szopisztrájk okai között.

 

Természetesen bármilyen rendellenességet, betegségre utaló jelet találsz a babádnál, azonnal érdemes felkeresni a gyerekorvost vele – hiszen minél korábban kiderül a baj, annál könnyebb lehet orvosolni, illetve annál könnyebben elkerülhetők a szövődmények is.

 

A szopisztrájknál ezen felül lelki okok is állhatnak a háttérben. Bármi olyasmi, ami kibillent benneteket az egyensúlyból: egy nagyobb veszekedés, egészségügyi vagy családi probléma, túlzott stressz, munkahelyi gondok, esetleg költözés, felújítás, de ide sorolható például a kistestvér érkezése is. Ha nem történt ilyen konkrétan behatárolható egyensúly-felborulás, akkor könnyen lehetséges, hogy a babád úgy érzi, elhanyagolod, és ilyen módon szeretne több figyelmet kicsikarni. Lehet, hogy csak túl sokat olvasgattál az Interneten, esetleg hosszabb távollétre kényszerültél – a babák minden percben a teljes figyelmedet akarják. Próbálj ilyenkor többet játszani, többet foglalkozni vele – nyilván úgy, hogy te sem érezd kihasználva, kizsigerelve magadat.

 

Végül pedig sajnos azt is el kell mondanunk, hogy előfordulhat, hogy nem csak egy ideiglenes szopisztrájkról van szó, hanem a babád valóban le kíván válni az anyatejről. Ennek is lehetnek nyilvánvaló okai, például úgy érzi, hogy neked már túl nagy terhet jelent ez, vagy akár egy gyógyszerszedés szükségessége miatt kellemetlenné válhatott neki az anyatej íze.

 

Ekkor sem kell azonban elkeseredned, hiszen a szoptatás két emberről szól, rólad és róla. Ha bármelyikőtöknek kellemetlenné válik, akkor itt az ideje abbahagyni, ez így van jól. Élvezd a szabad életet, fogd fel úgy, hogy kicsit több szabadidőd lesz, és ha kedved szottyan, most már akár egy pezsgőt vagy likőrt is elfogyaszthatsz néha.

Oszd meg!

Webáruház készítés