Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.11.23 12:00

Az anyaság nem leányálom, vagy mégis? Tudatossággal azzá teheted

 

 

 

Az anyaság nem leányálom, vagy mégis? Tudatossággal azzá teheted

 

 

 

   Sokan mondják, hogy rajtad múlik, hogy felülkerekedsz-e a nehézségeken, álmatlan éjszakákon, aggodalmakon, túlterheltségen, vagy áldozat leszel, akinek az anyai örömök inkább jelentenek lemondást, depressziót, panaszkodást és visszasírását a régi szép időknek. Amit persze nem mersz kommunikálni, nehogy bárki is azt gondolja, hogy micsoda szívtelen anya vagy, de legbelül mardossa a lelkedet az a sok veszteség, amit el kell fogadnod. Azonban jó, ha tudod, kettősség jellemzi ilyenkor az érzelmeidet, sírsz és örülsz egyidejűleg, és még az a teher is nyomja a lelkedet, nehogy megtudják, hogy fáj, amiért nem férsz bele a legjobb nadrágodba, és soha senki nem mondja már, mennyire csinos vagy.

 

 

Mert hogyan is lehetnél csinos, amikor  a plusz kilók még úgy tapadnak a csípődre, mintha örökre ott ragadtak volna, és legfontosabb elfoglaltságod a szoptatás, a büfiztetés, meg a pelenkacsere, igaz, azok a percek, órák felérnek a világ minden kincsével. Kettős érzelmek jellemeznek ilyenkor sok anyát, de te ne dőlj be ezeknek és ne legyen bűntudatod. Nem marad akkor elég energiád erre a korántsem egyszerű feladatra, jó anyjának lenni egy csöppnyi babának, biztonságot, szeretetet nyújtani, és arra törekedni, hogy kiegyensúlyozott, boldog gyermekkora legyen melletted, míg megtanulja, hogyan kell önállóan, felnőttként élni. Amikor úgy érzed, hogy az erőd véges, nem bűn, ha segítséget kérsz a családtagjaidtól vagy barátaidtól, hiszen te is akkor tudsz teljes figyelemmel fordulni a babádhoz, ha időnként magadra is gondolsz és pihensz, vagy kikapcsolódsz.

 

A varázsszó a tudatosság. S ha bárki a családból vagy a baráti körből azt mondaná neked, hogy „könyvekből nem lehet gyereket nevelni”, vagy „mi is felnőttünk, pedig a szüleink sem olvastak a gyermeknevelésről”, te csak olvass, készülj tudatosan a nagy eseményre, és amint bekövetkeznek a megoldásra váró gondok, problémák, események, jusson eszedbe, amit a szakkönyvírók tanácsoltak. Ezzel nem becsülöd le a szüleid, nagyszüleid gyermeknevelési tapasztalatait, csupán igénybe veszed hozzá azt a legkorszerűbb tudást, amit az újabb idők tudományos kutatásai összegeztek, mindezt azért, hogy megkönnyítsék számodra és generációd számára az anyaság és a gyermeknevelés összetett, nehéz feladatát. A tudatosság, a tájékozottság, a felkészültség tehát azt jelenti, hogy nem esel kétségbe a kezdeti idők plusz kilóin, tudomásul veszed, hogy az első hat hónap az önfeláldozásról szól, hiszen szimbiózisban éltek, amikor a babád igényei szabják meg minden pillanatodat.

 

Ezt követően megtanulod, hogyan készülj fel a további időszakokra, hiszen hároméves koráig sülve-főve együtt lesztek, lehetőleg a legnagyobb harmóniában. Több okból fontos ez az időszak. A korai anya-gyermek kapcsolat olyan mintázatot rajzol a baba lelkébe, amelyet egy életen át viselni fog. Ha ez a mintázat puhaságról, biztonságról, ölelésről szól, akkor a baba érzelmileg stabil, szeretetteljes, szeretni képes felnőtté válik. A babát nem lehet átverni egy-egy mosollyal. Ha a mamája valóban boldog, ő is az, ha az anya szorong, a baba is szorongani fog. A gyakori testi élmények, mint az ölelés, érintés érzelmi intelligenciájuk kialakulásához nagyon fontosak, legyen tehát a testi kontaktus a lehető leggyakoribb.

 

Figyeld és élvezd! A tudatosság azt is jelenti, hogy tisztában vagy vele: ezek a percek, napok, évek soha nem térnek vissza, a kicsi babád gyorsan felnő, és csak az emlékek maradnak neked, meg a gyötrő hiányérzet, ha ráébredsz, mennyi mindent elszalasztottál kisgyermekkorából.

Oszd meg!

Webáruház készítés