Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.03.04 13:59

Az első "nehéz" napok otthon

Az első nehéz napok otthon

 

 

   Elérkezett az idő, hogy újszülött babáddal hazatérj a kórházból és te tele vagy félelemmel? Tudod, hogy örülnöd kellene, de csupa aggodalom vagy? Ne aggódj – persze, könnyű ezt mondani – ez teljesen természetes reakció, hiszen a kórház falainak védelmében biztonságban érezhetted magad, körülvettek a babához értő szakemberek.

A szerető család

 

  Az első otthon töltött napokban a rokonaid nagy része – főleg a közeli családtagok – a világ legtermészetesebb dolgának tekintik, hogy megszállják otthonotokat. Nem kell, hogy a jól neveltetésed miatt igent mondj minden egyes telefonhívásra. Nem fog megsértődni senki, ha kedvesen, de határozottan megkéred, hogy kicsit későbbi időpontban látogassanak meg benneteket, hiszen egyelőre az a legfontosabb, hogy a baba és te is összeszokjatok és kialakítsátok a kis mindennapjaitokat. Persze a nagymamákat, nagynéniket azért be is foghatod, amikor elkel némi segítség és az apuka éppen nincs kéznél.

 

Szoptatás

 

  Az egyik legfőbb félelme minden kismamának, hogy elégséges tejet tud-e adni kisbabájának. A természet általában megbízhatóan elrendezi a dolgokat, így ezért nem kell aggódnod. Ha rendszeresen mindkét melledből eteted a babát és a maradék tejet mindig ki is fejed etetés után, akkor nem lehet gond. Ez azért is fontos, mert így elkerülhető a pangó tej okozta mellgyulladás. Egy-két hét alatt kialakul az etetés napi ritmusa és olyan természetessé válik, mint a saját étkezésed, tehát nem érdemes ezen görcsölni. És ha minden kötél szakad, akkor ott van a tápszer. Ettől sem kell magadat stresszelni! A lényeg, hogy a baba kapjon enni.

 

Fürdetés, öltöztetés

 

  A legtöbb kezdő szülő nem tudja igazán, hogyan fogja meg újszülött kisbabáját. A legfontosabb, hogy minél nagyobb felületen alátámasszuk a picit, és tartsuk a kis fejecskéjét, hiszen ő még nyeklik-nyaklik és nem tudja tartani a fejét sem stabilan. A legkönnyebb, ha magunkhoz fogjuk, és úgy tartjuk, míg hátul megtámasztjuk a kis fejét és a derekát. Kis idő elteltével ez is ösztönösen menni fog, nem okoz problémát a szülőknek. A fürdetéskor arra figyeljünk, hogy a hőmérséklet mindig kicsit magasabb legyen kezdetben, hiszen a pici babák még ezt igénylik. Ha fürdés után öltözteted, mindig csak egy kis része legyen fedetlen és törölgesd alaposan szárazra, mert a picik nagyon érzékenyek még ilyenkor.

 

Éjszakai alvás

 

  Mivel valószínűleg te, mint édesanya vagy otthon a gyermekeddel, a napközbeni tennivalóknál javarészt neked kell helytállnod. Ezért egyáltalán ne ellenkezz, ha a párod felajánlja, hogy egy-egy felsírásnál ő kel fel az újszülött babátokhoz. Amikor etetési idő van, úgyis te leszel a soros, tehát ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha hagyod kibontakozni az újdonsült apukát is. Sőt engedd és propagáld, hogy a napi rutinnál meglegyen a saját feladata és ne akarj mindent egyedül megoldani. Hidd el, a gyermek meghálálja ezt és mindkettőtökhöz egyformán fog ragaszkodni. Azoknak az apukáknak egy életen át sokkal jobb a kapcsolata a gyermekükkel, akik már ilyen pici korban aktívan részt vesznek a babával kapcsolatos teendőkben.

 

  Összességében a legjobb, ha nem aggódod túl, az első otthon töltött napokat, hiszen nagyon hamar belerázódsz a napi teendőkbe és a kisbabád is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, ha az anyukája nem idegeskedik körülötte. Neki te jelented a biztonságot, és ha derűsnek és nyugodtak lát, ő is az lesz. Abban pedig bizonyára egyetértünk, hogy nincs szebb látvány, mint amikor a gyermekünk visszamosolyog ránk.

 

Webáruház készítés