Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.07.25 12:29

„Az enyém már gyügyög!” kontra „Az enyém meg se mukkan!”

 

 

 

„Az enyém már gyügyög!” kontra „Az enyém meg se mukkan!”

 

 

   A gyermekek beszédfejlődése talán az egyik leginkább kényes előhaladási állomás. Hiszen a gyermek beszéde olyasmi, ami látványos és nyilvánvaló – így akár a sarki kisboltos néni is megjegyzéseket tehet rá. Ahogyan tesznek is sajnos, szinte mindenki, különösen a rivalizálni vágyó anyukák -- ezt azonban el kell engedni a fülünk mellett.

A beszédfejlődésre fokozottan igaz az, ami legtöbb fejlődési állomásra a babák, kisgyermekek esetén: az üteme teljesen egyéni lehet, és nagyon sok tényezőtől függ. Ha a baba környezete szépen, választékosan beszél, hamarabb tanulhat meg a baba is beszélni. De a gyermekünk teljesen el is térhet tőlünk, lehet, hogy őt egészen más fogja majd jobban érdekelni.

Általánosságban elmondható, hogy körülbelül tíz-tizennégy hónapos korára a legtöbb baba elkezdi az első gügyögést, gagyogást, akár az első szavak kimondását is. Három éves korára pedig a legtöbb gyermek megtanul a felnőttekéhez hasonló módon beszélni. A gyermeket persze folyamatosan érdemes figyelni, különösen a hallását, ha úgy érezzük, nem olyan ügyes még a beszéde – de erre bizonyára a gyermeket gondozó egészségügyi alkalmazottak is fel fogják hívni az aggódó szülők figyelmét, akik egyébként is folyamatosan monitorozzák a gyermek fejlődését.

Vannak olyan babák, akik egy egészen sajátos, a felnőttek számára kissé érthetetlen nyelvet, az úgynevezett babanyelvet kezdik el használni. Egy-egy, számukra könnyen kiejthető szót használnak, általában a gyakran használt tárgyaikra, illetve a létfenntartásukhoz elengedhetetlen tevékenységek megnevezésére – enni, inni, aludni, ölbe venni. Ezt a babanyelvet amikor elhagyják, akkor kezdik meg hagyományos értelemben a beszédfejlődést. Vannak azonban olyan babák, akiknél teljesen kimarad ez az állomás, és egyből a felnőttek szavait kezdik használni.

Ha azonban a gyermek három éves kora körül még egyáltalán nem beszél, ha inkább mutogat, de nem a szavakat használja a mondanivalója közlésére, ha a hirtelen hanghatásokra nem figyel oda, nem hallgat a nevére, nem mutat figyelmet, amikor megszólítod, vagy ha hosszabb időre megáll a fejlődésben, nem használ új szavakat, csak a régieket ismételgeti, akkor érdemes megmutatni őt egy szakembernek.

Ha azonban ekkora probléma nem merül fel, akkor felesleges aggódnod! Az első gyerekekre, különösen a fiúkra, gyakran lehet igaz, hogy lassabban kezdenek el beszélni. Ülj le mellé, beszélj hozzá, olvass neki, tanuljatok mondókákat, énekeket – de a legjobb, ha változatos környezetben, minél több ember beszédét hallja folyamatosan! Sokan elfelejtenek a gyermekhez beszélni, pedig ez nagyon fontos a még beszélni nem tudó babák esetében is, hiszen így, utánzással tanulja meg a lehető legkönnyebben, szinte játszi könnyedséggel a nyelvet.

Beszélj tehát sokat a babádhoz, illetve hallgasd meg, hogy mit próbál mondani: ez a legtöbb, amit megtehetsz, hogy egészségesen fejlődjön a beszéde! Ha pedig rendellenességet tapasztalsz, ne habozz minél hamarabb szakemberhez fordulni, hiszen ma már a tudomány segítségével a legtöbb beszédfejlődési zavar orvosolható! A lényeg: a beszédfejlődés sem lóverseny, ne hagyd magadat stresszelni a rosszakarók miatt!

Oszd meg!

Webáruház készítés