Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.05.21 11:42

Az esti rutin jótékony hatása

 

 

Az esti rutin jótékony hatása

 

 

   A védőnők előszeretettel tanácsolják, hogy vezessük be babánk életébe az esti rutint. Első hallásra – valljuk be – kicsit fontoskodásnak vélhetjük ezt a tanácsot, hiszen nincs még tapasztalatunk abban, milyen is egy kisbabával az élet. A gyermek megszületése után rövid időn belül rájön az ember, hogy talán nem is olyan butaság az esti rutin.

   Mint sok kismama, talán te is tapasztaltad, hogy amit a filmeken látunk, és amit valójában megélünk egy babával, az nagyon különbözik egymástól. A filmekben a baba csak alszik, természetesen külön szobában, egyedül, egy hang nélkül, és ha fent van, akkor csak eszik, vagy gügyög. A valóság ettől nagyon eltérő.

Lássuk mit is kell figyelembe venni egy kisbabánál:

 • Az életkori sajátosságot:
  Az alvás, evés, játék, pelenkázás gyakorisága életkor szerint nagyon különböző lehet. Eleinte sokkal többet eszik a baba, mint a későbbiekben, hiszen ahogy nő, egyre táplálóbb ételt tud elfogyasztani, illetve egyre jobban működésbe lép az emésztő rendszere, a belei.

 • Értelem szintjét:
  A különböző fejlődési szakaszokban különböző dolgok érdeklik a babákat, mindig alkalmazkodni kell ahhoz, hogy éppen mivel lehet lekötni a figyelmüket. Így a rutin tevékenységek is változhatnak, mert míg 3 hónaposan lehet, hogy szopizva alszik el, 3 évesen már valószínű elég egy cumi, vagy mese is a babának.

 • Emlékezetet:
  2 éves korig nincsen epizodikus emlékezetük a gyerekeknek. Ez azt jelenti, hogy nem képes tudatosan felidézni az emlékeit. 2 éves korban is csak fél évre tudnak visszaemlékezni. 3 hónaposan viszont már emlékszik a naponta rendszeresen ismétlődő történésekre, azaz a rutinra.

Ezért, a napi rutin kialakítása már kezdődhet egészen kicsi korban, akár a születés utáni napokban is. Eleinte még rengeteget lesz ölben a baba, szopizik, vagy tápszerezik, de ez idővel csökkenni fog. Így ha már egészen picinek elkezdünk egy nagyjából betartott napközbeni, és egy esti rutint, azt előbb utóbb megjegyzi a pici és támpont lesz számára a mindennapokban, segíti őt majd az elalvásban.

Vegyünk pár példát az esti lefektetés előtti sorra:

 • Fürdés, masszázs, vacsora, mese.
 • Vacsora, játék, fürdés, masszázs, éneklés, mese.
 • Fürdetés, vacsora, éneklés, félhomályban mese, cirógatás, ringatás.
 • Vacsora, halk dúdolgatás, ringatás, szopizás.

Ebből is látszik, hogy egy jó esti rutin mérvadója nem az, hogy kimásoljunk valamit egy szakkönyvből, és ha törik, ha szakad, ragaszkodjunk ahhoz. Hanem hogy a saját gyermekünknek megfelelően alakítsunk ki egy hasonló módon ismétlődő, számára megnyugtató sort.

   Vannak babák, akiket a ringatás nyugtat meg, vannak, akiket a szopizás, vagy a mesélés. Sok gyermek a fürdéstől felélénkül és vannak olyanok, akik elbágyadnak tőle. Ezért érdemes a saját gyermekünk kiismerésével kezdeni, és ennek alapján kialakítani számára egy megfelelő esti rutint. A lényeg, hogy hasonló, ismétlődő tevékenységek legyenek, és ha lehet félhomályban, csendesebb körülmények közt, mint a nappali játéknál. Így meg fogja tanulni a gyermek, hogy amikor elkezdődik az esti „sor”, akkor számítson arra, hogy nem sokára eljön az alvásidő. Sőt, egy idő után, ő maga fogja kérni, hogy így fektessük majd le.

 Oszd meg!

Webáruház készítés