Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.05.18 11:41

Az örök dilemma: együttalvás – engedjük vagy ne?

 

Az örök dilemma: együttalvás – engedjük vagy ne?

 

 

 

 

   Bár az állatoknál, illetve az elmúlt évtizedekig még – az arisztokráciát leszámítva – az embereknél sem merült fel ez a kérdés, ma úgy tűnik, óriási dilemmát okozhat a szülőben az együttalvás problémája, pontosabban az, hogy engedje, vagy sem a gyermekét a hitvesi ágyban aludni.

 

 

Elterjedt egy videó az Interneten, ami meghökkentően foglalja össze az altatás jelenlegi helyzetét. Azt ábrázolja, hogy milyenek lennének a kutyák, ha úgy viselkednének, ahogyan az emberek. Ahelyett, hogy összebújnának anyjuk mellett, a kicsik modern kiságyban fekszenek külön szobában. Az ágy fölött kiságyforgó zenél, a légzés- és szívhangfigyelő másodpercenként csipog. A bébiőr időnként berezonál, a térfigyelő kamera minden részletre odafigyel. Az összhatás sokkoló. A külön alvás nem természetes.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ajánlatos.

Lássuk, mikor:

- Ha sokat dohányoztál, vagy alkoholt fogyasztottál. Mindannyiunknak jól esik néhanapján kiereszteni a fáradt gőzt, kirúgni a hámból. Ekkor a gyermekedre általában úgyis más vigyáz. Ha azonban veletek tölti az éjszakát, érdemes külön ágyba fektetni, hiszen nem csak a dohányos köhögés árthat neki, hanem az alkoholos befolyásoltság miatt könnyen rá is fekhetsz.

- Ha nem vagytok egészségesek. A legtöbb vírusfertőzés általában úgyis átmegy egy családon, egy pici babára mégis fokozottan veszélyes egy egyszerű nátha is. Ha az apa beteg, te pedig még szoptatsz, akkor a szoptatás megvédheti a csecsemődet a vírustól, így szegény apának érdemes a betegsége ideje alatt a kanapén aludnia.

- Ha a baba hason alvós. Az együtt alvás igazán csak háton, vagy oldalt biztonságos, mert egy hason alvó baba könnyen belefulladhat a franciaágy mély, süppedő matracába, illetve ráfeküdni, megnyomni is könnyebb szegényt. A saját kiságyában, a vékonyabb matracon hamarabb tud nagy levegőt venni, ha szükséges.

- Ha nagyon izzadós a baba. Vannak olyan babák, akiket folyton takargatni kell, és vannak, akik akkor is megizzadnak alvás közben, ha egyáltalán nincs rajtuk takaró. Mivel a családi ágyban a köztetek alvó kisded számára általában magasabb a hőmérséklet és a páratartalom, így a különösen izzadós babákat is érdemes inkább külön tenni!

- Ha a fekhely nem biztonságos. A saját fekhelyedet kialakíthatod úgy, hogy az ideális legyen a családi együttalváshoz. Ha az ágy elég széles ahhoz, hogy elférjetek mindhárman, a matrac nem túl puha vagy süppedős, a fekvőfelület végig vízszintes, nincsen megemelve, nem tud a baba leesni, nyugodtan aludjatok együtt! Idegen helyen, szállodában vagy a rokonoknál azonban könnyen lehet, hogy nem teljesül minden feltétel, ekkor ajánlott máshogyan aludni. Az sem praktikus, ha nincsen franciaágy, csupán két összetolt ágy, ami szétcsúszhat.

Ha jól megy a szoptatás, akkor érdemes együtt aludni a babával, hiszen így biztosított az ideális tejtermelés. Az együttalvás ráadásul erősíti a kötődést, és egyes kutatók szerint csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is. A velünk együtt alvó gyermek általában sikeresebb a kapcsolatteremtésben, kevésbé szorongó.

   Ha azonban bármilyen ok miatt is akadályba ütközik nálatok az együttalvás, akkor sem érdemes elkeseredned! Ettől még szuper szülők vagytok, és szuperül nevelitek a gyermeketeket! A lényeg, hogy tegyétek azt, amit a szívetek és az eszetek diktál, és ne foglalkozzatok a rosszindulatú fejcsóválókkal!

 Oszd meg!

Webáruház készítés