Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.11.28 11:11

Az örök kérdés: dolgozzunk vagy maradjunk otthon gyermek mellett?

 

 

 

Az örök kérdés: dolgozzunk vagy maradjunk otthon gyermek mellett?

 

 

   A két oldal általában hajlamos egymásnak feszülni akár egy egyszerű kávézás vagy szomszédolás közben is. Hiszen, akár a gyermekét bölcsődébe adó, a kicsi mellett dolgozni vágyó vagy dolgozni kényszerülő anya esetét nézzük, akár az anyáét, aki az átlagosnál tovább maradt otthon a gyermekével, mindkét tábor úgy szokta érezni, hogy bizonyítania kell az igazát.

De miért kellene bármelyikünknek is pálcát törnünk a másik felett, főleg, ha nem ismerjük egyáltalán a körülményeit, élethelyzetét?

Gyakran előfordul, sőt, sajnos, legtöbbször inkább az a jellemző, hogy az anya nem egyszerűen a kedve, hangulata szerint dönt, hanem jól megfontolt érdekek fűzik egy adott helyzethez, esetleg valamilyen külső körülmény miatt kényszerül arra, hogy az elveit és a szíve szavát félretéve döntsön egyik vagy másik oldal mellett.

Fontos tényező lehet például, hogy mi jellemzi az anya munkahelyét. Ha olyan helyről jött el babázni, ahol egyébként folyamatos a pörgés és akár néhány hónapos kiesés a naprakész információdömpingből, újításokból is óriási veszteséget jelenthet, akkor sokszor, akármennyire is szeretne tovább otthon maradni a gyerekkel, dolgozni kényszerül. Egy menedzser-anyuka sajnos könnyen depressziós is lehet a bezártságtól, így az egészségének is azzal tesz jót, ha hamar visszaáll a megszokott rendszer.

Fordított esetben is kerülhet kényszerhelyzetbe egy anya, ha például a munkahelye megszűnt az otthon töltött idő alatt. Ennél azonban sokkal gyakoribb lehet például az az ok az otthon maradás mellett, hogy a munkával megkeresett jövedelem nem fedezné azt az összeget, amelyet – bölcsődei férőhely híján – a családi napközi, esetleg a bébiszitter díja jelenthet. Különösen igaz lehet mindez akkor, ha olyan plusz kiadásokkal is számolunk, mint az üzemi étkezés, a rendszeres ingázás vagy az aktuális divatnak megfelelő, professzionális irodai öltözködés. Ha viszont az anya nem dolgozik munkahelyen, hanem ügyesen ellátja a háztartást, ideértve a gyerek esetlegesen speciális igényeinek megfelelő diétás étkeztetést is, akkor összességében akár nagyon sokat is spórolhat a család azzal, ha az anya otthon marad.

Láthatjuk tehát, hogy felesleges pálcát törnünk egymás felett, hiszen mind a dolgozó anya, mind az otthon maradó anya lehet kényszerhelyzetben, amikor kénytelen feladni az elveit, hiszen a család megélhetése és a túlélés sokszor fontosabb lehet ennél. Sajnos, az is gyakran előadódhat, hogy a család idősebb tagjai stresszelik túl a szülőpárt vagy erőltetik rájuk a meggyőződésüket. Ezek nagyon nehéz helyzetek tudnak lenni.

Viszont, ezekben az esetekben is igaz, hogy amennyire csak lehet, igyekezzetek fenntartani a függetlenségeteket és úgy tenni, ahogyan ti magatok a legjobbnak látjátok! Hiszen akkor lesz igazán hatékony a gyermeknevelés, akkor lesz igazán boldog a család, ha anya és apa is harmóniában él nemcsak önmagával és egymással, hanem a babával is.

Ha viszont olyan döntést vagytok kénytelenek hozni, amelyik látszólag ellenkezik a jelenlegi elveitekkel és elképzeléseitekkel, akkor érdemes lehet arra gondolni, hogy mindezt a családotok érdekében teszitek és jelenleg ez a legjobb döntés a családotok számára, elvek ide vagy oda. Gondoljátok át alaposan, tegyétek mérlegre az érveket és az ellenérveket és remélhetőleg előbb-utóbb könnyebb lesz mindenkinek!

 Oszd meg!

Webáruház készítés