Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate

Blog

Semmi nem lesz ebből a gyerekből?

 

 

Avagy: Fel a kezekkel: diplomát vagy életet!

 

Amerikából jöttem, hosszú utat tettem, mesterségem címere: Boldog?
Mi leszel, ha nagy leszel? Mi lesz a foglalkozásod? Te is biztos tanár leszel, vagy ügyvéd, orvos, üzletember, mint apukád és anyukád, ugye? De akkor miért ugranak ki az egyetemisták az ablakon?

 

Anya, meghalt a kistestvérem?

 

 

– Hogyan beszéljünk a vetélésről, halva születésről kisgyermekünkkel?

Nagyon nehéz téma egy családban a vetélés, teljesen érthető, ha szörnyen érzed magad. Ezt minden családtagnak fel kell dolgozni, mindenkinek idő kell ahhoz, hogy valamelyest meg tudjatok nyugodni. Érthető, hogy ilyenkor magaddal vagy elfoglalva. Szegény gyerek, aki majdnem nagy testvér lett, azonban ott van, ő is egy kis ártatlan lélek, aki nem tehet semmiről. Ő is ugyanúgy fel lehet zaklatva, és ha nem beszéltek róla, később magát hibáztathatja, rosszul dolgozhatja fel. Lehet, félni fog a saját testével kapcsolatosan. Ha talán nem is tudatosan, de problémái lehetnek később a teherbeeséssel, párkapcsolat kialakításával is. Későbbi testvéreivel szemben is lehetnek ellenérzései.

Mikortól aludjon külön szobában?

 

 

Az alvás, altatás kérdésköre a gyermek fejlődésének olyan kulcsfontosságú és egyben sarkalatos pontja, amihez aztán mindenki ért, amit mindenki jobban tud, amiről mindenkinek különvéleménye van.

Hogyan segítsünk túlélni a költözést a gyereknek?

 

 

Ideális esetben a költözés a remény, az újrakezdés életérzésével átitatott folyamat. Szerencsés helyzetben jobb életkörülmények közé kerülünk és előrelépést jelent az új otthon – bár, az is előfordulhat, hogy valamilyen kényszerű, szomorú élethelyzet miatt vagyunk kénytelenek költözni. Igazából bármi is az ok, oda kell figyelnünk a gyermekre ebben az esetben is. Stresszforrást jelent számára az egészséges izgalommal megfűszerezett várakozás és egyben a szomorúság a változás szükségességével kapcsolatban is. Kimerítheti a folyamatos szervezkedés, készenlét, a betoppanó idegen nézelődő, az idegeskedés. Rossz lehet, hogy semmi sincs a helyén, hogy már el vannak pakolva a kedvenc játékai, tárgyai és nem is lehet biztos benne, hogy valaha viszontláthatja őket. Ami persze a legrosszabb az egészben, hogy a hosszabb-rövidebb ideig tartó huzavonában sokszor nekünk is pattanásig feszülhetnek az idegeink, ezt pedig a gyerek óhatatlanul is megsínyli.

Ha nem ütött meg, nem is bántott?

 

 

A nőgyalázás margójára

Nehéz megállni, hogy az ember lánya ne kommentálja a napokban, hetekben a közösségi oldalakat felszántó bejegyzéseket. Nehéz és talán nem is kell megállni, különösen akkor, ha az olvasói maguk is érintettek lehetnek a témában. De még akkor is, ha kimondottan nem érintettek, mert mondjuk szerencsés esetben nem szedtek fel sem közvetlenül a várandósság és a gyermekágyas időszak, sem a szoptatás és a kisgyerekkel járó bezártság, sem a szülés után akár évekkel is jelentkező depresszió miatt sem néhány, sem tíz, sem húsz-harminc-negyven kilót.

Valentin-nap kisgyerekes szemmel  - Mire gondol egy kisgyerekes anya Valentin-napon?

 

 

A Valentin-nap története kissé kesze-kusza és igazából nem is annyira romantikus, mint amennyire azt ma annak próbálják beállítani. Az is igaz, hogy szerencsétlen ünnep nagyon sok kritikát is kap kis hazánkban. Mégis, valahol örvendetes az, hogy az egyre nehezebben elviselhető, sötét és hideg tél vége felé akad egy ünnep, amely, ha jól csináljuk, valahol mélyen a szeretetről, szerelemről szól.

A tápszer nem az ördögtől való, de a tápszerlobbi igen

 

 

Nagyon sok anyuka kényszerül arra, hogy tápszerrel táplálja a gyermekét ilyen vagy olyan okokból. Teljesen rendben van, ha ez tényleg a te döntésed volt és akár egészségügyi, akár lelki, akár környezeti okokból tudatosan így döntöttél.

Nem jön a baba, de miért? Ezekre vajon gondoltál már?

 

 

Nagyon sokan küszködnek azzal, hogy a hőn áhított gyermekáldás késik, várat magára. Sajnos, az egészségügyi rendszer sem kecsegteti sok reménnyel ezeket a hölgyeket, sőt, sokszor teljesen elkeseríti őket a jövőjükkel kapcsolatban. Mi azonban mégis azt tanácsoljuk, hogy nem szabad feladni, elkeseredni és érdemes több követ is megmozgatni a vágyott baba érdekében, hiszen számtalan csodával határos teherbeesésről hallottunk már.

Te mennyit engedsz meg a gyereknek?

 

 

Sokszor elgondolkozunk azon – többnyire a megjegyzések miatt –, hogy hol van az a határ, ahonnan már nem szabad több mindent megengedni a gyereknek.

Mennyire legyünk vagy lehetünk engedékeny szülők?

2020.01.14 11:11

Ki legyen a beteg gyerekkel?

 

 

Nagyon sok anyuka kényszerül hamar visszatérni a mókuskerékbe akár az egészen pici gyermek mellől is. Sajnos, a társadalmi-családi elvárások is azt sugallják, hogy minél hamarabb álljunk vissza akár a gyártósorba is. Azonban a gyerekbetegségek miatt sokszor akár több hétre is meg kell szakítani a munkavégzést.

Kérdés, hogyan lehet a legügyesebben kilogisztikázni, hogy a beteg gyerek minél nyugodtabban pihenhessen, közben pedig a munkahelyünket se veszítsük el.

Az én apukám a te anyukáddal?

 

 

Avagy: Hogyan segíts a gyereknek válás után, mozaikcsaládban?

 

A válások, különköltözések, kettészakadt családok száma egyre nő. Sokan kezdenek új életet, találnak új szerelemre a válás után. Nagyszerű dolog, hogy ha egy rosszul sikerült kapcsolat, egy veszteség után ismét boldognak érzed magad!

Hol töltse a család a Szentestét?

 

 

Karácsony közeledtével nemcsak az ajándékokon, díszítésen dilemmázik az ember lánya. Itt van például a Szenteste – és persze a karácsony további napjainak – kérdésköre, hiszen ilyenkor valahogy minden rokon azt szeretné, ha vele töltenétek, akkor is, ha több száz kilométerre vannak egymástól. Nyilván az is érthető, hogy kisbabával, pici gyerekkel nem szeretnétek sokat utazni, de ünnepi vendégfogadást rendezni sem.

Lemaradt a gyerek? Ez lehet a gond!

 

 

Mai rohanó világunkban a gyerekek felé is óriásiak az elvárásaink, ezt pedig sajnos tetézik a kívülről jövő követelmények. Az első pár évben aggódhatunk amiatt, hogy kúszik-e, mászik-e, jár-e, beszél-e már, később pedig azért, hogy elszámol-e már százig, iskolaérett-e és hasonlók.

Mi a szöszt vegyek a babámnak az első karácsonyára?

 

 

Másról sem lehet már beszélni a játszótéren, boltban, villamoson vagy akár a munkahelyen, mint arról, hogy ki mit vesz a családtagjainak karácsonyra. Mindenki sziporkázik az ötletek ügyében, te pedig csak kapkodod a fejed. Azt sem szégyen kimondani, ha te is úgy érzel ezzel kapcsolatosan, ahogyan oly sok pici babás, kisgyerekes anyuka: mindened kivan az egésszel és jó lenne már túlesni rajta.

A lányod kisautózik, a fiad babázik? Mitévő legyél?

 

 

Manapság egyre több szülőtől hallani, hogy szinte kétségbeesve veszik tudomásul, hogy gyermekük nem azokkal a játékokkal játszik előszeretettel, amelyek egyébként tipikusnak számítanak. Egy-két évszázaddal ezelőtt még a lányok kizárólag babákkal játszhattak, segíthettek tésztát gyúrni vagy padlót sikálni, a fiúk pedig autót szereltek, kisautóztak. No igen, régen azért még sokkal szigorúbbak voltak a társadalom elvárásai a nemi szerepek elkülönülésével kapcsolatosan. Talán ez ül rá a mai gyerekekre, talán egyszerűen csak nyitottabbak, több inger éri őket, több mindent látnak, érdeklődőbbek.

Most született, hova megy máris?

 

 

Ahogy csemetéd növekszik, szépen halad a babusgatnivaló cukiságból a szórakoztató társaság irányába. Megtanul járni, beszélni, formálódik a személyisége, egyre önállóbb és a vele való játék élvezhetővé válik a szülők számára is. (Valljuk be őszintén, a végtelenségig ismételt mondókák és a századszor is kiborított építőkockás vödör időnként azért próbára teszik egy felnőtt monotóniatűrését.) Ám amikor már jól belerázódtatok a közös programokba, a hordozó és babakocsi nélküli jövés-menésbe, jön egy fordulat: be kell iratkozni az óvodába. Ez olyan tény, amivel minden anyuka tisztában van, mégis a saját gyermeke kapcsán megrendítő élményt jelenthet.

2019.11.26 13:48

Milyen a „jó” óvoda?

 

 

 

Manapság egyre több szülőtársunktól halljuk, hogy ő bizony csakis egy „jó” óvodába szeretné járatni a gyermekét. Akár több tíz kilométert is ingázhatnak ennek érdekében.

De vajon jó-e mindez valójában a gyereknek vagy egyáltalán számít-e az, hogy mi a jó a gyereknek?

Kötelező lett az iskola hat évesen: így hozd ki a legjobbat belőle!

 

 

Az egyik új törvény szerint hat évesen immár kötelező az iskola. Nem igazán, esetleg csak nagyon körülményesen lehet egy év halasztást kérni. Az óvodák vezetői amiatt aggódnak, hogy a döntés eddig szinte kizárólagos joga kikerül a kezükből.

Fogadd el – a gyermeked nem mindig őszinte!

 

 

 

Szülőként szinte biztos, hogy rengeteg varázslatosnak tűnő „első alkalmas” élményben lesz majd részed, a gyermekeddel való kapcsolatodban. Ám az is elkerülhetetlen, hogy az első kimondott, alig érthető szava, az első tipegős lépései, vagy a mindenki által annyira vágyott, első felriadás nélkül átaludt éjszakája mellett, nem is olyan sokkal később, bizony találkozni fogsz majd az első hazugságával is. Szinte miden szülő szembesül azzal a sokkoló érzéssel, amikor először kapja rajta gyermekét egy hazugságon.

Ezért muszáj az asztalra csapnod azért, hogy végre emberszámba vegyenek anyaként is!

 

 

Igazából az egész életünk egy folyamatos megfelelési kényszerből áll.
Nemcsak felnőttkorban, hanem már az óvodában is elkezdődik ez. Igen, mindenkinek parancsol a főnök, mindenkit megelőz a nagyobb autó a dugóban.

2019.11.12 11:31

Együtt vs. Vele

 

 

A legnagyobb ajándék, ami megadódhat egy ember életében, az egy gyermek „érkezése”. Nincs annál nagyobb lehetőségünk a teremtésre, mint amikor a gyerekünkben adhatjuk tovább egy részét annak, amik mi magunk vagyunk. Hatalmas ajándék ez tehát, a legjobb jó, az emberi élet továbbadása, bizonyos értelemben véve önmagunk megörökítése a világ számára. Létezésünk lehető legmaradandóbb lenyomata a végtelen idő idővonalán.

Tippek az őszi betegségek elkerülésére

 

 

Ősszel sajnos kevesebb napsütéses órával kell beérnünk, a levegő hőmérséklete is egyre alacsonyabb, egyre gyakrabban kell az esővel is számolnunk.

A gyerekek viszont, érthető okokból, vágynak a szabadban töltött játékidőre és nem is szabad ezt teljesen elvonni tőlük. Hiszen a friss levegőre mindenkinek szüksége lenne, bizonyos szabályokat betartva pedig még erősíti is az immunrendszert.

Mire jó a Halloween egy gyereknek?

 

 

A Halloween-t sokan még mindig kissé idegenkedve fogadják és talán lesznek olyanok is, akik igazából sohasem fognak megbarátkozni vele. Mint oly sok más ünnepnél, a Halloween esetében is gyakran elhangzik az az érv, hogy ez nem is a mi ünnepünk, semmi közünk hozzá, minek nekünk még erre is költeni.

Cikkünkben most egy kicsit pozitívabb oldalról próbáltuk látni a Halloween-t.
Lássuk tehát, hogy szerintünk mit profitálhattok belőle a gyerekekkel, családdal!

Mi legyen a kinőtt ruhákkal?

 

 

 

Környezetbarát tippek az újrahasznosításra.

Nem is kell olyan sokat nőnie a szemed fényének ahhoz, hogy rájöjj: egy-egy ruhatár-csere kezdetben akár egy-két havonta, később néhány havonta, félévente is aktuális lehet. Egy-egy ruhatár pedig, akkor is, ha a minimalizmus hívei vagytok, könnyen kitehet akár egy kisebb szekrényt is.

Mennyi vizet igyon a gyerek? Tények és tévhitek a vízivásról

 

 

Már „a csapból is az folyik”, hogy sok vizet kell innunk. Ezt már mindenki tudja. Mégsem figyelünk eléggé a napi vízfogyasztásunkra. Ennek következtében a gyermekek vízfogyasztására sem tudunk kellő mértékben odafigyelni. Nem is látjuk, mennyi vizet isznak egy nap. Az iskolában is inkább az üdítőt és az ice teát veszik.

Mennyi időre sózhatod rá a gyereket a nagyszülőkre?

 

 

Vannak olyan szerencsések, akiknél még aktívak a nagyszülők és bevonhatók a gyerekmegőrzésbe. Természetesen a legtöbben szeretünk élni a lehetőséggel. De ez a lehetőséggel élés jobb, ha nem változik visszaéléssé, ugyanis ez hosszútávon keserű szájízt okozhat mindenkinek.

Játékosan a játékokról - első játékok a babádnak

 

 

A játék velünk született képesség és igény. Amikor megszületik a kisbabád, először még nem a játék az első, ami eszedbe jut: a baba ellátása, etetése, az első védőoltások és mozgási mérföldkövek teljesen lekötik a figyelmed. Azonban eljön az a bizonyos harmadik hónap, amikor a pici már magabiztosan megtartja a kis fejét és a hangok irányába is képes fordulni. Ilyenkor jöhetnek az első játékok, amelyekkel segítheted, fejlesztheted a babád már három hónapos korától.

Amit a Családvédelmi Akciótervről tudni lehet dióhéjban

 

 

A kormány Családvédelmi Akcióterve sok család számára nyújt segítséget, prioritást élveznek a fiatalok és nagycsaládosok.

Elment a gyerek… mit kezdj magaddal?

 

 

Avagy: hogyan éld túl a bölcsi-ovikezdést?

A nyárnak vége, a nevelési év elkezdődött. A gyerekzsivaj, nevetés, kapkodás és az érzés, hogy azt sem tudod, hol áll a fejed: mindezt mintha elvágták volna. A kicsi talán éppen beszokott az intézménybe, talán kicsit könnyebben, talán nehezebben viseli.

Te pedig egyik pillanatról a másikra egyedül maradtál.

Ha rád omlanak a babaruha hegyek – 5+1 hasznos tanács a babaruhák tárolására

 

 

 

Bármilyen idős a kisbabád, fiú vagy lány, előbb-utóbb találkozol a babaruhák tárolásának problémájával. Még a babavárás hevében vásárolsz egy rakat cuki rugdalózót, kombidresszt és napozó ruhácskát. A rokonok, ismerősök több zsáknyi bébiruhával árasztanak el, és a turiban is szembejön egy-két aranyos darab. A babaruhák tárolása, szelektálása egy minden anyukát megpróbáló feladat, amelyhez most 5 hasznos tanáccsal nyújtunk segítséget.

„Az a baj, hogy azt hiszed, van időd”

 

 

 

Ez az idézetet Buddhának tulajdonítják, és inkább szokták spirituális témákban használni, mint gyerek- és babaneveléssel kapcsolatban. Ha nagyon szeretnénk, azért sikerül e bölcs szavakat ráhúznunk erre a témára is, ami egyébként nem is annyira volt nehéz, főleg ha apa-szemmel nézzük a dolgokat.

 

2019.09.10 09:42

Aki hülye, az is marad

 

 

Gyakran halljuk, sőt tudjuk, hogy a gyerekek az első 5 – 6 életévükben tulajdonképpen olyanok, mint a szivacsok. Mindent, de szinte szó szerint mindent magukba szívnak, és később le is másolnak, amit ebben az életszakaszban látnak tőlünk, szülőktől. Sőt, nem csak a szülőktől, de mindenkitől, akivel gyakran találkoznak, és kicsivel szorosabb kapcsolatban állnak. Ezért olyan elképesztően fontos az a bizonyos nagyon sokszor emlegetett „szülői példa”, vagy divatosabb kifejezéssel élve, a szülői minta.

2019.08.27 14:58

Gyermeknevelési trendek 1x1

 

 

 

A gyermeknevelésben sokan sokféle nézetet vallunk és ez persze így is van jól, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk. Fontos azonban, hogy megtanuljuk elfogadni és megérteni egymást, és célszerű egyetértenünk abban, hogy attól, hogy valamelyikünk valamiben kudarcot vallott, ugyanaz még másoknál működhet. Néhány egyszerű gondolatot szeretnénk most éppen ezért felvázolni arról, hogy mik lehetnek sokak számára követett gyermeknevelési trendek.

Ősanya vagyok, vállalom! Szálljatok le rólam végre! 2. rész

 

 

Avagy hogyan spórolj a gyermek mellett!

Hogy mi??? - spórolni gyerek mellet? Lehetséges volna? Igen, ha a  természetvédelem, környezettudatosság és egyszerűbb gyermekkor szerepel a célkitűzéseid között. Mutatjuk, hogyan csináld a gyakorlatban.

Autóba szorított gyerekek – ki miatt mentek mégis?

 

 

 

A nyár kezdetével zsúfolásig megtelnek a strandok, nyaralók, szórakoztató központok, egyre több helyen pedig indokolatlanul nagy számban jelennek meg a kisgyermekes családok is. A lehetőség maga örvendetes, mértékkel pedig javasolt is az utazás, kikapcsolódás.

De vajon biztosan boldogabb lesz-e a gyermek akkor, ha szinte az egész gyermekkorát az autóba kötözve tölti? Biztosan szükség van-e arra, hogy ennyiszer kiszakadjon a biztonságos otthoni környezetből?

Amikor a természet csődöt mond

 

 

 

Bármennyire vágysz gyerekre, ha a természet nem akarja ezt az álmodat valóra váltani. Annak, hogy saját jogon gyerek nélkül maradsz, több oka lehet, betegség, életkor, de nagyon sok dolog közrejátszhat abban, hogy nem kopogtat be hozzátok a gólya.
Ezt a tényt nehezen lehet feldolgozni. Sokan mély depresszióba esnek, úgy érzik, hogy ők már nem számítanak nőnek, fogyatékosok, esetleg félemberek. Pedig ez nem így van, hiszen gyerek nélkül is lehet teljes életet élni, bár sokan úgy tartják, hogy nem biztos, hogy érdemes.

Mehet-e a gyerek egyedül az iskolába?

 

 

 

   Az új tanév közeledtével előtérbe kerül a szülő azon dilemmája, hogy elengedhetik-e egyedül a gyereket az iskolába vagy jöhet-e egyedül haza.
Ez nagyon átgondolandó kérdés, amikor nemcsak a gyerekeket, hanem a nőket is nap, mint nap atrocitások érik az utcán, tömegközlekedési eszközökön.

Mire érdemes különösen figyelni a gyermek táplálkozásánál nyár végén, tanévkezdés előtt?

 

 

 

   A nyár ideális esetben a határtalan szabadság élményével kecsegtet, nemcsak a gyermeknek, hanem a szülőknek is. Mindenki alig várja a tervezett nyaralást, de addig is fontos, hogy a gyermek számára valahogyan megoldjuk az otthon töltött időszakot. A kapkodásban pedig sajnos nagyon könnyű elfeledkezni a gyermek alapvető szükségleteiről.

Ősanya vagyok, vállalom! Szálljatok le rólam végre! 1. rész

 

 

 

Avagy: Ezért lettünk Ősanyák és ezért érdemes neked is utánunk csinálni!

(De semmi sem kötelező!)

 

 

Szeretnél környezettudatos anyu lenni? – így tehetsz érte, amikor babázol

 

 

   Lakóhelyünk, a Föld rohamosan változik, és az emberiség csak környezettudatos lépéseket téve tud továbbra is fenntartható életet élni. Anyukák, ebből mi sem maradhatunk ki: megmutatjuk, hogyan tehetsz azért, hogy jobban megóvd a környezeted babázás alatt is.

Megerőszakoljuk-e a természetet? Amit a lombikprogramról tudni kell

 

 

 

   Napjainkban már népbetegség a meddőség. Nagyon sok pár hiába próbálkozik, egyszerűen nem érkezik meg a családi fészekbe a gólya. Szerencsére az orvostudománynak köszönhetően már léteznek olyan lehetőségek, melynek köszönhetően orvosi segítséggel reprodukálódni tudunk.

2019.07.18 13:20

Segítség, koszos a gyerek!

 

 

 

   Mindegy, hogy anyukák vagy apukák vagyunk, szinte biztos, hogy kivétel nélkül valamennyien rácsodálkoztunk már szülői karrierünk során legalább egyszer arra, hogy hogyan tudta gyerekünk olyan átkozottul összepiszkolni magát. Itt most nem arról beszélek, amikor foltos lesz a ruhája, vagy poros a cipője. Nem a kezdő, hanem a haladó szintről beszélek.

Legyen a gyermeked nyáron is egészséges – tanácsok a nyári nyavalyák megelőzésére

 

 

 

   Végre itt a nyár – és nem éppen a nyári betegségek jutnak eszedbe először.
– „Elég volt a betegségekből a télen!” – mondod, azonban a gyerek egészségéért nyáron is tenni kell. Sajnos nyáron is vannak vírusok, bacik és más problémák, amelyeket muszáj kezelni – vagy inkább megelőzni, ugye? Tanácsainkkal segítünk, hogyan.

2019.07.12 13:34

Amikor nem jön a baba…

 

 

   Ideális esetben, ha egy pár úgy dönt, hogy kettejükből szeretnének reprodukálódni, akkor általában egy-másfél éven belül meg fog érkezni a kis jövevény a családba. Természetesen az élet sajnos nem ilyen egyszerű.
Napjainkban már népbetegségnek számít a meddőség. Egyre több pár küzd azért, hogy utód jöhessen létre a kapcsolatból. Ezzel a problémával már nemcsak az idősebb korosztály küszködik, hanem már a fiatalabbak is sorban állnak a meddőségi klinikákon.

Járgányt a gyereknek! Trükkök a biciklizés tanításához

 

 

   Ha kisgyermekes szülő vagy, biztosan elgondolkozol, hogy milyen jó lenne, ha gyerkőcödnek menne a biciklizés, és így ahelyett, hogy Te tolod az egyre nehezebb babakocsit, vagy őt cipeled a kerékpárülésen, inkább neki kelljen erőt kifejteni a boltból hazafelé. Hogyan segítheted a gyermeked, hogy megtanuljon biciklizni? Milyen járművet válassz? Íme pár hasznos tanács, és trükk a biciklizés tanításához.

7 tipp, hogy a gyermeked épen és egészségesen vészelje át a hőséget

 

 

 

Ezen a nyáron már többször is volt hőségriadó, a gyerekeknek pedig kitört a vakáció! Íme 7 remek tipp arra, hogyan segítheted a gyermekeidet, hogy egészségben és biztonságban élvezzék a nyár örömeit a kánikulában is.

 

 

Hogy alszik a baba? És Te, Anyu?– így kerüld el a zombi üzemmódot

 

 

   Kisbabáddal kapcsolatos első kérdések egyike, hogy „jókat alszik a baba?” Erre Te csak sóhajtasz, mert fogalmad sincs, mi számít jónak: ha alszik 4 órát egyhuzamban, esetleg rajtad alszik el, vagy együtt alvással éred el a pihentető csendet egy időre. Lehet, hogy a babád sokat sírdogál, nem érti, hogy hajnali 3 óra van, és Te még csak 2 órát aludtál a legutóbbi etetés óta. Ezt az időszakot az édesanyák nehezen viselik. Tippjeinkkel mérsékelheted az alváshiányodat, illetve segítheted a babád nyugodtabb pihenését is.

Mit tegyél, ha nincs rend és jönnének a rokonok?

 

 

 

   Amikor már semmi sem segít - szép szó, csúnya szó: bizony a szórakozásként megélt babavizit nem maradhat el. Csak éppen az előzetes bejelentkezésről véletlenül mindig megfeledkeznek. Elképzeltük, milyen táblákat akasztanánk ki legszívesebben az ajtónkra ilyenkor.

Egyszerre imádjuk és utáljuk: a Nagy Orrszívó Teszt (2. rész)

 

 

 

   Hogyan éljük túl a sokkhatást, hogy nyár elején ismét takonyszezonba kerültünk és akkor is szabadságot kellene kivenni, amikor már egyetlen rokonunk sem megy nyaralni idén? Talán az örök klasszikus megváltóval, az orrszívóval.

Mennyire szabad beleszólni a nagyszülőknek a gyereknevelésbe és mennyire kell ezt tűrni egy anyának?

 

 

 

   A közeli rokonok, különösen a nagyszülők, gyakran hajlamosak mindenbe beleszólni, mindent jobban akarnak tudni. A szülők pedig nyilván nem szeretnék őket megbántani, de természetesen a szűk családjuk az első, őket foggal-körömmel is védenék bárkitől.

Egyszerre imádjuk és utáljuk: a Nagy Orrszívó Teszt (1. rész)

 

 

 

   Azt reméltük, vége. De újra elkezdődött. Újra itt van a rettegett gyereknátha és az undorító takonykór. Ismét előkerül tehát a szigorú és kíméletlen orrszívó. Vagy, hogy is van ez?

 

Érdemes-e mindig a maximumot kihozni magadból a gyerekért?

 

 

   Vasárnapi húsleves rántott hússal, krumplival és salátával – minden egyes héten? Minden délután játék és beszélgetés,  bevonás a munkába és a család életébe, rengeteg közös program és kirándulás? Közben munka, mosás-főzés-takarítás, majd hétvégén is házimunka? Elenyésző idő önmagunkra, szabadidő, szépségápolás és kikapcsolódás elfelejtve? Kötelező forgatókönyv vagy mártírkodás?

„Kövér vagyok, és? Nem a gyerek a lényeg?”

 

 

   "Bezzeg, ha topmodell cicamica lennék, az lenne a baj, hogy nem foglalkozom eleget a családdal!”


- Ez az a gondolat, amelyik sok anyuka fejében megfordul, amikor a változatosság kedvéért éppen nem a gyermek nevelését, öltöztetését, etetését vagy a lakás patyolat-tisztán tartását állítják pellengérre, hanem az anyukát magát. Mert sajnos a gyerekneveléshez mindenki ért, legalábbis azt hiszi magáról (nyilván minden gyerek tökéletes lett, akit ők neveltek), ez pedig arra is feljogosítja őket, hogy ne csak a gyereket, hanem az anyát is kritizálják.

2019.06.05 11:38

Hisztikezelési kisokos

 

 

 

   Gyakran előfordul, hogy azokra a szülőkre rosszallóan néznek, akinek a gyereke az utca vagy a bolt közepén hisztirohamot kap. Ha kicsi gyereked van, akkor valószínűleg a tiéd is hisztizett már. A 2-3 év körüli gyerekek nyolcvan százaléka beleesik a hisztikorszakba, így nem kell magad kellemetlenül érezned emiatt, ugyanis a gyerekkori hisztinek semmi köze nincs a neveléshez.

Az apukák, és az ő szeretetük

 

 

 

   Kilenc hónap, és némi genetika. Pontosan ennyi előnyük van a nőknek, az anyukáknak, az apukákkal szemben. Ez az előny pedig nem kevés. Gyakorlatilag behozhatatlan. Ez az időszak - a várandósság időszaka - és a tény, hogy ezen időszak alatt a baba és az anyuka között, egy nagyon szoros testi és lelki kötelék alakul ki, tulajdonképpen örök második helyre kárhoztatja az apukákat.

Játszószőnyeg: a színek világa!

 

 

 

   A 21. században már a kisbabákat is több inger éri, mint az elmúlt évszázad csecsemőit. Felgyorsult világunkban, és a fogyasztási cikkekkel elárasztott mindennapjainkban, célszerű a mértéket és a minőséget választani a babajátékok terén is.

Te jó ég, valami fekete van a baba székletében! Elmondjuk miért!

 

 

   Azt tapasztalod, hogy a pici székletében valami fekete cérnaszerű, gilisztaszerű dolog van. Ne ijedj meg! Nincs semmi probléma, ha a kisbabádnak banánt adtál aznap. A fekete fonalszerű anyagok a banán emésztetlen rostjai. Emiatt ne álljatok le a banánról, hiszen ez egy hasznos, finom ételpótló a babádnak.

 

 

Nem, nincsen cumija és soha nem is volt! Micsoda?

 

 

 

   A cumi olyasmi, ami a mai világban természetesnek tűnik.
Szinte nincsen olyan baba a közelebbi és távolabbi környezetünkben, akinél ne látnánk a cumit a szájában, nem lenne néhány percenként a beszélgetést megszakító elsőrendű probléma a cumikeresés – na és persze az ehhez társuló fog-problémák vagy a cumizavar. Sokszor még a beállított fényképek sem készülhetnek el anélkül, hogy nem lenne cumi a gyermek szájában, akár nagyobb óvodás korban is.

Kóros dolog-e para-maminak lenni?

 

 

 

   Manapság egyre több olyan visszhangot hallani, hogy „túlféltik” az anyák a gyermekeiket, túlságosan bezárják vagy túl kevés teret hagynak neki.

A csodálatos anyai ösztön 3. rész

 

 

 

Amikor nem hallgatsz másokra és büszke lehetsz rá! Ezeket csinálhatod másképp!

 

   Sok mindent jobban csináltak elődjeink, néhány dologban azonban sokaknak jelenthet megváltást, ha nem hallgatnak a dörgedelmes szavaikra.

Sorozatunk befejező részében mutatunk még pár esetet, amikor jól tettük, hogy a saját fejünk után mentünk és ezt bátran javasoljuk a szülni készülő várandósoknak is:

Ezért ne posztolj semmit a gyermekről – akár anya, akár rokon is vagy!

 

 

 

   Nemcsak az anyukák, de a közelebbi-távolabbi családtagok is szeretik megosztani a világgal az örömüket – vagy legalábbis valami hasonlót. Lehet, hogy neked is akad olyan ismerősöd, akinek legszívesebben le is iratkoznál a hírfolyamáról, mert óránként tölt fel valamilyen bárgyú posztot a gyermekéről: milyen maszatos a pofija evés után, olyan jót aludt, hogy a nyála is kicsordult, olyan cuki, ahogyan éppen erőlködik: mindjárt telerakja a pelenkát vagy éppen már a bilin ül. Na és a pancsi, a meztelen képekkel.

A csodálatos anyai ösztön 2. rész

 

 

 

Amikor nem hallgatsz másokra és büszke lehetsz rá! Ezeket csinálhatod másképp!

Vannak olyan élethelyzetek, amikor döntened kell, hogy mások tanácsaira vagy az anyai ösztöneidre hallgatsz. Folytatjuk sorozatunkat azokról a tanácsokról, amelyek esetében nem bántuk meg, hogy nem hallgattunk másokra.

Császárral szültél? Csodálatos anya vagy!

 

 

 

   Bár a császármetszések száma rohamosan növekszik – egyes intézményekben lassan több a császármetszés, mint a hüvelyi szülés – mégis, a császármetszés rossz megítélése mit sem változott.

Anyák napjára. Köszi anyu, hogy vagy nekem!

 

 

   Anyák napja alkalmából szívem minden melegével köszöntelek téged, te csodálatos angyal. Mert te egy igazi földre szállt angyal vagy, aki folyamatosan vigyázol rám.
Az első pillanattól, amikor megtudtad, hogy leszek neked, nektek, már az én jólétemre koncentráltál. Kilenc hónapon keresztül boldogan hordoztad azt a folyamatosan növekvő terhet, amit az én gyarapodásom okozott neked.

A csodálatos anyai ösztön 1. rész

 

 

Amikor nem hallgatsz másokra és büszke lehetsz rá!

Ezeket csinálhatod másképp!

 

Mindannyian kaptunk kéretlen tanácsokat. Az viszont már rajtunk múlik, mennyit fogadtunk meg belőle és hallgattunk-e arra, ha más súgott az a bizonyos ősi anyai ösztönünk, amely oly sok anyát és gyermeket húzott már ki a csávából.

Első anyák napja – így hozd ki a legjobbat belőle!

 

 

 

   Amikor kisgyermek voltál, valószínűleg alig vártad, hogy eljöjjön végre az anyák napja. Szorgalmasan tanultad az egyszerű kis verseket, mondókákat, dalocskákat. Titokban készítetted a szebbnél szebb kézműves remekeket, gyűjtötted a terméseket, szedtél vadvirágot, felvetted a szép, szigorú ünneplődet és igyekeztél a legjobban szerepelni. Te csak mondtad-mondtad szorgosan a szépen betanult versedet és nem értetted, hogy anyukád miért könnyezik a nézőtéren. De nem is csak a te anyukád, hanem szinte minden anyuka.

5 +1 dolog a baba körül, amiben az apukák segíteni tudnak

 

 

   Szerencsére a mai modern világban már nincsenek szigorúan nemekre leosztott szerepek a gyereknevelés területén sem. Egyre inkább jellemzővé válik, hogy a párok együtt végzik vagy felváltva a baba körüli teendőket is és a háztartási munkákat is.

Tavaszi játékötletek az udvarra – mit érdemes beszerezned kisgyermekkel? 3. rész

 

 

 

   Utolsó részéhez érkezett a szerethető tavaszi, szabadtéri játékokat felvonultató sorozatunk. Reméljük, sikerül hasznos tippeket adnunk a szabadidő hasznos, önfeledt és biztonságos eltöltéséhez az udvarotokon kisgyerekkel.

Nyűgös, feszült a babád, gyermeked? Így vezessétek le a stresszt!

 

 

 

   Már a legkisebb korban is tapasztalhatod, hogy sok feszültség gyülemlik fel a gyermekedben. Nem kell ezért magadat vádolnod. Hiszen minden életkorban adódhatnak nehézségek, legyen ez akár az evés vagy járás megtanulása. Legkésőbb a bölcsőde vagy az óvoda elkezdésével pedig meg kell küzdenie a társas élettel járó kihívásokkal is.

Tavaszi játékötletek az udvarra – mit érdemes beszerezned kisgyermekkel? 2.rész

 

 

 

   Folytatjuk sorozatunkat, amelyben könnyen beszerezhető, elérhető árú, mégis biztonságos játékokat mutatunk be.

Nem beteg ez a gyerek? – Csak introvertált! Így segíthetsz neki!

 

 

 

 

   Zárkózott, visszahúzódó, magának való, csendes a gyermeked, nehezen oldódik fel társaságban, kevés barátja van, esetleg egyáltalán nincs neki? Sok egyedüllétet igényel, legszívesebben egyedül játszik, gyakran nem beszél órákig, csak megfigyel – máskor viszont akár be sem állhat a szája, ha valami olyan téma kerül szóba, ami őt nagyon érdekli?

Tavaszi játékötletek az udvarra – mit érdemes beszerezned kisgyermekkel? 1.rész

 

 

 

   Ha abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy saját kertes házban éltek, akkor bizonyára már alig várjátok az első tavaszi napsugarak előbújását, hogy végre a gyerkőccel is élvezhessétek ismét az udvar, a szabadtéri játék nyújtotta örömöket. Sok első gyerekes szülő kerülhet azonban dilemmába azzal kapcsolatban, hogy milyen játékokat érdemes beszereznie az udvarra gyermekének.

Az influenzás időszak tanulsága – minden, amit megtanultunk és nektek is jól jöhet

 

 

 

   Remélhetőleg mostanra már mindannyian túl vagyunk az őszi-téli-kora tavaszi megfázós-influenzás-egyéb vírusos nyavalyákkal teli időszakon. Összeszedtük, mit tanultunk belőle, mi volt a papíron jól hangzó, de nem beváló tanács, mi volt a kékharisnyás sztáranyák okoskodása és mi az, ami tényleg jól jött. Lehet, hogy ősszel is érdemes lesz majd újraolvasni.

Nem beteg ez a gyerek? – Csak introvertált! Hogyan ismerd fel?

   Mielőtt megszületik első gyermeketek, talán ti is arra számítotok, amire minden szülő, hogy biztosan eleven lesz. Hiszen azok a gyerekek, akik általában a szemünk előtt vannak, ilyenek.

Néhány tipp, hogy gördülékenyen menjen a beszoktatás

 

 

   Az első jelentős váltás minden baba életében, amikor az igazi leválási folyamat megkezdődik, az pedig az, mikor óvodába kerül a kicsi. Vannak olyan babák, akik nagyon könnyedén veszik az akadályt, de olyanok is, akik nehézségekkel fognak küzdeni a beszoktatás során.
Szülőként valamennyien a legjobbat szeretnénk nyújtani gyermekünknek, mégis időnként előfordul, hogy a túlzott óvás-féltés, vagy épp ellenkezőleg, a túlzott bizalom, felszínesség miatt becsúszik egy-egy baki, de ez az óvodai beszoktatás során fokozottan kicsúcsosodhat. Ennek következtében ezekből a bakikból aztán - ha nem vagyunk elég körültekintőek -, rossz beidegződések, a szülő számára állandóan megismétlődő, kínos pillanatok alakulhatnak ki, a gyerek számára pedig kellemetlen emlékként maradnak meg.

Bezzeg régen minden jobb volt! Vagy mégsem?

 

 

 

   Fiatal anyaként gyakran szembesülhetsz a boltban, játszótéren vagy akár csak az utcán is azzal, hogy úton-útfélen megállít egy-egy idősebb néni vagy bácsi és máris fennhangon rákezd erre a nótára:

Milyen az ideális tavaszi cipő?

 

 

 

   Korábbi cikkünkben abban próbáltunk segítséget nyújtani, hogy sikerüljön kiválasztanotok az ideális vagy legalábbis ahhoz minél inkább közel álló tavaszi kabátot a gyermekednek. Most a tavaszi cipőket vesszük sorra.

Az undoritis is betegség, avagy ezért hiányozhat a gyermek az óvodából – a szülői igazolások kibővítéséről

 

 

 

 

   Jól esik néha elolvasni, hogy másoknak sem könnyebb. Ha megosztod, talán eljut az illetékesekhez is.

Lássuk tehát, hogy a tévhitekkel ellentétben melyek azok az okok, amiért hiányzik egy átlagos gyermek az óvodából és amiért szükséges lenne a több, akár a szülő által is igazolható hiányzási lehetőség:

Milyen az ideális tavaszi kabát?

 

 

 

   Itt a tavasz most már tagadhatatlanul. Ha még nem kezdtél hozzá a gyermeked tavaszi ruhatárának lecseréléséhez, akkor hasznos lehet most ez a kis útmutató. Összegyűjtöttük neked ugyanis, hogy melyek azok a szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a tavaszi kabát kiválasztásával a baba is és te is a lehető legjobban járjatok, nemcsak anyagi értelemben, hanem a kényelem és a nyugodt öltözködés szempontjából is.

Újszülött látogatás szabályai egy ideális világban

 

 

 

 

   Néha jól eshet elolvasgatnod, hogy milyen lenne egy ideális látogató. Ilyenkor megnyugtató lehet szembesülnöd vele, hogy más anyukák látogatói is fényévekre vannak ettől sajnos.

 

Miben aludjon a baba, ha elutazunk? Az utazóágy előnyei és hátrányai

 

 

 

   Végre eljött a várva várt nyaralás. De kicsi gyerekkel ez nem is olyan egyszerű. A legtöbb gyermek csak a saját ágyában tud jól aludni. Igaz, egészen pici gyermeknél ez még nem téma. A lényeg, hogy az anyukája a közelben legyen.

Mivel szórakoztasd a babát?

 

 

 

   Ahogy növekszik a babánk, azzal egyenes arányban tölt egyre több időt ébren. Ezeknek az ébren töltött időszakoknak egy részét töltsük a babánk játékos fejlesztésével. Hiszen nem lehet elég korán kezdeni.

Mennyire takarjuk be a gyermeket éjszakára?

 

 

 

3 szempont, amit mindenképpen figyelembe kell venned, gyermeked egészsége érdekében

Az újszülöttek a nap nagy részét átalusszák. Alszanak éjszaka és alszanak napközben a babakocsiban is. Mindkét helyzetben más körülmények között vannak, ezért másképp kell óvnunk az újszülöttet a megfázástól. A babakocsiban rövidebb ideig tartózkodnak, még akkor is, hogyha olyan szerencsés vagy, hogy délután ki tudod tenni gyermekedet 2-3 órára a babakocsiba az udvarra. A hosszú éjszaka alatt pedig a gondot az okozza, hogy nem egyenletes a hőmérséklet. Évszaktól függően is másképp kell betakarnod kisbabádat.

Hogyan legyél tökéletes szülő?

 

 

 

   Első gyerekes szülőként természetes, hogy azt szeretnéd, hogy mindenki tökéletes anyának vagy apának tartson benneteket. Úgy gondolod, hogy ez lehetséges is, hiszen ha majd mindent megadsz a gyermekednek, akkor bizonyára majd a felnőttek is tökéletesnek fognak látni, el fogják ismerni az odaadásodat, önfeláldozásodat, szorgalmadat.

Hallottad? Felrobbant egy pelenka a gyereken! De miért használnak még mindig eldobható pelenkát?

 

 

 

   A közelmúltban megrázta az Internetet az az esemény, hogy egy pelenka állítólag „felrobbant” egy gyereken alvás közben. Nyilván itt nem annyira szigorúan kell értelmezned a robbanást, mintha mondjuk bombát helyeztek volna el benne – egyszerűen arról volt szó, hogy valószínűleg nem bírta a terhelést a pelenka és emiatt, egyébként eléggé ijesztő módon, alkotóelemeire esett szét. Az emberek pedig – nyilván elsősorban a szülők – ezzel kapcsolatban kétségbeesett jajveszékelésbe kezdtek, hogy mi lesz velük ezután, jön a világvége, hiszen ez velük is ugyanúgy, bármikor megtörténhet.

Ha szeretsz, jöhetsz! – Az elutasítások és ami mögötte van

 

 

 

"Becsülj már meg – nélkülem nem lenne most hova jönnöd! Vedd már észre magad, hogy mennyire ellenszenves vagy!" – Mennyi ilyen mondat kavaroghat a fejedben, amelyet legszívesebben csak úgy kikiabálnál magadból! Milyen jó lenne csak úgy kiszaladnod egy erdőbe, ahol nem hallja senki vagy akárcsak a párnádba beleüvölteni úgy, hogy közben biztosan nem ébred fel tőle egyik gyermeked sem!

Csak nyeli, mint kacsa a nokedlit. Mikortól adjunk darabos ételt a babának?

 

 

 

   Nagyon fontos hogyan tápláljuk csecsemőnket az első időkben, de az is fontos és megosztó kérdés, hogy mikortól adhatunk már darabos ételt neki.

Akkor te most ráérsz, ugye? Csak egy csekket kellene befizetni!

 

 

 

   Amikor megszületik az első gyermeked – na jó, kis idővel azután – rád szakad a korlátlan szabadság. Tudják ezt mások is, ezért segítenek beosztani a térben és időben is végtelen lehetőségeidet.

Érdekel egy tuti módszer a rendetlenség ellen? Olvasd el ezt!

 

 

 

   A rendetlenség, a szanaszét hagyott holmi gyakran megkeserítheti anyaként az életedet. Nemcsak a gyerekek hagyják szét a játékaikat a lakás minden pontján – ugye bárhol találkozhatsz egy plüssállattal vagy akár egy kisebb-nagyobb építőkocka-kupaccal.

Immunrendszer-erősítés, hogy ne legyen állandóan beteg a gyereked

 

 

 

Amikor a gyereked bölcsődébe, óvodába kerül, akkor szőnyegbombázásként fog rá hatni az új közösségben a számtalan vírus, baktérium vagy parazita.
A beszoktatási időszakban alkalmazkodnia kell a szervezetüknek az otthonitól eltérő baktériumflórához. A tavaszi időszakban pedig az ismétlődő megbetegedések tizedelik a bölcsibe, oviba járó gyerkőcök számát, ugyanis ekkora szinte teljesen lenullázódnak a vitaminraktáraik, ha a szülők nem figyelnek kellőképpen oda.

Farsang a bölcsődében és az óvodában – hogyan oldd meg józan ésszel?

 

 

 

   Első gyerekesként talán váratlanul érhet téged, hogy már a bölcsődében és az óvodában is van farsang. Ami ugye azt jelenti, hogy az akár egy-két-három évest is valamilyen jelmezbe illene öltöztetni, azt pedig le is kellene hámozni valahogy róla, ideális esetben úgy, hogy használat közben ne botoljon meg benne.

Milyen járművet válasszak a gyermekemnek tavaszra? Közlekedési tippek a babakocsi utánra 2.

 

 

 

   Közeleg a tavasz, amikor a gyerekek az ajtót szinte kitépve rohannának ki a szabadba. Ha pedig nem akarjuk folyton kézben cipelni őket, miután elfáradtak, érdemes járműveket beszereznünk. Folytatjuk a kisgyermek-járművekről, kisgyermek-szállítási lehetőségekről szóló sorozatunkat.

Milyen járművet válasszak a gyermekemnek tavaszra? Közlekedési tippek a babakocsi utánra 1.

 

 

Bár a téli mínuszokban és a hóesésben még nehezedre eshet ezen gondolkodni, bizony az idő nagyon gyorsan telik. Abban pedig egészen biztos lehetsz, hogy hacsak nem éppen sajnálatos módon valamilyen gyermekbetegség kínozza a kicsinyedet, akkor az első tavaszi napsugár kibújásával az első gondolata az lesz, hogy ki szeretne menni a szabadba. Azaz motorozni, biciklizni, futóbiciklizni, autózni, rollerezni vagyis „járgányozni” szeretne. Éppen ideje tehát beszerezni egy alapdarabot a szemed fényének, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, amikor pedig már nagy valószínűséggel nyöszörgés vagy hiszti lesz az időben be nem szerzett jármű miatt.

Szeretnél végre megszabadulni a pelenkáktól?

 

 

   Jó, ha tudod, hogy a gyerekek túlnyomó többsége két és fél éves korában, de van, aki csak épphogy az óvodába indulás előtt, azaz három éves korában dönt úgy, hogy hajlandó lemondani a popsija párnázottságáról, azaz a biztonságot nyújtó pelenkáról. Természetesen vannak kivételek, akik már a társaiknál hamarabb hajlandóak bilire szokni. A kislányok általában tudatosabbak ebben a kérdésben.

 

 

Vásároljam meg vagy béreljem a babamérleget? Kell-e egyáltalán?

 

 

 

   A babamérleggel kapcsolatosan általában az a közvélekedés, hogy felesleges megvásárolni. Így aztán a legtöbb újdonsült anyuka a szülés utáni pár kellemetlen napban, úgy nagyjából a kórházból hazaérkezést követően azonnal szembesül azzal, hogy a védőnő a nappali közepén a kávét szürcsölgetve közli, hogy neki a babamérlegre márpedig szüksége van.

Te hogy állsz a barátokkal? Ezért nem kell elkeseredned:

 

 

 

   Első gyermekesként sokkoló lehet szembesülni azzal a ténnyel, hogy idővel a korábban olyan lelkesnek tűnő rokonság és baráti kör elkezd elhanyagolni. Azok a sűrű látogatások, amelyekkel a baba születése utáni viszonylag rövid időszakban úgy voltál, hogy csak múljanak már el végre és hagyjanak már benneteket békén, szinte egy szempillantás alatt eltűnnek. Rád szakad a magány.

Mosás és folttisztítás a baba mellett – egyszerű túlélési tippek, hogy ne kerülgessen minden nap a sírás

 

 

   Egy hétköznapi téma is újragondolást igényelhet gyermekünk születése után. A sokféle, különböző folt ugyanis minden kisgyermekes család életét végigkíséri. Pici baba mellett viszont sokan a teljesen vegyszermentes mosásra esküsznek, így a vegyszeres folttisztító használata is elképzelhetetlen számukra.

Milyen gyakran érdemes fürdetni egy újszülöttet?

 

 

 

   Az előző generációs védőnők még megszóltak volna azért a gondolatért, hogy az újszülöttet nem muszáj naponta fürdetni, sőt, fürdetőkrémet és mindenféle kenceficét használni sem elengedhetetlen dolog. Sokan ma már azonban könnyen átesnek annak a bizonyos képzeletbeli lónak a túloldalára és akár hetekig sem fürdetik meg a kórházból éppen csak hazatérő, még le nem esett köldökcsonkkal rendelkező újszülött gyermeküket.

Mikor kell vasalni egy baba ruháit?

 

 

 

   Korábban az ajánlások hosszasan taglalták, mennyire fontos, hogy az újszülött és a baba minden holmija, ruhája, textilpelenkája és ágyneműje alaposan ki legyen vasalva, lehetőleg mind a két oldalán. Így aztán anyáink hosszú délutánokat és éjszakákat töltöttek azzal, hogy a vasalódeszka mellett görnyedtek és izzadtak, a lakás pedig a legnagyobb nyári melegben is forró gőzben úszott. A vasalnivaló sokszor hegyekben állt, ideális esetben egy külön helyiségben, sokszor azonban hely hiányában a nappali közepén, vendégek érkezése esetén pedig az ágyneműtartóba szorult.

Bombanőnek lenni pici baba mellett – reális elvárás vagy engedjük el?

 

 

 

   Mindannyian szeretjük, ha szépnek és csinosnak látnak bennünket. Igyekszünk ezért jólöltözötten elindulni reggel a munkahelyünkre vagy a tennivalóink után, na és persze, valljuk be, az elismerő pillantásokra is vágyakozunk. Örömmel és magabiztossággal tölt el bennünket, hogy jól nézünk ki, ideális esetben pedig akár bombaformában is lehetünk, bombanőnek is érezhetjük magunkat.

Babafürdetés. Apa fürdet, anya etet

 

 

 

   Nem vita tárgya, hogy az első fürdetés nagy megpróbáltatás a babának, az anyának, de az apának is. A babafürdetés izgalmas, de egyben riasztó is, mert hiába olvastál utána, hiába tudod elméletben az egész fürdetést, amikor ott vagy és először tartod azt a pici testet a víz fölé, attól félsz, hogy azonnal kicsúszik a kezedből. Ez a féltő érzés természetes.

Kivigyük a babát a hidegbe vagy ne? Hogyan öltöztessük a babát a hideg időben?

 

 

   Minden kezdő anyuka nagy dilemmája, hogyan öltöztesse fel gyermekét, ha kiviszi a lakásból? A titok: mindig az időjárásnak megfelelően öltöztesd fel a babát!

Januári leárazások – mennyire érdemes ilyenkor bevásárolni?

 

 

   Első gyermekes szülőként bizonyára alaposan kiköltekeztetek decemberben a karácsony miatt. Hiszen egyrészt sok olyan árucikkre lehetett szükségetek, amelybe eddig nem volt szükséges beruháznotok – ilyenek például a gyermekbarát, nem törékeny karácsonyfadíszek, másrészt pedig, biztosan igyekeztetek sok ajándékkal és finom ennivalóval elhalmozni a szemetek fényét. Nyilvánvalóan ennek általában az a következménye, hogy januárban egy picit a legtöbb ilyen családban szorosabbra kell húzni azt a bizonyos képzeletbeli nadrágszíjat.

Mi legyen a kicsi ajándéka névnapon, születésnapon, karácsonykor? Ajándékozási jó tanácsok

 

 

 

   A szülők számára nem is olyan egyszerű dolog gyermekeik örömszerző megajándékozása, mint amilyennek első pillanatban tűnik, különösen akkor, ha többen vannak a családban. Ebben az esetben ugyanis felmerülhet a testvérféltékenység problémája is, amire nyilván minden szülő igyekszik vigyázni, mégis szinte óhatatlanul előfordul. Néhány ötlet, tanács biztosan jól jön minden szülőnek, még akkor is, ha már kialakult szokásai vannak a nagy napok megünneplésének. Mindezt azért érdemes újra fontolóra venni, hogy a következő születésnapon, bármelyik gyermeké legyen is, az egész család boldog és önfeledt legyen.

Miért fontos az odaadó figyelem a baba számára?

 

 

 

   Micsoda öröm minden család számára egy új élet, egy új jövevény! Mégis mennyi félelem, aggodalom, várakozás előzi meg. Sokszor mennyire felborítja az apák, anyák és testvérek életét, mennyi áldozat, munka, virrasztás, mennyi félreértés, irigység, féltékenység forrása a családon belül, miközben rajongásig szeretjük, hiszen a miénk. Olykor mégis kiderül, hogy nem elég csak szeretni, ha egészséges, érett, boldogságra képes gyermeket szeretnénk, – és melyik szülő ne vágyna erre –, akkor ennél több kell. Egy tudatos, fejlődőképes szülő gyermekének lenni a legnagyobb luxus ebben a világban, ám ha magabiztos, érző, komplexumoktól mentes gyermeket szeretnénk nevelni, akkor érdemes szembenézni ezzel az állítással.

 

 

Ha sír, ha nevet, kifesti az eget kékre, ahol te vagy a napsugár, de mit tegyél, ha jönnek a sötét felhők?

 

 

 

 

   Ahogy a növényeknek vízre, levegőre, fényre van szükségük, hogy erős gyökereket eresszenek, és növekedni tudjanak, úgy van szüksége a kisgyermekednek az anyai gondoskodásra, törődésre. Ha sír, ha nevet, létezésével gazdaggá teszi az életedet, s azon a gyönyörű, égszínkék égen, amit jelenlétével fest neked, te jelented számára az éltető napsugarat. Idilli a kép, mesekönyvekbe kívánkozó színek és formák, s ha a napi megpróbáltatásoktól elvonatkoztatunk, akár valóságos is lehetne. A kisgyermekes anyukáknak azonban naponta meg kell küzdeniük olyan váratlan helyzetekkel, amelyekre nincsenek felkészülve, s amelyek eltakarják az ég kékjét, és a nap ragyogását. Mert a sötét felhők olyanok, mint az időjárás, kiszámíthatatlanok és néha álruhát öltenek.

Evett, ivott, büfizett, mégis sír a baba, avagy jó tanácsok kezdőknek

 

 

 

   Ha eddig még nem is, az elkövetkező hónapokban biztosan veled is megtörténik majd, ami a kismamák réme, hogy minden igyekezeted ellenére síróssá, nyugtalanná válik a kisbabád. Ilyenkor hiába eteted, itatod, büfizteted, és cserélgeted a pelenkáját, semmi nem használ, a kicsi változatlanul sír, olykor bömböl.

Megfulladsz az ajándékba kapott játék-kupacoktól? Így vess véget az őrületnek

 

 

 

 

   Túl sok játéka van a gyereknek és lassan már lépni sem tudtok tőlük a lakásban? A kiságyba már nem fér be a gyerek, mert annyira tele van ajándék plüssökkel, csörgőkkel, elemes zenélő játékokkal? Gyakran az lehet az érzésed, hogy mintha a látogatóid szinte egymásra próbálnának licitálni abban, hogy ki tud nagyobb vagy idegesítőbb ajándékot venni a gyermekednek, amelyet persze általában nem használ, rosszabb esetben még félhet is tőle.

2019.01.04 10:21

Bababiztos otthon

 

 

 

   Gyermeked elkezdett kúszni, mászni? Úgy érzed, hogy nem tudsz minden pillanatban ráfigyelni? Nem érzed bababiztosnak az otthonodat?

Hogyan legyünk odaadó anya és jó feleség egyszerre és miért ne?

 

 

 

   A pisis pelenkaszag és a popsi kenőcs illata minden anya számára egy soha vissza nem térő, boldog időszakot idéz fel az életéből, bár a szerencsésebbekkel ez többször is megesett. A második vagy harmadik babánál már megszokottá válik mindaz, ami az elsőnél még gondot okozott: hogyan legyünk a legjobb anyák úgy, hogy a férjünknek is jusson belőlünk elég figyelem és szeretet. Első pillantásra egyszerűnek tűnik, hiszen olyan természetes, hogy az anyai szeretet a család létszámával arányosan növekedik, és soha véget nem ér, ám a mindennapokban ez komoly próbatétel lehet a szülők, különösen az anya számára.

Szilveszter babával és kisgyermekkel – ezekre érdemes odafigyelni

 

 

 

 

A szilveszter kétségtelenül az év egyik leghangosabb ünnepe. Egészen más szemszögből láthatjátok majd a picivel, erre érdemes felkészülni. Ami önfeledt, vidám, fiatal és gyermektelen párként még nagyszerű kalandnak tűnt, azt idén talán végig fogjátok aggódni. Hiszen a petárda-durrogtatás, a trombita- és dudaszó, a mulatozás hangjai, na és persze a tűzijáték zavarni szokta a babákat.

Karácsony előtti nagytakarítás tippek babával és kisgyermekkel

 

 

 

   Babával és kisgyermekkel fokozottan ügyelned kell a higiéniára és a tisztaságra, különös tekintettel a gyermek holmijaira, valamint azokra az alacsonyabban fekvő helyekre, amelyeket könnyen elér a pici. A karácsony előtti nagytakarítás így nem úszható meg akkor sem, ha kisgyermek van a családban. Mégis, a nagytakarítás olyan feladatokkal járhat – létrára mászás, vegyszerezés, kereszthuzat, törékeny díszek törölgetése, nehéz bútorok mozgatása – amelyeket nem tanácsos, de sokszor fizikailag és időben is lehetetlen pici baba mellett kivitelezni.

 

 

Te megvetted már a karácsonyfát? Ezeket gondold át vele kapcsolatban, ha kisgyermeked van

 

 

 

   Az első karácsony a babával vagy a kisgyermekkel sok szempontból lehet problematikus. Sok mindenre kell odafigyelni annak érdekében, hogy egy apróbb vagy nagyobb baleset ne ronthassa el az ünnep varázsát vagy legalábbis minimális legyen ennek az esélye. Többek között arra is, hogy milyen karácsonyfát válasszunk, illetve hogyan oldjuk meg a karácsonyfa elhelyezését és díszítését biztonságos módon.

Mit főzz karácsonyra, ha pici a babád?

 

 

 

   A karácsonyi készülődés baba nélkül is egy őrület tud lenni, főleg, ha a sütés-főzésről, vendégvárásról van szó. Nyilvánvalóan, ideális esetben a tágabb család tud és akar is segíteni abban, hogy az anyát kicsit tehermentesítse sütés-főzés ügyben. A Szentestét azonban mégis a legtöbb fiatal család is szűk körben szereti eltölteni, ekkorra pedig érdemes immár gyermekesként újragondolnunk, hogy mi is kerüljön az ünnepi asztalra.

Semmi kedved kisgyermekkel a bevásárlóközpontokban tülekedni? – Így szerezz be mindent egyszerűen a tökéletes karácsonyhoz!

 

 

 

   Karácsony előtt mindig aktuális téma a vásárlás, hiszen nemcsak tökéletes ajándékokat illik vásárolnunk a rokonainknak és ismerőseinknek, hanem a sütés-főzéshez a megnövekedett mennyiségű alapanyagot is be kell szereznünk, mi több, új ruhákra vagy háztartási cikkekre is szükség lehet.

Karácsonyi topformában akkor és most – hogyan éld túl mindezt kisgyermekkel?

 

 

  

Amíg nem volt kisgyermeked, a december, de sokszor már a november végi Black Friday időszak is a karácsonyi készülődésről szólt. December elejére már mindent gondosan kiválasztottál és megvettél, ideértve a karácsonyi dekorációt és terítéket is, természetesen. Elkészültél a nagytakarítással, élére állva sorakozott a polcokon az összes csecsebecse. Tökéletes harmónia, magazinba illően rendezett, modern belső tér várta a vendégeidet – naponta felfrissítve. December második hetétől pedig többnyire már az ajándékok szépen becsomagolva álltak egy titkos sarokban a gardrób mélyén és nem akadt más dolgod, mint üzletről üzletre járni, hogy kiválaszd a tökéletes estélyi ruhát és a hozzáillő kiegészítőket minden egyes évvégi partihoz. Advent utolsó hetében pedig a kedvenc fodrászodnak, kozmetikusodnak és műkörmösödnek adhattad át magad, szükség szerint közbeiktatva egy kis szoláriumozást, szempillakészítést és egyéb testkezeléseket.

 

Többemberes a babád? Adunk 5+1 tippet, hogy ne őrülj bele

 

 

   Lehet, hogy csak a közösségi média és az Internet egyre szélesebb körű elérése teszi, de manapság egyre többet hallani az úgynevezett többemberes babákról. Ezek a babák jellemzően nagyon sokat sírnak, keveset, rendszertelenül és rosszul alszanak, étvágyuk nem megfelelő, válogatósak vagy hasfájósak, illetve általában a nap huszonnégy órájában az édesanyjuk figyelmét követelik, így bűvészmutatványnak tűnhet akár a mellékhelyiségre is elmenni nélkülük.

 

 

Terhességi titkok: metamorfózis oda és vissza

 

 

 

   A várandósság (az esetek nagy részében) örömteli, várva-várt állapot; a nőket boldoggá teszi a tudat, hogy egy új élet növekszik a szívük alatt. A magzat fejlődése az ultrahangos képeken szépen nyomon követhető, az anya alakváltozása pedig szabad szemmel is jól látható. Egy kismama szép, arcbőre kisimul, kipirul, a haja dúsabb, fényesebb lesz, domborodó pocakja pedig kedvesen mesél a bent lakó kis lurkóról. Ugyanakkor a hormonális és testi változások nehézségeket, kényelmetlenségeket is jelentenek. Feszül a mell, előfordulnak émelygések, nő a pulzusszám, erőteljesebb az izzadás, tágul a medencecsont és persze megnő a testsúly. Hol van már a darázsderék, hol vannak a könnyű léptek? Na és a rendszeres mozgás?

 

 

 

Mennyire fontos a gyerekangol? Mit tudsz tenni, ha nincs rá pénzetek vagy lehetőségetek?

 

 

   Az elmúlt jó néhány évben a csapból is az folyik, mennyire fontos a kisgyermekkori angol- vagy idegennyelvi nevelés, az, hogy a két-három éves korára gyermekünk már éppen annyira beszéljen például angolul, ahogyan az anyanyelvén. Bizonyos ilyen jellegű nyelvtanfolyamok árai ezért már lassan a csillagos égig emelkednek, ezért az átlagos anyukákban könnyen megszólalhat az a bizonyos vészcsengő – biztos, hogy szüksége van akár a három hónapos babámnak arra, hogy angolul tanuljon?

 

 

 

Időre van szükséged, de hova tedd a gyereket? Így úszd meg a gyermekfelügyeletet ép elmével

 

 

   Elsőre baromi rosszul érezheted magad, amikor azt tapasztalod, hogy a gyermekfelügyelet megoldása elkerülhetetlen valamilyen halaszthatatlan ok miatt. Anyaként számos feladat zúdulhat a fejünkre, olyanok, amelyeket ideális esetben célszerű egyedül megoldani. Egy hosszas sorban állás egy hivatalban, akár egy állásinterjú vagy fontos megbeszélés, esetleg egy orvosi kezelés olyan programok, amelyek esetén muszáj lenne valahogy megoldani a gyermeked felügyeletét, különben te is és ő is kikészültök.

 

 

 

Nálatok mit hoz a Mikulás? Ötletek a mindenkinek megfelelésre

 

 

   A decemberi ünnepek, a Mikulás és a karácsony közeledtével minden gyermekes családban felmerül a kérdés, hogy mi kerüljön idén az ajándékcsomagba. (Ha nekünk nem jutna eszünkbe, akkor a gyermekeink egy bizonyos kor után már biztosan emlékeztetni fognak rá.) Később a bölcsődébe és az óvodába is jönni fog Mikulás, így általában a szülők is összekapnak azon, hogy organikus egzotikus gyümölcsöket, felesleges dísztárgyakat, esetleg némi rettenetesen káros csokimikulást, édességet hozzon. Jellemzően a munkahelyi karácsonyi ünnepségeken is Mikulás-csomagot osztogatnak a figyelmesebb munkaadók a gyermekes szülőknek, így általában a kollégák között is előkerül ez a téma.

 

 

Késik a kistestvér? Ez lehet az oka:

 

 

 

 

   Az első gyermeked megérkezett, örömmel és szeretettel babusgatod mind a mai napig. Esetleg kissé döcögősebben rázódtál bele az anyaságba. Most mindenesetre arra az elhatározásra jutottatok, hogy itt az ideje a kistestvérnek, ő azonban nem akar megérkezni. Már szinte mindent elkövettetek, amit csak tudtatok, lehet, hogy már orvosi kivizsgáláson is jártatok. Ha az orvosnál azonban minden rendben, lehet, hogy a lelkedben van a probléma megoldása.

 

 

 

 

 

Az örök kérdés: dolgozzunk vagy maradjunk otthon gyermek mellett?

 

 

   A két oldal általában hajlamos egymásnak feszülni akár egy egyszerű kávézás vagy szomszédolás közben is. Hiszen, akár a gyermekét bölcsődébe adó, a kicsi mellett dolgozni vágyó vagy dolgozni kényszerülő anya esetét nézzük, akár az anyáét, aki az átlagosnál tovább maradt otthon a gyermekével, mindkét tábor úgy szokta érezni, hogy bizonyítania kell az igazát.

 

 

Hogyan fegyelmezzek, ha már semmi sem segít? 6 lépés a stresszmentes gyermekkorért

 

 

 

   Nos, mi tagadás: nincs az a birkatürelmű szülő, főleg nem az az elsőgyerekes szülő, akinek ne tette volna még próbára teljes mértékben az idegeit a cseperedő gyermeke egy-egy nagyobb toporzékolással, nyűgösködéssel vagy hisztivel.

 

 

 

Az anyaság nem leányálom, vagy mégis? Tudatossággal azzá teheted

 

 

 

   Sokan mondják, hogy rajtad múlik, hogy felülkerekedsz-e a nehézségeken, álmatlan éjszakákon, aggodalmakon, túlterheltségen, vagy áldozat leszel, akinek az anyai örömök inkább jelentenek lemondást, depressziót, panaszkodást és visszasírását a régi szép időknek. Amit persze nem mersz kommunikálni, nehogy bárki is azt gondolja, hogy micsoda szívtelen anya vagy, de legbelül mardossa a lelkedet az a sok veszteség, amit el kell fogadnod. Azonban jó, ha tudod, kettősség jellemzi ilyenkor az érzelmeidet, sírsz és örülsz egyidejűleg, és még az a teher is nyomja a lelkedet, nehogy megtudják, hogy fáj, amiért nem férsz bele a legjobb nadrágodba, és soha senki nem mondja már, mennyire csinos vagy.

 

 

 

 

 

A te férjed mennyit segít a házimunkában? Mit tehetsz, hogy változzon a helyzet?

 

 

   A gyermek születésével nagyon sok minden megváltozik a pár, a család életében. Vannak olyan dolgok, amelyekről sokat beszélünk és olyanok is, amelyek bár ugyanolyan fontosak, mégis méltatlanul kevés szó esik róluk. Pedig a családdá válást nemcsak az anyának, de az apának is tanulnia kell, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy ezentúl muszáj lesz nagyobb részt vállalnia a házimunkából is. Hiszen anyaként sokkal kevesebb ideje lesz már erre az embernek, a gyermekkel együtt azonban növekszik a szennyes, a mosatlan edények és a szeméthegyek mennyisége. Nincs mese tehát, beszélnetek kell ezekről a kínos témákról is.

 

 

Alkalmazottból lettél anya? Hogyan éld túl a rendszertelennek tűnő életet?

 

 

 

   Kívülállóként könnyen azt gondolhatja az ember, főleg egy hajtós, sokat túlórázós munkahelyről, hogy milyen könnyű lehet az anyáknak, hiszen maguk osztják be az idejüket, egész nap otthon vannak, semmi más dolguk nincs, mint a tévét bámulni és popcornt vagy chipset majszolni közben. Amikor várandósak vagyunk, nem győzzük már kivárni, hogy leléphessünk végre az irodából vagy bármilyen fárasztó munkahelyről és végre otthon lehessünk, egész nap kinyújtott lábbal. Aztán az örömünk általában hamar el is múlik, amikor megszületik a gyermekünk és felborul a rendszer: egybefolynak az éjszakák a nappalokkal és sohasem tudhatjuk, hogy másnap milyen napunk lesz.

 

 

 

 

5 szuper találmány, amellyel könnyebb a mai anyukák élete

 

 

   Egyebet sem hallunk a felmenőinktől, mint hogy milyen könnyű ma nekünk anyukának lenni, mennyivel egyszerűbb dolgunk van, mint anno nekik volt. Tény, hogy ha olyan dolgokra gondolunk, hogy már nem kell kézzel mosnunk vagy fazékban főznünk a pelenkát, valóban igazuk lehet, bár a gyakorlatban kicsit mégis el szokták ezt túlozni. Ilyenkor azonban jól eshet tudni, hogy vannak olyan szuper találmányok, amelyekkel tényleg nagyságrendekkel könnyebb a mi életünk, mint amilyen az övék lehetett akár húsz-harminc évvel ezelőtt.

 

 

 

 

Wellness-hétvége kisgyerekkel? Ezekre figyelj oda!

 

 

Idén is számos hosszú hétvége kecsegtet bennünket a wellness-ezés lehetőségével, illetve az téli szünetben sem szívesen hagyjuk ki ezt a kellemes kikapcsolódást. Ráadásul az utazási irodák, közösségi oldalak és kuponoldalak is ontják magukból a hihetetlenül kedvező ajánlatokat, utószezoni árakat. Így akár oda is eljuthatnánk most késő ősszel, ahová a nyári főszezonban a kánikula, a zsúfoltság, vagy éppen az elrugaszkodottan magas árak miatt nem mertünk. Tippjeink segítségével most ti is bátran belevághattok a családdal egy pihentető, mókuskerék-elfeledtető őszi vagy téli hosszú-hétvégébe.

 

 

 

Útmutató tanácsokhoz – minden, amit tudnod kell és minden, amit nem

 

 

 

   Anyaként állandóan külső elvárásokkal, tanácsokkal találjuk szembe magunkat. Mindenki meg szeretné mondani, hogy mit hogyan kellene csinálnunk, ezért többnyire mindenkinek megpróbálunk megfelelni, ahelyett, hogy az ösztöneinkre hallgatnánk.

 

 

 

Tudnivalók a karikás kendőről – amit eddig nem mertél megkérdezni róla!

 

 

Ismerkedj meg a karikás kendővel!
Miért esküszik rá annyi anya, miért tekintenek rá úgy, hogy ez szinte a megváltást jelentette a számukra az első időszakban -- azaz úgy körülbelül a gyermekük első két évében, de még a terhesség végén is? Miért van az, hogy szinte élnek-halnak érte, szinte alig látjuk őket a karikás kendőjük nélkül? No és miért lehet ez ellenszenves másoknak?

 

 

Miért nem lebeg minden újdonsült anya a rózsaszín felhők felett? Ezért ne szégyelld magad te sem!

 

 

   Az anyákról a köztudatban az a kép él, hogy csupán a felhőtlen boldogság hatja át a mindennapjaikat. Innentől kezdve mindent rózsaszín köd borít számukra, állandóan csak kacarásznak a kisbabájukkal, esetleg éppen kedélyes eszmecserét folytatnak a látogató rokonokkal, barátnőkkel.

 

 

Segítség! Folyton beteg a gyerek! Mi a túrót csináljak?

 

 

 

   A bölcsőde- vagy óvodakezdés első éveiben, de gyakran sajnos még az iskolakezdés környékén is gyakran azt tapasztalhatod, hogy a gyermeked vagy gyermekeid szinte egyik betegségből a másikba esnek. Egy-egy hetet járnak, egyet-kettőt otthon vannak. Aztán persze, ebbe az időszakba már a szünetek is beleesnek, így nem ritka, hogy egy huzamban akár egy-másfél hónapot is otthon kényszerültök maradni a gyerekkel – és ekkor még, hála Istennek, azt mondhatjuk, hogy nem is volt semmi komolyabb baja.

 

 

 

 

Hasznosak-e vagy károsak a videómegosztón lévő tartalmak a gyereknek?

 

 

   Megosztó téma, hogy mennyire szabad hagyni, hogy a gyerek a videomegosztó csatornákon közzétett tartalmakat – többnyire meséket, rajzfilmeket, különböző nyelven illusztrált gyerekdalokat – nézze az Interneten. Mennyire káros az, ha a gyerek a monitor, a tablet vagy az okostelefon segítségével válogat, szemezget? Mindez teljesen az ördögtől való, kell-e kontrollálni és felügyelni, vagy lehet-e szabadon engedni ez ügyben a gyerek fantáziáját és ízlését?

 

 

Miért költöznek olyan sokat a kisgyerekes családok? Ezért ne szégyelld te sem

 

 

 

   Gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a kisgyerekes, nagyobb gyerekes, egy- vagy inkább többgyerekes családok folyamatosan költöznek, mondhatni vándorolnak. Nyilván ez a jelenség leginkább a nagyobb városokban, pontosabban a nagyobb városok környékén figyelhető meg, azaz ott, ahol nincsen lehetőség nagyobb bővítésekre vagy átalakításokra. Egyedülállóként, vagy párkapcsolatban élő gyermektelenként érthetetlen lehet ez az állandó költözés, hiszen azt gondolnánk, egy gyerekes családnak éppen elég gondja van – nem szükséges még egy ilyen óriási terhet a vállukra venni. Azt is gondolhatnánk, hogy egy kisgyereknek szinte semmi más nem fontos, mint az állandóság, ezért nem igazán szabad vele költözködni. Vagy mégis?

 

 

 

A csecsemőkor kezdetének aktualitásai

 

 

 

   Kevesen tudják, de a kisbabák életében az első ezer nap kulcsfontosságú, ugyanis például ilyenkor programozódnak be a betegségekkel szembeni ellenállásfaktorok és ebben a fejlődési szakaszban a táplálkozásnak is jelentős szerepe van. Egy hónapos korban az újszülött babád átlép a csecsemőkorba.

 

 

 

 

Mama-para: 3 + 1 csapda, amibe szinte minden első gyerekes szülő beleesik

 

 

 

   Ha most várod az első gyermekedet, esélyes, hogy nagyon sok kérdés és kétség kavarog benned. Valószínűleg falod a szakkönyveket és bújod az internetet – amik valószínűleg csak még újabbakat keltenek benned. Egyre több ellentmondásos információt szerzel, és egyre jobban elbizonytalanodsz.

 

 

Bántják a gyereket az óvodában? Így tudsz segíteni

 

 

   Sajnos, napjainkban egyre gyakoribb problémává lépett elő az óvodai zaklatás, esetleg bántalmazás. Tele van az Internet ezzel kapcsolatos horror-sztorikkal, harapásnyomos képekkel, aggódó anyukák történeteivel. Szerencsére azért még nem minden eset ennyire extrém, de érdemes ébernek lennünk, ha érintettnek gondoljuk a gyermekünket a zaklatás kérdéskörében.

 

 

 

Mi az a bugyipelus és mire jó? Tényleg segít a szobatisztaságra szoktatásban?

 

 

   Bugyipelenka, bugyipelus, leszoktató pelus, gumis pelus, esetleg úszópelus is lehet. Igazából semmi különleges nincsen benne a hagyományos tépőzáras vagy csatos pelenkához képest, csupán a tépőzár helyett a hagyományos textil bugyira vagy kisgatyára jobban emlékeztető formájú, azaz gumival záródik. Így a gyerekek elvileg le- és fel tudják húzni akkor, amikor az önálló mellékhelyiségre járást gyakorolják, illetve praktikus lehet akkor is, amikor a teljes szobatisztaságig nem sikerült eljutni az intézménybe kerülés kezdetéig.

 

 

 

Turkáló, fast fashion vagy divattervező – hogyan öltöztesd a gyermekedet?

 

 

 

   A gyerekek öltöztetésének mikéntje számos problémát vet fel a kezdő szülők életében. Mikor teszünk jót a gyereknek, a környezetünknek és magunknak? Nyilván mindenki szép és csinos ruhát szeretne látni a gyerekén, különösen akkor, ha sokan látják őt. A mindennapokban viszont szembesülnünk kell a kegyetlen valósággal, hogy a gyermekünk a legszebb, legújabb, legdrágább ruhát is pillanatok alatt összemaszatolja, összekeni, leönti kakaóval, vagy csak megeteti a rajta lévő nyuszit.

 

 

 

 

 

Tiszta ügy! – Fürdetési tanácsok kezdő szülőknek

 

 

 

 

   Újszülötted fürdetése több mint egyszerű tisztítás, mosdatás, ezt te is tudod. Az érintés, a gondoskodás, a gyengédség összeköt benneteket, közös élményt ad. A babafürdetés szertartása gyorsan a napi rutin részévé válik, és lazító, nyugalmat adó hatásával az alvást is előkészíti. Olyan tevékenység ez, amit általában az apukák is szívesen vállalnak a pici körüli teendőkből – ha nem is elsőre. Mert a könnyűnek látszó feladat bizony felvet néhány kérdést, ha még sohasem csináltad. Álljon itt néhány tanács, hogy miközben a babát körülöleli, téged ki ne verjen a víz!

 

 

 

 

 

Túlélő-felszerelés, ha útra keltek

 

 

 

   Főleg akkor, ha gyakran vagytok úton a babával, de bármikor, amikor el kell mennetek valahová, mindenképpen érdemes egy túlélő felszerelést rejtő csomagot összekészítened a baba számára.

 

 

 

 

Te is ideges vagy a beszoktatás miatt? Így élhetitek túl az első heteket

 

 

 

   A bölcsődébe-óvodába történő beszoktatás, vagy az alternatív intézményekben a befogadás, kicsiket és nagyokat egyaránt megviselhet.

Cikkünkben megmutatjuk, mit tudtok tenni annak érdekében, hogy kicsit megkönnyítsétek ezt a folyamatot:

 

 

Sír a gyerek az ovikezdés előtt? Ekkortól kell aggódni

 

 

 

   A bölcsőde-, vagy óvodakezdés stresszes időszak a legtöbb család életében. Az első pár hétben sajnos gyakran kell szembenéznünk az ekkor még tipikusnak mondható tünetekkel: szorongással vagy éppen agresszióval, elalvási nehézségekkel, többnyire reggeli sírással, nyűgösködéssel. Ez még önmagában nem ok az aggodalomra, ez egy teljesen természetes jelenség. Ahogyan az is, hogy a szülők általában túlaggódják ezeket a dolgokat, hiszen nekik is roppant kellemetlen, szívfacsaró szituáció a gyermekük úgymond elvesztése – legalábbis az a tény, hogy mostantól a nappalok legnagyobb részét tőlük távol, idegen környezetben, nélkülük fogja eltölteni.

 

 

 

 

 

Hányan vagytok egy ágyban?

 

 

   Bizonyára hallottad már a gyereknevelésre napjainkban használt varázsszót: kötődő. A kötődő nevelés a baba fizikai, testi szükségletei mellett az érzelmi igényeire is nagy hangsúlyt fektet, célul tűzve ki az érzelmi biztonságot adó szülő-gyermek kapcsolatot. Három fontos pillére van, ezek alkalmazásával mély, erős, érzelmileg stabil viszony alakul ki anya és baba között. Az igény szerinti szoptatás lényege, hogy a baba ne előre meghatározott időterv szerint, hanem saját szükségleteinek megfelelően jusson táplálékhoz. A hordozás a gyermek szállításának olyan módja, amely sokkal több, közelibb testi kontaktust tesz lehetővé, mint például a babakocsi. Az együttalvás pedig nyugodt pihenést biztosíthat mindkét félnek, persze csak akkor, ha az anyának (esetleg az apának) nincsenek ezzel kapcsolatos fenntartásai. Nézzük meg ezt a harmadik pillért egy kicsit részletesebben is!

 

 

 

Játékidő - Javaslatok az együtt töltött boldog és felhőtlen játékos pillanatokért

 

 

   Kisbabánk 9 és 12 hónapos kora között igazi kis felfedező tud lenni. Ezek az alkalmak nagyon jó lehetőséget nyújtanak nekünk komoly felnőtteknek, hogy egy kicsit belehelyezkedjünk gyermekünk világába. Abba, ahogyan ő látja és érzékeli környezetét. Ez jó lehet nekünk, mert így egy kicsit el tudunk távolodni a mindennapi problémáktól, miközben nevethetünk is. Napról-napra tanúi lehetünk gyermekünk fejlődésének. Játék közben felismerhetjük kisbabánk határait, és így tudjuk őt biztonsággal támogatni a felfedezésben.
Felnőtt fejjel, akár nehéz is lehet arra rávennünk magunkat, hogy csak „úgy” játszunk gyermekünkkel.

 

 

 

 

 

Amikor mindenki mindent jobban tud – hogyan éld túl a rosszakarókat?

 

 

   Magyarországon sajnos tipikus szokás az úgynevezett okoskodás, azaz, amikor mindenki, aki látszólag minimálisan is jobban ért ahhoz, amit mi éppen csinálunk, elkezd kéretlen tanácsokat osztogatni. A tanácsosztás aztán közelebbi rokonok, vélt barátok és barátnők, ismerősök, szomszédok, volt osztály- és csoporttársak, kollégák, bölcsis-ovis-játszótéri anyukatársak, boltos és buszon velünk utazó nénik-bácsik, helyi vagy környékbeli ismeretlenek – azaz a hozzánk és az intim szféránkhoz már valamiféle közelséget, a megszólaláshoz már-már bizsergető késztetést érző felebarátaink – esetében hamar átcsaphat egyfajta megmondásba, parancsolgatásba, esetleg akár tényleges, az életünkbe történő beleavatkozásba is.

 

 

Bőr-bőr kontakt – Miért és hogyan masszírozd a babádat?

 

 

   A bőr az emberi test kültakarója, a legnagyobb szervünk. Elválaszt és megvéd a külvilágtól, ugyanakkor össze is köt vele. Különösen igaz ez a kisbabák esetében, akik számára az érintés a szülői szeretet egyik legfontosabb és minden bizonnyal a leggyakoribb kifejezése. Te is kézbe fogod, cirógatod a csöppségedet, és kettőtök bőrének találkozásánál az elfogadás és az öröm lép át egyik testből a másikba. Ha pedig nem csupán ösztönösen simogatsz, hanem az alapvető mozdulatokat megtanulva naponta masszírozod a kisbabádat, a kötődés erősítése mellett olyan problémákat is enyhíthetsz, orvosolhatsz, mint a hasfájás vagy az alvási nehézségek. A babamasszázs serkenti a kicsi emésztését és vérkeringését, erősíti immunrendszerét, csökkenti a stresszt benne, sőt benned is. Ennyi előnyre miért mondanál nemet? Szánj rá egy kis időt, készülj fel, és láss hozzá! Segítünk!

 

 

 

 

Az élet játékai, avagy 4+1 tanács a baba fejlesztésére az első hónapokban

 

 

   „Játszani is engedd” írta József Attila, s bár ő nem csecsemőkre gondolt, megfogadhatjuk a tanácsát. De hogyan játszik egy néhány hetes, hónapos baba? Mozogni alig, beszélni pedig egyáltalán nem tud, mi számít akkor játéknak az ő korában, és hogyan hat mindez a szellemi fejlődésére? Az alábbiakban néhány olyan tippet olvashatsz, ami segít, hogy könnyedén meg tudj felelni a játékos fejlesztés kívánalmainak. Nézzük hát, hogyan haladjatok együtt előre!

 

 

 

Az otthonszüléstől a programcsászárig – ezzel tehetsz rosszat a babádnak!

 

 

 

   „Márpedig a szülésnek csakis egyetlen üdvözítő útja és módja lehetséges! Aki pedig letér erről a helyes útról, az nem csak, hogy belehal, de a pokolra is fog jutni! Nem csak, hogy egy nem egészséges, örök életére megnyomorított, testileg-lelkileg sérült gyermeket fog a világra hozni, de felelős a tágabb családja, az ország és az emberiség világméretű pusztulásáért, az apokaliptikus katasztrófákért és minden szenvedésért, ami csak elképzelhető. Ez az egyetlen út és mód pedig az, amit én javaslok.”

2018.09.19 12:12

 

 

A baba megvan, hol vagy te?

 

 

 

 

   Az énidő egy olyan fogalom, amit az anyasággal összekapcsolni szinte paradoxonnak tűnik. Ha rád bízatott egy új élet, ráadásul teljesen kiszolgáltatottan és magatehetetlenül, mi mást tehetnél, mint hogy mindenben odafigyelsz rá és betöltöd a szükségleteit? Eteted, altatod, fürdeted, babusgatod, gondoskodsz róla, és közben tudatos szülőként azon is töprengsz, miben és hogyan fejlesztheted őt. A szolgálatod 24 órás, heti hét napos, és nem mehetsz szabadságra, mert a kicsinek te vagy a világ. Édes ez a teher, nagy örömmel vállaltad, de néha bevallhatod, hogy nehéz lesz ezt hosszú távon bírni. Mit tehetsz, ha fogyóban van az energiád?

 

 

 

 

Rémálom az étkezés? Folyton válogat? Akkor próbáld meg ezeket a trükköket!

 

 

   Kiborító, amikor órákig állunk a konyhában. Logisztikázunk, gondolkozunk, hogy ma éppen mi lenne az az ínycsiklandó, de mégis egészséges ebéd vagy vacsora, amit hajlandó lehet elfogyasztatni a szemünk fénye, imádott gyermekünk.

 

 

 

 

Süti-süti pogácsa, avagy mit játsszunk egy három évessel?

 

A három éves gyerkőc már örökmozgó, megállás nélkül beszél és kérdez, nagyon érdeklődő, mindent meg akar tapasztalni, szerepjátékokat játszik, önállósodik.

2018.09.10 11:43

 

 

 

Nézhet-e TV-t a baba?

 

 

   Arról, hogy mikor, mennyi TV-t nézhet a gyermek, és arról, hogy mennyire fontos az, hogy mindez csak és kizárólag a szülő szigorú felügyelete mellett, teljes bevonódásával történjen, általában igen szigorú véleménye van az embereknek, különösen az idősebb rokonoknak.

 

 

Hogyan vezessük be a darabos ételeket a baba étrendjébe?

 

 

   A hozzátáplálásnál a legtöbb kezdő szülő tapasztal valamilyen dilemmát.

2018.09.05 11:38

 

 

Juj, kullancs!

 

 

 

   Ha elhangzik a kullancs szó, biztosan összeszorul a gyomrod, főleg ha kicsi gyereked van. Sajnos nemcsak rémhír, hanem valós veszélyt jelentenek az ektoparaziták közé tartozó kullancsok. Általában más állatok vérét szívják, de ha úgy adódik, akkor szívesen fogyasztják az emberek vérét is.

 

 

8+1 tipp a dackorszak túlélésére

 

 

A dackorszak sokszor elviselhetetlen tud lenni. Megterhelő azt látni, hogy olyan, mintha a gyermekünk el akarna szakadni tőlünk.

 

 

 

 

 

10 jó tanács babakocsi választáshoz

 

 

   Babát vártok, sokféle dolgot kell beszereznetek, kiságy, pelenkázó, ruhácskák és egyéb dolgok, de szinte elkerülhetetlen beszereznetek legalább egy babakocsit is. Ha az első babátok érkezik, akkor nagy valószínűséggel semmilyen tapasztalatotok nincs a babakocsik terén. Persze lehet kérdezősködni rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől, de még így is könnyen melléfoghattok, hiszen nincs mindenkire előre megírt sztereotípia ebben a kérdésben sem.

 

 

 

 

Miért sír a baba szoptatáskor?

 

 

   A kismamák a legtöbb esetben felkészülnek a baba érkezésére, mégis, amikor világra jön a kis jövevény, rengeteg dologgal találják szemben magukat, ami aggodalmat kelt bennük. Ezek közül az egyik legfontosabb és leggyakoribb idegeskedésre okot adó dolog az evés. Eszik-e a baba eleget, lesz-e elég tej, ha igen, milyen minőségű lesz, és mennyi ideig tudod szoptatni őt? Eleinte az is gondot okoz, hogy ha sír, vajon miért sír? Persze idővel ezek az aggodalmak csökkennek, hiszen megismered gyermeked reakcióit és tudni fogod, hogy éppen mi lehet a baja. Jó példa erre, amikor szopizás közben egyszer csak eltörik a mécses és neked fogalmad sincs, mi lehet a baj. Összegyűjtöttünk erre néhány lehetséges okot segítségül addig is, amíg már úgy tudsz olvasni a babád reakcióiból, mint a nyitott könyvből:

 

 

 

Kiskacsa fürdik… és a baba meg úszik?

 

 

1. Pro és kontra

A babaúszással kapcsolatban megoszlik a vélemény, vannak, akik támogatják, vannak akik pedig nagy mértékben ellenzik.
Talán a legfontosabb előnye a babaúszásnak, hogy ideális családi programot jelent, ha mindkét szülő elkíséri a babát az úszásra. A babaúszás folyamán a babád intenzíven mozog a vízben és olyan gyakorlatokat végez, melyek elősegítik a baba mozgásfejlődését, ugyanis az úszás stimulálja az idegsejtek működését.

 

 

 

Felvegyem, vagy ne vegyem, ha sír?

 

 

A legtöbb kezdő, esetlegesen már nem is annyira fiatal szülő valószínűleg azt a tanácsot hallja a szüleitől, hogy nem szabad a kisgyermeket, de adott esetben még a babákat sem fölvenni, ha sírnak. Elsősorban azért, mert „nem fogod bírni, meg fogsz őrülni tőlük” – azaz nem lesz időd a kötelező vendégfogadáshoz kellőképpen vigyázzba állítani az összes porcelán és kerámia dísztárgyat a polcokon.

 

 

 

Amikor kevés a tejed – 8 trükk a tejszaporításhoz

 

 

Már megint a tejtermelésen görcsölsz?  Ne tedd, olvasd el inkább tanácsainkat:

 

 

 

 

A nagy pelus dilemma: mossuk vagy eldobjuk?

 

 

   A gyermekvállalással bizony sok kellemetlen témát is a nyakunkba kell vennünk. Kezdő szülőként sokszor nem is gondolnánk, micsoda óriási mennyiségű melléktermékkel kell számolni már egy csöppnyi újszülöttnél is – és nyilvánvalóan ez a mennyiség csak nőni és nőni fog az életkor előrehaladtával. A szobatisztaság pedig? Nos, azt kell mondanunk a tapasztalat alapján, hogy manapság már a legtöbb szülő összeteszi a két kezét a hálától, ha a gyermeke nem pelusban kezdi el az óvodát.

 

 

 

 

 

7 tipp arra, hogy megtanuljon egyedül is elaludni a baba

 

 

   A gyermekek különbözőek tudnak lenni abban is, hogy melyikük hogyan, hol és mennyit alszik. Vannak, akik állítólag már a születésük óta teljesen egyedül átalusszák az éjszakát. Azonban általában kiderül, hogy csak a megfelelési kényszer mondatja ezt a szülőkkel.

 

 

 

 

8+1 tipp, amitől olyan pihe-puha marad a babád bőre

 

 

   Ahogyan mindenki, nyilvánvalóan te is sokat aggodalmaskodsz gyermeked egészségéért, hiszen minden bajtól szeretnéd megóvni testi-lelki egészségét. Ezért természetes, ha aggódsz az oly sokáig a szíved alatt hordott magzatod bőréért is. Hiszen te sem szeretnéd, ha kipirosodna, vagy kiszáradna a babád bőre. Ha tanácstalan vagy, és a legjobbakat szeretnéd a kis csöppségnek, bátran használd ezeket a módszereket.

 

 

Miért sír a baba az autóban?

 

 

   A hosszú utazás egy csecsemővel rémálom lehet. Vigasztalhatatlanul sírhat, bármivel is próbáljátok lefoglalni. Hiába minden türelem, szeretet, egy idő után a szülő is kiborulhat, a babával együtt. Trauma ez az egész családnak.

 

 

2018.08.08 06:12

 

 

Miért sárgulhat be a baba?

 

 

 

   A szülés utáni első megpróbáltatások egyike gyakran az újszülött besárgulása. Ilyenkor az újdonsült szülők óriási pánikba eshetnek, főleg azért, mert annyi érzelem, és persze hormon kavarog még ilyenkor bennük.

 

 

 

 

 

Hozzátáplálás: mikortól és hogyan?

 

 

   Ha szerencséd van, akkor kezdetben megelégszik a babád az anyatejjel. Ha nincs elég tejed, akkor tápszerrel kell pótolnod a hiányzó tápanyagmennyiséget, ami a babád számára szükséges. Ahogy fejlődik a babucid, egyre inkább szükségessé fog válni, hogy hozzátáplálj az eddigi étrendhez, ráadásul a hozzátáplálás fogja megalapozni a gyermeked későbbi táplálkozását is. Mindenképpen fontos, hogy fokozatosan minden ízzel megismertesd a babádat, hogy a későbbiekben kevésbé legyen válogatós.

 

 

 

 

Hurci-baba: új divatőrület vagy egy ősrégi módszer visszatérése?

 

 

Kezdő szülőként neked szegezhetik a kérdést:
„- Na, és, hordozod már? Lassan itt az ideje!”

Te pedig lázasan keresgélsz, mi is az a hordozás.

 

 

 

 

Hogyan válasszunk gyerekülést?

 

 

   A közlekedési jogszabályok előírják, hogy a 10 évnél fiatalabb, illetve 135 centiméternél alacsonyabb gyerekek esetén kötelező a gyerekülés használata. Azonban kutatások kimutatták, hogy baleset esetén akkor sérül jobban az ülésben a gyerek, ha nem megfelelően van használva az ülés vagy pedig nem a korcsoportnak megfelelő méretű ülés van használva.

 

 

 

 

 

Mi az? Piros pöttyös és nem Túró Rudi? A pelenkakiütés

 

 

  Ha pici babád van, akkor biztosan találkoztál már apró pöttyökkel a babád popsiján. Ezt a jelenséget pelenkakiütésnek hívják. Ez a bőrjelenség, ahogy a nevében is benne van, a pelenka által borított területeken fordulhat elő. Nagyon kevés baba van, aki pelenkás korában nem éli át ezt a tünetegyüttest. De körültekintő gondoskodással jelentősen lecsökkenthető az esélye.

 

 

 

 

 

Amit az elválasztásról tudnod érdemes

 

 

   Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van elég tejed és problémamentesen tudod szoptatni kisbabádat? Hidd el, sokan irigykednek rád emiatt. Persze előbb-utóbb számodra is jelentkeznek az első dilemmák, vajon meddig mehet ez így és mikor kell elválasztani a babát a mamától, már ami az anyatejes táplálást illeti.


A kisbabáknak természetesen a lehető legjobb táplálék az anyatej.

 

 

 

 

 

„Az enyém már gyügyög!” kontra „Az enyém meg se mukkan!”

 

 

   A gyermekek beszédfejlődése talán az egyik leginkább kényes előhaladási állomás. Hiszen a gyermek beszéde olyasmi, ami látványos és nyilvánvaló – így akár a sarki kisboltos néni is megjegyzéseket tehet rá. Ahogyan tesznek is sajnos, szinte mindenki, különösen a rivalizálni vágyó anyukák -- ezt azonban el kell engedni a fülünk mellett.

 

 

 

Hinta-palinta, a legjobb fejlesztő játékok egyike

 

 

 

   Bizonyára te is észrevetted már, hogy a gyerekek túlnyomó többsége szeret hintázni, sőt egész pici korban a ringatás hatására nyugszik meg a babád.


A hintázás nem ördögtől való dolog, hiszen a baba már az anyukája pocakjában megtapasztalja a hintázás élményét és ehhez kapcsolja korai csecsemőkorban az élményt. Mikor még kicsi, akkor az anyukája ölében vagy egy bölcsőben ringatózva fog leggyorsabban megnyugodni.

 

 

 

9+1 öltözködési tipp babáknak kánikula idejére

 

 

 

   Már javában tombol a nyár, s te szeretnéd, ha a babádnak a legjobb lenne ebben a tikkasztó hőségben. Mivel a babád még picike, ezért ő magától nem fogja tudni neked megmondani, hogy most melege van vagy fázik. Ezért lássunk néhány szem előtt tartandó jó tanácsot, hogy a babád komfortosabban érezhesse magát még ebben az óriási melegben is.

 

 

 

Mit tehetünk, ha egész éjszaka sír a baba?

 

 

 

   Van egy félreérthetetlen jele annak, amikor az ember szülővé válik. Persze, igazából sok jele van, hiszen alapjaiban változik meg az életciklusunk, de mégis, a kisbabás szülőknek van egy közös ismertetőjelük, amely kis szerencsével csak rövid ideig, kissé kisebb szerencsével viszont akár évekig elkísér bennünket. Ha csak annyit mondok, hogy Derrick felügyelő, már valószínűleg mindenki tudja, hogy mire kívánunk utalni. Igen, a szemek alá kiülő, vaskos, kialvatlanságból eredő táskákról.

 

 

 

Szomjas vagy nem szomjas? Amit a babák ivási szokásairól tudni érdemes

 

 

 

   Kezdő szülőként nem is gondolná az ember, mekkora dilemmát jelenthet majd a baba, később a totyogó ivásmennyisége. Hiszen minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének: azt semmiképpen sem kívánnák, hogy kiszáradjon a pici, de nyilvánvalóan nem akarják kitenni magukat az ivással, itatással járó tortúrának sem. A média ráadásul rá is erősít erre a problémára, hiszen a különböző instant tejpépek, tejitalok, erősen cukrozott gyümölcsízű gyerekteák, gyerekitalok reklámjai hangsúlyozzák a hozzátáplálás mellett a „hozzá-itatás” fontosságát is. Az ősanyák pedig tiltakoznak: semmit ne igyon a gyerek az anyatej mellé, hiszen akkor felborul a kereslet-kínálat aránya, és elapadhat a tej.

 

 

 

 

Pár hasznos trükk, ha kevés a tejed

 

 

 

VAN elég tejed.

Ha akarod, szoptass, akárki akármit mond!

A többit csak olvasd el!

 

 

 

 

„Fordulj, pördülj babám!” – és ha nem akar?

 

 

 

   A baba átfordulása, a fej felemelése után, vagy inkább azzal együtt, az egyik legkorábbi fejlődési, mozgásfejlődési állomás, amikor is az első gyerekes szülőknek szembe kell nézniük azzal, hogy egy ilyen, látszólag egyszerű dologból is, mekkora probléma kerekedhet.

 

 

 

 

Mormota vagy sajtkukac? Avagy most tényleg ennyit alszik?

 

 

   A kialvatlanság az a probléma, amivel minden szülőpárnak meg kell vívnia a küzdelmet – kinél kisebb, kinél nagyobb ez a harc, de sajnos, senki sem élvez védettséget. A kisgyermekek alvása ugyanis rendkívül furcsa lehet egy első gyerekes, kezdő szülő számára.

 

 

 

 

Életmentő információk a szülés utáni depresszióról

 

 

   A régi időkben azt mondták, ha a kismama a szülés után depressziós volt, hogy csak hisztizik és majd túl lesz rajta. Az újkori pszichológiai kutatások mutattak rá, hogy nem egyszerű hisztiről van szó, hanem annál súlyosabb problémáról.

 

 

 

 

Mi lehet a rendszeres „bukás” mögött?

 

 

   Amikor baba érkezik a családba, mindenki boldog, a hangulat eufórikus és senki nem gondol az esetleges nehézségekre. Lassan azonban ritkul a rokonlátogatás, jönnek a szürke hétköznapok és felütik fejüket az első problémák.

 

 

 

 

Amire fel tudunk készülni: a testvérféltékenység

 

 

 

   Vigyázz, jön az utánpótlás! Gyermekeddel már kialakult a napirend, összeszoktatok, az első idők félelmei, aggódásai messze szálltak, és kezded azt gondolni, hogy minden rendben van. A második és az őt követők nem azokhoz a tapasztalatlan szülőkhöz pottyannak be, akik az első csemete fogadásakor voltatok. A családi élet azonban új kihívással jelentkezik: felbukkan a testvérféltékenység. Mégse ijedj meg, ezen minden többgyermekes család átesik, és azon túl, hogy nem halálos veszedelem, sok hasznos tanulságot hoz valamennyi családtag számára.

 

 

 

 

Amitől Anya frászt kap: a szopisztrájk

 

 

 

   A szoptatás csodálatos dolog, ha zavartalanul működik. Nem csak természetes táplálékot biztosít a gyermekednek, de védi a betegségektől, erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, illetve segít az elalvásban, megnyugvásban is. Nem véletlen tehát, hogy a családok mindent megtennének, hogy fenntartsák a szoptatás kényes egyensúlyát.

 

 

 

 

A koszmó nem kosz! Ne szégyelld, kezeld!

 

 

Mi a koszmó?


Jellemzően a babák fején kialakuló sárgásbarna, pikkelyes, zsíros lerakódást nevezzük koszmónak, tudományos nevén seborrhoea capitis. A száraz pikkelyek leesnek, alattuk a bőr kipirosodhat, sőt a baba haja is kihullhat azon a területen. De nem kell aggódnod, vissza fog nőni.
Bár a koszmó nem fáj, nem viszket, elsősorban esztétikailag zavaró, viszont elhanyagolása súlyosabb problémákat okozhat.

 

 

 

 

8 dolog, amit biztos nem tudtál a szobatisztaságról

 

 

   A szobatisztaság fontos fejlődési állomás a gyermeked életében. Ezért is nem mindegy, hogyan alakul ki. Ha megfogadod az ötleteinket, nálatok is gördülékenyebben fog menni.

 

 

7+1 tipp a hiszti kezelésére

 

 

 

   A hisztit a legtöbben „rosszalkodásként” élik meg, pedig a gyermek pusztán a „kicsiségéből” adódó frusztrációját próbálja kifejezni, az ebből fakadó dühét levezetni. A hisztivel alakul ki a gyermek éntudata, ehhez pedig a saját maga és a mások közti határokat szükséges körvonalaznia.

 

 

 

 

Szájpenész, a rémisztő betegség: tünetek és kezelése

 

 

   Bizonyára hallottál már a szájpenészről, vagy esetleg már találkoztál is ezzel az első látásra rémisztő szájproblémával, ami túlnyomó többségben a kisbabáknál jelentkezik.

 

 

Húzogassuk vagy ne? Avagy a „kuki-kérdés”

 

 

   A fitymaszűkület egy örökös téma a kisfiús anyukák körében. Mindenki szeretné jól csinálni, időben kikorrigálni, ha valamilyen probléma adódik. Idáig teljesen érthető is a dolog. Azonban az utóbbi években szinte minden fórumon előbukik a „kuki-kérdés”, ami azért zavarba ejtő, mert rengeteg ellentmondó véleményt olvashatunk róla.

 

 

Kezdődik a strandszezon: óvatosan a napon!

 

 

   Itt a strandszezon, ami minden szülőt arra sarkall, hogy osztozzon gyermekével a napocska nyújtotta örömökben. Ki a játszótérre megy, ki a strandra, mások a közeli tisztást választják a napozásra. De vigyázat! A napból is megárt a sok! Az alábbiakban arról lesz szó, hogy mit tehetsz a strandon azért, hogy gyermeked a lehető legjobban érezze magát és ezáltal neked se fájjon a fejed!

 

 

Éjszaka van nappal és nappal éjszaka? Mit tehetünk, ha felcserélte a baba a napszakokat?

 

 

   A pici babáknál teljesen normális, hogy a nappalok és az éjszakák úgymond felcserélődnek. Náluk még nem alakult ki pontosan, hogy mikor van nappal és éjjel, egyszerűen csak rövid ciklusok köré szerveződik az életük, amely nagyjából leírható az étkezés, ürítés, alvás háromszögével. Ha tehát éhesek, mert kiürült a kezdetben még egy cseresznyényi méretű kis pocakjuk, fel fognak ébredni, bármilyen rövid ideje is aludtak el. Ha megemésztették a könnyű anyatejet, hamar meg is fogják tölteni a pelenkájukat. Ha pedig a pelus alvás közben lesz tele, arra ismét fel fognak ébredni.

 

 

Baj-e ha szoptatás közben elalszik a baba a cicin? Vagy az, hogy csak így alszik el?

 

 

   A szoptatás az egyik legnagyobb csoda a világon. Ha van rá időd és lehetőséged, van hozzá türelmed, és persze, ha van elég anyatejed, akkor érdemes szoptatnod a babádat, hiszen ezzel nem csak az egymáshoz való kötődéseteket erősíthetitek, hanem számtalan betegségtől, illetve felnőttkori problémától is megvédheted a gyermekedet.

 

 

Amiről annyit hallottál már, de ismered-e valójában? A kötődő nevelés

 

 

   A kötődő nevelésről bizonyára minden szülő hallott már valamilyen formában. Nyilvánvalóan azok, akik elkötelezettek az irányába, az előnyeit fogják hangsúlyozni. Akad azonban, elég szép számban egy úgynevezett ellentábor is. Ők valószínűleg nem tudják, mit is jelent a kötődő nevelés valójában a gyakorlatban.

 

 

Mit egyél és mit inkább ne szoptatás alatt, avagy van-e olyan, hogy „szoptatós étrend”?

 

 

   Az anyukák egyik rémálma a hasfájós baba. Hogy miért? Ugyanis a legkisebbek még nem tudják elmondani, hogy mi is a konkrét problémájuk, csak tehetetlen sírással jelzik, hogy ott a pocakban valami nincs rendjén. Az anyuka pedig csak találgat, de sokszor nem tudja a megoldást ebben a helyzetben. Sok kisbaba hasfájós, aminek rengeteg oka lehet.

 

 

 

 

Agresszív a baba? Mi lehet a háttérben és milyen megoldásokat érdemes használnod?

 

 

 

   Egy első gyerekes szülő megrökönyödve tapasztalhatja, hogy az ő szeretnivaló, cuki kisbabája hirtelen agresszív lesz. Először talán a totyogós korban – esetünkben körülbelül nyolc hónapos kortól huszonnégy hónapos korig terjedő időszakról van szó – jelenhetnek meg az agresszió jelei. Vannak ugyanis, akik már ebben a korban csípnek, harapnak, ütnek.

 

 

Az esti rutin jótékony hatása

 

 

   A védőnők előszeretettel tanácsolják, hogy vezessük be babánk életébe az esti rutint. Első hallásra – valljuk be – kicsit fontoskodásnak vélhetjük ezt a tanácsot, hiszen nincs még tapasztalatunk abban, milyen is egy kisbabával az élet. A gyermek megszületése után rövid időn belül rájön az ember, hogy talán nem is olyan butaság az esti rutin.

 

Az örök dilemma: együttalvás – engedjük vagy ne?

 

 

 

 

   Bár az állatoknál, illetve az elmúlt évtizedekig még – az arisztokráciát leszámítva – az embereknél sem merült fel ez a kérdés, ma úgy tűnik, óriási dilemmát okozhat a szülőben az együttalvás problémája, pontosabban az, hogy engedje, vagy sem a gyermekét a hitvesi ágyban aludni.

 

 

 

6 ötlet a szeparációs szorongás „kezelésére”

 

 

  Az úgynevezett szeparációs szorongást minden kisgyerekes szülő ismeri, vagy legalábbis már hallott róla.

 

 

 

Mit tehetünk, ha a baba nem szeret hason feküdni?

 

  

   Ma már tudjuk, hogy a hosszabb alvásokhoz a háton vagy az oldalra fektetés a kevésbé veszélyes. Ilyenkor a baba gyakrabban felébred, ez viszont természetes, sőt hasznos dolog számára. A jelenség az úgynevezett Moro-reflexnek köszönhető, és a megkapaszkodás, a túlélés a célja. A pici babának ugyanis még nem olyan fejlett az érzékelése, nem látja, hogy a szülei ott vannak a közvetlen közelében attól, hogy le lett téve. Ha tehát a picink kapálózik, azzal azt jelzi, egészséges, és tovább szeretné biztosítani a létfenntartását – nem történt légzésleállás, nem áll fenn például a hirtelen bölcsőhalál veszélye.

 

2018.05.07 12:08

 

Ültessük-e a babát?

 

 

  Amikor a pocaklakódat végre a karjaidban tartod, egy újabb kaland veszi kezdetét, ami nem ér véget kilenc hónap után. Először csak evés és alvás közben csodálhatod minden ízében tökéletes kisbabádat. Majd, ahogy telnek a hetek és a hónapok, egyre több időt van ébren, és egyre többet mocorog is újabb gyönyörűséget jelentve számodra. Első nagy sikere, amikor hasra tud fordulni, és karjaival megtámasztva magát, a fejecskéjét emelgetve újabb dolgok tárulnak fel számára a világból. Ezt követi később a kúszás és a mászás megjelenése. Ekkor már helyzetváltoztatásra is képes. S nemcsak messziről tudja szemlélni a dolgokat, hanem meg is közelíteni őket. Ezek azok a mozgásformák, amik fejlesztik az egyensúlyérzékét, valamint előkészítik, megerősítik a testét és a hátizmait az összetettebb feladatokra, a későbbi ülésre és járásra.

 

Sokat bukik a baba? Ezek az okok lehetnek a háttérben

 

 

   Pici babás szülők számára hatalmas ijedtséget tud okozni, amikor azt látják, hogy a gyermekük úgymond bukik. A szó ugyan kissé félreérthető, és talán egy első gyerekes szülő nem is tud vele hirtelen mit kezdeni. Nos, természetesen nem arról van szó, hogy máris évet kell ismételnie az iskolában. A bukás szót csecsemőknél leginkább arra szoktuk használni, amikor az anyatejes, esetleg tápszeres táplálás után gyakorlatilag egy óriásit büfizik a gyermek. Ha nagyon szigorúak akarnánk lenni, akkor hányásnak neveznénk, de igazából, mivel ebben az esetben még leginkább folyékony táplálékról van szó, nem szükséges ennyire drasztikusan fogalmazni.

 

 

Mit csináljak, ha fáj a szoptatástól a mellbimbóm?

 

 

   A szoptatás csodálatos dolog, hiszen nem csak az anya és gyermeke közötti kötődést segíti elő, de az anyatejben lévő számtalan hasznos tápanyag fizikailag is támogatja a baba fejlődését. Akinek van elég anyateje és ideje, illetve nem érzi kellemetlennek, annak érdemes kipróbálnia a szoptatást.

 

 

Miért alszanak annyit a babák vagy miért nem?

 

 

   Kezdő, első gyermekes szülők nagyon sokat aggódhatnak amiatt, hogy mennyit alszik a babájuk. Hiszen egy kisgyermek, de főleg egy újszülött vagy egy bébi még egészen más ritmusban éli az életét, mint egy felnőtt. Egy baba számára még nem igazán különíthető el a nappal és az éjszaka, ehhez is idő kell neki, hogy megtanulja. Tehát a baba viszonylag rendszertelenül alszik. Van úgy, hogy nagyon sokszor keveset, de az is lehet, hogy akár egy huzamban sok-sok órát is.

 

 

 

Az ideális baba napirend és a valóság

 

 

  Mikor az ember gyermeket tervez, ez főként az első gyermekre igaz, akkor azt gondolja, hogy minden úgy lesz, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Az ideális elképzelés azonban sokszor eltér a valóságos dolgoktól, akár a baba napirendjében is. Amikor megszületik a kisbaba, a legfontosabb számára az alvás és az étkezés. Ha anyatejes, akkor az, ha tápszert eszik, akkor az. Mindenki a saját tudása szerint igyekszik megadni azt a gyermekének, ami szerinte a legjobb neki.

 

 

 

8 trükk a fájdalommentesebb fogzásért

 

A fogzást szinte minden család megszenvedi. Mutatjuk, mivel tehetitek könnyebbé:

 

 

8 dolog, amelyekre figyelj oda a babád fejlődésénél

 

 

   Amikor egy pár gyermeket vállal, általában boldogság tölti el a szívüket és mindent ideálisnak, rózsaszínnek látnak. Azonban ahogy megérkezik a kisbaba, rájön az ember, hogy nem csupán az édes, aranyos dolgok tartoznak hozzá, hanem rengeteg felelősség és feladat is. Meg kell tanulni fürdetni, gondozni, megnyugtatni gyermekünket. A felelősségvállalásba pedig bele tartozik az is, hogy nyomon kövessük a pici fejlődését, és segítsük azt.

 

2018.04.20 11:51

 

7 érv a szoptatás mellett

 

 

A szoptatásnak több előnye ismert. Ha megteheted, és az Anyatermészet is kegyes volt hozzád, érdemes élni vele.

 

 

Mi az a „növekedési ugrás”?

 

 

   Bámulatos, hogy egy csecsemő milyen hihetetlen sebességgel tud fejlődni, ugye? Hétről-hétre változik, egyre nagyobb és ügyesebb lesz. Egyéves korára nagyjából másfélszer olyan hosszú, mint születésekor volt, és a mérleg is közel háromszor akkora súlyt mutat, mint az első napon. (Alig győzöd cserélni a ruháit, hipp-hopp, mindent kinő.) Ezzel a rendkívüli testi növekedéssel párhuzamosan szellemileg is fejlődik, egyre több készséget sajátít el, és tágul számára a világ.

 

 

6 tévedés a szobatisztasággal kapcsolatban, amivel te is már biztos találkoztál

 

A szobatisztaság kialakulásával kapcsolatban is sok a félreértés.

Lássuk, mik ezek!

 

 

6 gyanús jel, hogy fogzani kezd a baba

 

 

   Ami a „Nagy Könyv”-ben meg van írva, általában csak részleteiben fedi le a valóságot. Ha pedig valahol különösképpen kiütközik ez, az a gyermeked fejlődése. Ahogyan a mozgásfejlődés, úgy a fogzás tekintetében is sok állítólagos jó tanácsot hallhatunk, ami aztán vagy igaz ránk, vagy nem. Például: "már ennyi fogának kellene lennie, vagy „már nem kellene éjszakánként sírnia, sőt felébrednie sem". Sokan a nyűgösséget sem hajlandóak a fogzásnak titulálni.

 

A tavaszi öltöztetés „veszélyei”

 

 

   Amikor még nincsen gyermekünk, vagy ő még a pocakban várja, hogy megláthassa az anyaméhen túli világot, nehéz elképzelni, hogy egy baba öltöztetése mekkora gondot és problémát, napi szinten hány átgondolkodott percet, hány átaggódott pillanatot tud okozni, különösképpen egy első gyermekes szülőnek.

 

 

Cumi vagy nem cumi? Ártalmas-e a cumizás?

 

   A cumiról megoszlanak a vélemények. Nyilvánvalóan nem egy ősanyai megoldás, amit valamelyik távoli természeti néptől, törzsközösségtől vettek át a mai modern tudós férfiak. Többnyire a védőnők, gyermekorvosok, gondozónők sem ajánlják, sőt, gyakran felháborodást színlelve utasítják el még a gondolatát is, hogy cumi kerüljön a gyermeked szájába akár ideiglenesen, vagy extrém esetben is.

 

 

Mozgásfejlesztés – mikor gondolkodjunk el rajta komolyabban?

 

   A mozgás fejlődését akadályozhatjuk és segíthetjük is, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha tisztában vagyunk a mozgásfejlődési folyamatoktól a születéstől egészen tinédzserkorig

 

 

8 trükk, hogy könnyebben elaludjon a babád

 

    Bármennyire is próbáljuk tagadni, egy átlagos kisbaba nem alussza át az éjszakát. Nem kell aggódnod, ez természetes jelenség, amely nem véletlenül maradt fenn az élővilágban! A kisbabák ráadásul még fejletlenek is, nem képesek annyi táplálékot sem magukhoz venni, amennyi kitartana nekik az egész éjszaka alatt. Fel a fejjel tehát!

 

Hasfájós a babád? Ezek lehetnek az okok

 

   Nem minden kisbaba egyforma, vannak nyugodtabbak és vannak olyanok, akik a kezdeti időszakban jóval többet sírnak. Gondolj bele, ez a pici lény 9 hónapig a pocakodban lakott, egy megszokott melegség vette körül, hallotta a szíved dobogását, biztonságban érezte magát. Itt, a kinti világban viszont sok az idegen dolog, ami megzavarhatja. Próbálj számára nyugodt körülményeket biztosítani, bugyoláld be, öleld magadhoz, teremts számára nyugodt körülményeket. Ha még ekkor sem tud megnyugodni, akkor lehet gyanakodni hasfájásra, főleg ha lábacskáját gyakran húzza a hasához és a pocakja keményebb az átlagnál.

 

Fogszabályozás a szükséges rossz?

 

   Napjainkban egyre nagyobb divatja van, kortól és nemtől függetlenül a fogszabályozó viselésének. Ha valaki rászánja magát, akkor bármikor belevághat a projektbe. Természetesen létezik optimális idő, amikor a legideálisabb belefogni a fogszabályozó kezelésbe.

 

Amit az alvási ciklusokról érdemes tudni – szülő szemmel

 

 

   A kisbabák a születésük után általában egész nap alszanak. De jó, ha tudod, hogy ez az állapot csak egy-két napig tart, ugyanis ilyenkor pihenik ki a születés fáradalmait. A szülők alvásigénye szempontjából sajnos ez nagyjából csak a kórházi bentlét idejéig tart ki, ezzel a jó szokásával, mire hazaviszik már fel is hagy.

 

 

7+1 tipp hasfájós babához, hogy végre átaludjuk az éjszakákat

 

 

   Az egyik legmegterhelőbb probléma újszülött kisbabáknál a hasfájás. Gondoljunk bele, milyen rosszul érezzük magunkat, amikor a mi hasunk csikar, vagy görcsöl. Az újszülöttek pedig ráadásul még nem értik, hogy mi történik velük. Nem értik, hogy mi okozhatja ezt a fájdalmat, és a síráson kívül másképpen még el sem tudják mondani a problémájukat anyukájuknak.

6 tipp, hogy kerüljük el az influenzajárványt gyerekkel

 

 

   Sokan félnek az influenzától. Pedig sok mindent megtehetsz te is annak érdekében, hogy megpróbáljátok elkerülni. Nyilván nem lehet minden óvintézkedést mindig betartani, főleg gyerekkel, de azért próbálkozni érdemes. Ha pedig esetleg mégis elkaptátok, akkor sem kell aggódnod, hiszen fel lehet gyógyulni belőle, igazából nem feltétlenül rosszabb, mint a legtöbb másik vírusos gyermekbetegség.

 

 

Mire figyelj a babád mozgásfejlődésénél, és min ne idegeskedj?

 

 

   Megszületett a várva várt csemete, végre hazaértetek a kórházból is, és megkezdődnek a nem hétköznapi hétköznapok. Eleinte az altatás, etetés, pelenkázás mellett legfőbb tevékenységed a gyönyörködés, kisbabád dédelgetése. Ugyanakkor néha izgulsz is, vajon tényleg minden rendben van-e. Honnan is tudhatnád, ha ő az első gyermeked?

Influenza járvány-mit tegyél, ha már benne vagy?

 

 

   Sokan nem tudunk minden óvintézkedést megtenni, hiszen közösségben élünk és dolgozunk, esetleg tömegközlekedéssel utazunk. De még a legnagyobb odafigyelés ellenére is beleeshet bármelyikünk az influenzába, akár rólunk, akár a gyermekeinkről legyen szó. Ezek a járványok pedig általában végig is söpörnek az egész családon, mindegy is, hogy melyikünk hozta haza.

Ha nem megy a szoptatás - néhány rendhagyó gondolat a szoptatásról

 

   Ahány kismama, annyiféle elképzelés létezik arról, hogy mi fog történni, majd ha megszületik a várva-várt csöppség. Az első napok kulcskérdése a szoptatás, a babatáplálás, hiszen az egyik legfontosabb teendő, hogy megfelelő mennyiségű táplálékkal lásd el az újszülött jövevényt. A legjobb módja ennek kétségtelenül a szoptatás és az anyatej, így nem véletlen, hogy a legtöbb félelem, tévhit és stressz is a szoptatás kérdését övezi.

Az első nehéz napok otthon

 

 

   Elérkezett az idő, hogy újszülött babáddal hazatérj a kórházból és te tele vagy félelemmel? Tudod, hogy örülnöd kellene, de csupa aggodalom vagy? Ne aggódj – persze, könnyű ezt mondani – ez teljesen természetes reakció, hiszen a kórház falainak védelmében biztonságban érezhetted magad, körülvettek a babához értő szakemberek.

Amit a baba fogzásáról érdemes tudnod

 

  Amikor túl vagy a gyermeked születése körüli örömökön, akkor újabb és újabb közös élmények, történések fognak sorakozni az életetekben. Vannak köztük örömteliek, de a babádnak kicsit fájdalmasabb, kellemetlenebb események is, sőt szülőt próbáló kötelezettségek is.

5+1 tipp arra, hogy mit csinálj, ha biztosan azt szeretnéd, hogy ne aludjon el a babád

 

Végre elérkezett az esti fektetés ideje. Örömteli, de fárasztó nap volt, most már a bébi is pihenni térhet. Persze, ha azt szeretnéd, hogy ne aludjon el, gondoskodhatsz arról, hogy még órákig ébren legyen, és téged se hagyjon aludni. Álljon itt néhány ötlet, amit követve biztos lehetsz abban, hogy mindketten fáradtak és kialvatlanok lesztek az elkövetkező napon:

 Mikor mennyi tápszer kell a babának?

 

 

   Természetesen a baba és az anya szempontjából is az lenne az ideális, ha a baba 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapna. Ha ez valamilyen okból nem valósulhat meg, akkor tápszerrel kell táplálni a babát. Ekkor se ess kétségbe, nem leszel rosszabb anya attól, hogy nem szoptatod a kicsit!

 

  Ha tápszerre van szükség, nagyon hamar fel szokott vetődni a kérdés, hogy mennyi is az annyi?

 

 

 

 Mikor kell tápszerpótlás?

 

 

  A legtöbb anyuka még kismamaként elhatározza, hogy majd ha a kisbaba megszületik, mit hogy fog csinálni, és hogy nem. Viszont a dolgok sokszor nem úgy alakulnak, ahogy elképzeltük. Bármennyire is eldöntötted, hogy márpedig a te babád kizárólag szoptatott baba lesz, veled is előfordulhat, hogy tápszerhez kell nyúlnod. Nincs is azzal semmi baj, ha indokolt a helyzet.

  Természetesen az a legideálisabb, ha a pici csak anyatejet kap, hiszen erre van szüksége! Minél kisebb a baba, annál nagyobb a jelentősége az anyatejes táplálásnak. Ugyanis a tápszer csak helyettesíti az anyatejet, de nem egyenértékű azzal.

Sokszor már a kórházban kialakul az anyukában a tévképzet, hogy nincs teje vagy nem elegendő. Nem kell rögtön a tápszerre gondolni!

 

Webáruház készítés