Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.01.23 10:38

Babafürdetés. Apa fürdet, anya etet

Babafürdetés. Apa fürdet, anya etet

 

 

 

   Nem vita tárgya, hogy az első fürdetés nagy megpróbáltatás a babának, az anyának, de az apának is. A babafürdetés izgalmas, de egyben riasztó is, mert hiába olvastál utána, hiába tudod elméletben az egész fürdetést, amikor ott vagy és először tartod azt a pici testet a víz fölé, attól félsz, hogy azonnal kicsúszik a kezedből. Ez a féltő érzés természetes.

Ki fürdesse a babát?

Régen, amikor még több generáció élt együtt egy lakásban, mindig volt, aki segítsen az újszülött körüli teendőkben. Mindig ott volt a nagymama, aki tanácsaival látta el az újdonsült anyukát. A világ megváltozott. Más környezetben, más felállásban élnek a családok. De még mindig lehet számítani a nagymamákra akik, különösen az első napokban sokat tudnak segíteni. Manapság már az apukák is kiveszik részüket a háztartási munkákból és a baba körüli teendőkből is.

Mai modern felállás: apa fürdet, anya etet

Sok családban a babafürdetés az apuka kiváltsága, aki ezzel elcsen egy kis időt kettejük számára a 24 órás baba-mama időszakból. Ennek örül az anyuka is, mert addig egy kicsit megpihenhet. Egész nap babára hangolt radarjait 5-10 percre kikapcsolhatja. Persze ha tudja. Az első néhány babafürdetés viszont közös program. A szülők nagy gonddal és izgalommal egymást segítve tanulják meg, mi a legjobb a babának fürdés közben.
Tudjuk, hogy már felkészültél és mindent elolvastál, amit lehet a babafürdetés témában is, de ismétlésképpen összeszedtük néhány pontban mire kell figyelni babafürdetés előtt, közben és utána.

Babafürdetés előtt

A fürdőszobába legyen meleg, de csak 2-3 fokkal melegebb, mint a szobában, mert ha fürdés után a babát nagy hőfok különbségnek teszed ki, jobban megfázik, mintha hidegben fürdetnéd. Készíts a kezed ügyébe mindent: babaszappant, babakrémet, sampont, szivacsot vagy fürdőkesztyűt, törölközőt. A törölközőt készítsd egy sima felületre, ahova ki tudod emelni a babát a kádból. Ez lehet az elöltöltős mosógép teteje, vagy egy hordozható pelenkatartó keresztbe fektetve a fürdőkádon. A lényeg, hogy stabil legyen.

Babafürdetés közben

Mindig ügyelj arra, hogy a víz ne legyen több 32 foknál. Ezt mindig ellenőrizd le hőmérővel vagy a könyököddel. A baba félig ülő helyzetben legyen és tartsd a fejét stabilan az alkaroddal. Amíg még a köldökzsinór nem száradt le, addig víz nem érheti. Az a legjobb, ha csak 5-8 cm magas a víz a kádban. A kád aljára – ha nem csúszásmentes felületű - tegyél egy törölközőt, hogy ne csúszkáljon a pici. A szivaccsal gyengéden mosd meg mindenütt. Az arcát csak tiszta vízzel mosd le. A haját nem kell minden nap megmosni. Eleinte elég csak hetente egyszer. A könnycseppmentes sampont nem kell bedörzsölni, csak épp behabosítani vele a kis fejét, majd alaposan leöblíteni.

Babafürdetés után

A babát takard be a fürdőlepedőbe és mindig csak azt a kis végtagját hagyd szabadon, amit éppen áttörölsz. Sőt inkább csak a vizet itasd fel róla, mert nagyon érzékeny a bőre még ebben a korban. Melengesd még a karodban kicsit, majd jöhet az evés és az alvás.

Fürdető kád kiválasztása

Vásárolj olyan babakádat az első időkre, aminek anatómiai kiképzése konkrétan a pici babákra lett kialakítva, vagy olyat, amiben szűkítő van, és akkor tovább tudjátok használni. Olyan kádba helyezhető biztonsági babatartó is kapható webáruházunkban, aminek használatakor a fürdetés alatt már tartanod sem kell a babádat, a baba kényelmesen belefektethető és már újszülött kortól használható. Olyan felfújható fürdető kádat is lehet kapni, ami jelez, ha 40 fok feletti a víz. Ez már nagyon meleg a babának. Ilyenkor más színre vált a kád. De azért te is ellenőrizd a víz hőmérsékletét. Szerezz be egy felfújható kádat is, amit a nagyszülőkhöz is elvihettek vagy utazás alkalmával a segítségetekre lehet a babafürdetéskor.

A legfontosabb szabály azonban a fürdetés kapcsán azonban az, hogy soha, egyetlen pillanatra sem szabad egyedül hagyni a babádat a fürdetés ideje alatt.

 Oszd meg!

Webáruház készítés