Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2017.08.12 21:06

Mikor kell tápszerpótlás a babának?

 Mikor kell tápszerpótlás?

 

 

  A legtöbb anyuka még kismamaként elhatározza, hogy majd ha a kisbaba megszületik, mit hogy fog csinálni, és hogy nem. Viszont a dolgok sokszor nem úgy alakulnak, ahogy elképzeltük. Bármennyire is eldöntötted, hogy márpedig a te babád kizárólag szoptatott baba lesz, veled is előfordulhat, hogy tápszerhez kell nyúlnod. Nincs is azzal semmi baj, ha indokolt a helyzet.

  Természetesen az a legideálisabb, ha a pici csak anyatejet kap, hiszen erre van szüksége! Minél kisebb a baba, annál nagyobb a jelentősége az anyatejes táplálásnak. Ugyanis a tápszer csak helyettesíti az anyatejet, de nem egyenértékű azzal.

Sokszor már a kórházban kialakul az anyukában a tévképzet, hogy nincs teje vagy nem elegendő. Nem kell rögtön a tápszerre gondolni!

 

Amit az előtejről tudnod kell

 

 • Az előtej, más néven kolosztrum létfontosságú a babád számára! Már a babavárás ideje alatt is termelődik. Sok anyuka tapasztalja, hogy már szülés előtt időnként tej szivárog a melleiből. Az előtejnek az a legfontosabb feladata, hogy az újszülött immunrendszerét megvédje.

 • Az előtej nem fog ömleni a melledből, hiszen van, hogy csak pár csepp, esetleg egy kiskanálnyi termelődik. Frissen szült anyukaként bizonyára te is tapasztaltad, vagy ha nem, akkor majd ezután fogod, hogy olyan, mintha egyáltalán nem is lenne tejed. Talán be is pánikolsz, és sok kórházban még jobban elő is hozza ezt az érzést a baba állandó méregetése, de nyugi, nem fog éhenhalni a babád. Az újszülöttnek az a pár csepp kolosztrum is elegendő, hiszen az ő gyomra még csak cseresznye nagyságú. Az a lényeg, hogy elkezdődjön a szoptatás, és a picinek jól működjön a szopó-szívó reflexe. Ilyenkor minél többször kell cicire tenni a babát, akkor is , ha kisebesedik a mellbimbód, és fáj. Kend be mellbimbóápoló krémmel, és szoptasd minél többször az újszülöttet! Fontos, hogy ne igyál semmiféle tejserkentő teát, mert a 3-4. napon magától is bekövetkezik a tejbelövellés, és kínlódni fogsz! Bújjatok össze, és szopizzatok, ez a legfontosabb.

 • A kolosztrumra már közvetlenül a születést követően nagy szüksége van a babának. A szülés utáni első órát hívják „aranyórának”. Ideális esetben ilyenkor a babát nem viszik el, hanem a melledre teszik, és háborítatlanul hagyják, hogy összebújjatok. A bőr-bőr kontaktus rendkívül fontos. És a pici már ekkor el kell, hogy kezdje keresni a mellet, hogy megpróbáljon szopizni. Ez rendkívüli módon hozzájárul a későbbi szoptatás sikerességéhez.

 • A baba-mama szoba, vagy más néven rooming-in nagyban elősegíti, hogy meglegyen a folyamatos testkontaktus, és beinduljon a hatékony tejtermelés. Bár úgy tűnhet, hogy a babád folyton sír, mert éhes, ez nem így van. A pici rendelkezik annyi tartalékkal, hogy átvészelje azt a kis időt, míg beindul a tejed, és a kolosztrum tartalmazza számára a legfontosabb anyagokat.

 

 

Mikor kell tápszerpótlás?

Mikor kell tápszerpótlás?

 

  Előfordulhat, hogy bár szoptatni szeretnéd a babát, mégis tápszeres pótlás szükséges. Ha nem tudsz anyatejet szerezni,- ebben kérd a védőnő segítségét-, akkor orvosi utasításra adhatsz tápszert a picinek. Milyen esetekben fordulhat ez elő?

 

 1. Ha a baba nem tud hatékonyan szopni, keveset hízik, esetleg veszít is a súlyából.

 2. Ha a tejed valóban kevésnek bizonyul.

 3. Ha valamilyen egészségügyi ok miatt nem szoptathatsz.

 

Az a jó gyakorlat a tápszeres kiegészítésnél, hogy először a babát megszoptatod váltott mellből, és csak utána adsz neki pótlást. A pótlást lehetőleg pohárból vagy kiskanállal add, mert a baba könnyen elkényelmesedik a cumisüvegtől, és utána egyáltalán nem lesz hajlandó szopizni.

 

 

Mikor nem kell tápszerpótlás?

 

Mikor nem kell tápszer?

 

Vannak olyan esetek, amik nem indokolják, hogy tápszert adj a kisbabának:

 

 1. Ha nem baba-mama szobában vagytok, akkor nem alakul ki az igény szerinti szoptatás.

 2. Ha fáj a mellbimbód, és úgy érzed, hogy nem tudsz szoptatni. Ne add fel ilyen könnyen! Keresd meg a kettőtök számára legideálisabb szoptatási helyzetet! Ez fontos, hiszen nem mindegy, hogy a baba hogy kapja be a mellbimbód. Ha helyesen, nagyra nyitott szájjal kap rá, akkor neked sem fog berepedni a mellbimbód. Az elején minél többször mellre kell tenni a picit, hogy beinduljon a kereslet-kínálat. A fájdalom pedig gyorsan elmúlik, hidd el!

 3. Ha nem szopik eleget, szerinted. Az újszülött annyira keveset szopizik az elején, hogy a mérleg nem is képes kimutatni. Ha a kórházból hazaengednek, akkor a baba súlya megfelelő. A továbbiakban naponta legalább 2-3 dekát kell híznia. Lehet, hogy te úgy gondolod, hogy keveset szopizik, de lehet, hogy ő hatékonyabb, és elegendő neki annyi tej is.

 4. Szülést követően úgy érzed, hogy kevés a tejed. A babád szinte mindig cicin szeretne lenni, és rögtön sír, ha leteszed. Úgy érzed, hogy nincs tejed, és éhezik a babád. A kolosztrum már termelődik, és az is elegendő egy újszülöttnek. A szinte folyamatos szopás normális jelenség, nem az éhezés jele. A 3-4. napon bekövetkezik a tejbelövellés, majd azt követően kialakul a megfelelő kereslet-kínálat.

 5. Hulla fáradt vagy, és úgy érzed, hogy nem bírod az állandó szoptatásokat. Ez az időszak a babáról kell, hogy szóljon, ő mindennél fontosabb! Gondolj csak bele, a tápszer még macerásabb, hiszen el is kell készíteni, fertőtleníteni kell a cumisüvegeket. Szoptatáskor pedig minden kéznél van azonnal. A fáradtság nem lehet ok a tápszerre! Szedj vitamint, és kérj segítséget, hogy pihenhess egy kicsit!

  

  Tehát ha megfelelő pozícióban történő, helyes mellretétel mellett sem sikerül igény szerinti szoptatással megfelelően gyarapodni a picinek, akkor orvosi utasításra és felügyelettel egészítsd ki tápszerrel a szoptatást. De ha jót szeretnél a kicsinek, amíg tudsz, addig szoptatsz is, mert azzal sokat nyer a babád!

Webáruház készítés