Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.02.25 09:56

Csak nyeli, mint kacsa a nokedlit. Mikortól adjunk darabos ételt a babának?

Csak nyeli, mint kacsa a nokedlit. Mikortól adjunk darabos ételt a babának?

 

 

 

   Nagyon fontos hogyan tápláljuk csecsemőnket az első időkben, de az is fontos és megosztó kérdés, hogy mikortól adhatunk már darabos ételt neki.

Természetesen, ha tudsz szoptatni, akkor az a legideálisabb táplálék a csecsemődnek. Az anyatej minden olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amire a babádnak szüksége van az első hónapokban. Ha nincs vagy nincs elég anyatejed, akkor sem kell kétségbe esned, mert a csecsemőknek kifejlesztett tápszerek sem ördögtől valóak.

De eljön az az idő is, amikor már kevés a babának az anyatej. El kell kezdeni szilárd ételt is adni a gyerkőcnek. Nem csak azért, mert az anyának előbb-utóbb elfogy a teje, hanem mert a baba fogai is igénylik majd a „rágni valót”.
Az ízlelés kialakulása miatt is fontos, hogy kapjon más táplálékot az anyatejen kívül, hogy a baba megtapasztalja a különböző ízeket is.

Mikortól adjunk darabos ételt a babának?

Szakemberek és tapasztalatok alapján, fél éves kortól már el lehet kezdeni a szilárdabb étel adását a babának, akkor is, ha még nem bújtak ki a fogai.
De sokan vannak, akik ezt még korainak tartják. Általában az első babás szülők félnek attól, hogy ha darabos ételt adnak a babának, akkor megfullad.
Régen pedig akár már 3 hónapos babát főzelékkel kínáltak. Úgy tartották, hogy a baba azt egye, amit a család többi tagja. Minél hamarabb egyen önállóan, és ne kelljen külön főzni rá. Természetesen ez a ló másik oldala.

Mi legyen az első darabos étel?

Az első, amit a babádnak adsz, az legyen valamilyen gyümölcs. De ne darabos, hanem pépesített változatban. Mondjuk egy kis darab banán, vagy héja nélkül pépesítve egy fél őszibarack. Aztán jöhetnek a főzelékek.
A boltokban is kapható pürésített babakaja, de jobb, ha te készíted el neki az első falatokat.
A húslevesből még ne add oda a sárgarépát és a burgonyát, mert igaz, hogy könnyen szétomlanak a szájában, főleg ha pépesítve tálalod fel neki, de ezek még nagyon fűszeresek a leves többi alkotóelemei miatt. A baba gyomra még nincs felkészülve ilyesmire. Még nem tart ott a fejlődésben. Főzz inkább külön egy kis adag sárgarépát és burgonyát, esetleg brokkolit, kevés sót hozzá adva, és ezt pépesítsd a babádnak.
Régen az első babakaja a reszelt alma volt kevés darált keksszel, hogy ne legyen olyan savanyú. Ezt a babák nagyon szeretik, mert egy igazán eltérő íz, az édes anyatej után. Később már, ha elfogadja, adhatsz meghámozott almadarabot is neki, de soha ne hagyd magára, nehogy félrenyelje.

Nem rág, pedig már fogai is vannak. Miért van ez?

Gyerkőcöd csak nyeli az ételfalatkákat, mint kacsa a nokedlit. Nem rág rajta kettőt sem. Miért lehet ez?
Azért mert ezt is meg kell tanítani neki. Ha sokáig adtál neki pépes ételt, megszokta, hogy csak nyelni kell. Amikor már darabokat is érez benne, először ki is köpi. Nem tudja mire vélni a szokatlan formát. Ezt úgy tudod bevezetni, ha a pépes etetéskor egy kistányérba teszel elé pár darabka ételt is. A kíváncsisága miatt a kezébe fogja kaparintani, és egy babának, ami a kezébe kerül, az előbb-utóbb a szájában köt ki. Ha tetszik neki, akkor már variálhatod a falatkákat. De akkor sem szabad erről letenni, ha egy kicsit lustácska még gyermeked és nem érdekli a felkínált falat. Játékosan felkeltheted a figyelmét, ha néha te kapsz be a falatkákból egy-egy darabot. Az mindig érdekes, amit a felnőttek csinálnak. A gyerkőc szeret utánozni.

 Oszd meg!

Webáruház készítés