Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.05.05 22:36

Császárral szültél? Csodálatos anya vagy!

Császárral szültél? Csodálatos anya vagy!

 

 

 

   Bár a császármetszések száma rohamosan növekszik – egyes intézményekben lassan több a császármetszés, mint a hüvelyi szülés – mégis, a császármetszés rossz megítélése mit sem változott.

Sok helyen sajnos még mindig úgy gondolják, hogy a császármetszésen átesett anya egyszerűen lusta volt szülni. Olyan következtetéseket is levonhatnak, hogy a gyerek örökösen hátrányt fog szenvedni a társaival szemben.

Mi ebből az igazság? Szülés-e a császármetszés?

Általában azzal szoktak érvelni a császármetszést lenéző anyukák, hogy a császármetszés nem szülés, hiszen az anyuka nem küzdött, nem szenvedett meg a gyermekéért, így szélsőséges esetben akár azt is mondhatják, hogy egy olyan asszony, aki hüvelyi szülés helyett császármetszéssel hozta világra a gyermekét, nem is tekinthető anyának.
Nos, természetesen mondanunk sem kell, hogy ebből semmi sem igaz és semmi ilyesmit nem szabad magadra venned! Ez az elképzelés egyébként talán amiatt alakulhatott ki, hogy a császármetszés régebben még kizárólag a tehetősebb rétegek sajátja volt, ahol is valóban többnyire azért választották ezt a módszert, mert féltették a hüvelyüket és a nemi szerveiket a szülés során keletkező esetleges sérülésektől. Bár ez is inkább afféle városi legenda és ki tudja, hogy mi igaz belőle, az biztos, hogy ma már egyáltalán nem ez a felállás.

Ki dönt?


A gyakorlatban mindig az orvosok döntenek – még akkor is, ha otthonszülést terveztél volna. Ha ők úgy ítélik meg, hogy kockázatos az állapotod, akkor császáros leszel. A kockázat alatt pedig nem kell extrém dolgokra gondolni: elég, ha túlsúlyos vagy (várandósan ki nem az?), magasabb a vérnyomásod, túl nagynak vélik a magzatot, na és persze a szülés napján jöhet a jolly joker „fájásgyengeség” vagy „elhúzódó vajúdás”, amit szinte bárkire rá lehet húzni.
Érdemes tehát lelkileg felkészülnöd erre és elfogadnod azt is, ha esetleg te is beleszaladsz valamelyik csapdába és császármetszéssel fog végződni a szülésed akkor is, amikor már csak egy hajszál választott volna el a kitolástól. A mai világban ez sajnos szinte bárkivel előfordulhat akkor is, ha már a kétcsíkos teszt után elkezdett mindenféle szüléskönnyítő tanfolyamra járni, kínosan odafigyelt a táplálkozására és a mozgásra és persze részletesen megtervezte a kádas, gyertyafényes, félhomályos háborítatlan szülést.

Mekkora hátrányt szenved egy császármetszéssel született gyerek?


Nyilvánvalóan a gyereknek az lenne az ideális, ha egy tökéletes, háborítatlan szülésben lenne része, ahol a gyertyafény és a sejtelmes meditációs zene mellett még a hüvelyben lévő természetes baktériumflórából is részesülne. Valljuk be magunk között azonban, hogy ez a szituáció a gyakorlatban a csodával határos – még akkor is, ha első gyerekes várandósként ezt még szinte lehetetlen is elhinni.
Igen, szenved némi hátrányt a császármetszés miatt a gyermekünk. Ezeknek legnagyobb része azonban kiküszöbölhető, fejleszthető, szemben azzal a sajnálatos esettel, ha valamilyen nagyobb gond lenne, mondjuk abból, hogy nem történt meg időben a közbeavatkozás.

A császármetszés tehát sok esetben elkerülhetetlen. Fontos lenne, hogy semmiképpen sem érezd magad megbélyegezve emiatt! Gondolj rá úgy, hogy hős vagy és megtetted, amit meg kellett tenned, a babád egészsége érdekében!

 Oszd meg!

Webáruház készítés