Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.06 11:57

Cumi vagy nem cumi? Ártalmas-e a cumizás?

 

Cumi vagy nem cumi? Ártalmas-e a cumizás?

 

   A cumiról megoszlanak a vélemények. Nyilvánvalóan nem egy ősanyai megoldás, amit valamelyik távoli természeti néptől, törzsközösségtől vettek át a mai modern tudós férfiak. Többnyire a védőnők, gyermekorvosok, gondozónők sem ajánlják, sőt, gyakran felháborodást színlelve utasítják el még a gondolatát is, hogy cumi kerüljön a gyermeked szájába akár ideiglenesen, vagy extrém esetben is.

 

  De biztosan jól van-e ez így? Mennyire kell komolyan vennünk az értetlennek látszó fejcsóválásokat? Rendben van-e az, hogy a cumi lassan szitokszó lett a kisgyermekkel foglalkozók körében?

  Nos, a cumizás veszélyei között első helyen szerepel a cumizavar, a vele kapcsolatos, kezdetben időszakos szoptatási sztrájk, majd az anyatej teljes elutasítása, illetve esetlegesen a fogsortorzulás. Említenek még kötődési zavarokat, ki nem alakult ősbizalmat, elsősorban lelki értelemben vett fejlődési elmaradást. Táplálkozási, beszédfejlődési problémákat, az önkifejező beszédfejlődés megkésettségét, későbbi konfliktuskezelési gondokat, indokolatlannak látszó pánikreakciókat, nehézségeket a közösségbe történő beilleszkedésben.

  Ezek így elsőre valóban rémisztően hangozhatnak számodra. Nem kell azonban nagyon megijedned, hiszen ezek mind a tartós, rendszeres, már-már túlzásba vitt cumizás következményei. Te azonban tudod, hogy ami a legjobb a saját gyermekednek, az mindig az, amit te, mint az édesanyja, a saját józan belátásod szerint a legjobbnak tartasz. Fontos, hogy ebben is hamar kialakuljon benned az „asztalra csapás” képessége: neked kell döntened a gyermeked nevelésével kapcsolatban.

  Márpedig bizony a valóságban igenis akadnak majd olyan élethelyzetek, amikor egyáltalán nem ördöngösség, sőt, inkább egy racionális, megfontolt döntés lesz az, hogy cumi kerül egy-egy alkalommal a gyermeked szájába. Ilyen helyzet lehet például egy hosszabb autó-, vagy repülőút, egy orvosi beavatkozás, vagy kórházi tartózkodás, és bizony futólag érdemes megemlíteni a több kisgyerekkel otthon lévő, segítség nélküli, esetleg otthonról dolgozni próbáló anyák egészen speciális helyzetét.

  Ha képes vagy ilyen extrém esetekre korlátozni a cumit, és az átlagos hétköznapokon mindent megteszel annak érdekében, hogy máshogyan oldjátok meg a konfliktusokat, illetve, hogy alapvetően anyatejet, valamint minőségi szilárd ételt kapjon a gyerek, nem szükséges aggódnod a leszokás miatt sem! A gyerek egyre nő, egyre több minden érdekli, egyre több mindent meg tud majd érteni. Ha úgy érzed, „füstöl a fejed”,  nyugodtan add oda neki a cumit, hallgass meg egy jó zeneszámot és dőlj hátra a kedvenc foteledben! Utána viszont vegyél egy nagy levegőt, és foglalkozz a gyerekkel! Kösd le a figyelmét, ha nagyobb lesz, pedig beszélgessetek! Így a cumihoz való ragaszkodást is könnyebben elkerülhetitek! Egyedül arra érdemes vigyázni, hogy mikorra már közösségbe kerül a gyermek, hagyja el a cumit, hiszen ezért a gondozónők morogni szoktak! De ha normálisan álltok hozzá, és nem kap minden apró nyösszentésre cumit, akkor ez nem is fog gondot jelenteni.

  A cumi tehát nem az ördögtől való, ha józan belátás mellett, mértékkel használod. Tedd azt, amiről úgy gondolod, a legjobb a gyermekednek, amitől úgy érzed, legkevésbé sérültök, és ne foglalkozz a kritizálókkal!

 

Webáruház készítés