Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.11.12 11:31

Együtt vs. Vele

Együtt vs. Vele

 

 

A legnagyobb ajándék, ami megadódhat egy ember életében, az egy gyermek „érkezése”. Nincs annál nagyobb lehetőségünk a teremtésre, mint amikor a gyerekünkben adhatjuk tovább egy részét annak, amik mi magunk vagyunk. Hatalmas ajándék ez tehát, a legjobb jó, az emberi élet továbbadása, bizonyos értelemben véve önmagunk megörökítése a világ számára. Létezésünk lehető legmaradandóbb lenyomata a végtelen idő idővonalán.

S mégis. Ennek ellenére, pár éven belül hajlamosak vagyunk magától értetődőnek, természetesnek venni ezt az ajándékot. Rutinná válnak az együttlétek, és a gyermekkel való kapcsolatunk rengeteg aspektusa. Már nem egy szép alkalom, hanem egy rutinszerű folyamat lesz a fürdetés, az etetés, az esti mese, a játszótér, a séták, az étkezések és még nagyon-nagyon sok minden.

Jó, természetesen ez valamennyire természetes. Az emberi agy egy csodálatos „szerkezet”, amelyről nem is gondolnánk, hogy mennyi folyamatot képes egyszerre, egy időben, automatikusan, szinte tudattalanul végezni. Olyan feladatokat, amelyek során nem szükséges a fókuszt egyetlen adott dologra összpontosítanunk. Minden különösebb nehézség nélkül tudunk például egyszerre fogat mosni, s közben azon gondolkodni, hogy mit főzzünk holnap ebédre. A rutin tehát szerves része életünknek, és bizonyos határig nincs is ezzel semmi probléma.

A gond ott kezdődik, amikor a rutin vagy fókusz között a mérleg nyelve a gyermekünkkel való kapcsolatunkban is erősen a rutin felé billen már. Akkor, amikor az együtt töltött időnk tetemes részébe is bekúszik a megszokottság, és az ebből egyenesen következő felületesség. Bizony, valahol a hétköznapok szürke folyamában észrevétlenül elérkezik a pont, ahol a tiszta, minőségi figyelem beszennyeződik. Az együttlét ajándékillatú pillanata megfakul, s kisebb-nagyobb foltokat hagy rajta a megszokottság.

A fürdetés már nem az est fénypontja lesz, csak tisztálkodás. Az esti mese nem az intimitás, a meghittség megnyilvánulása, hanem a gyerek altatásának egy hatékony módja. A játszótér, a séták, a bújócska nem a közös öröm pillanatai, hanem lehetőségek, arra, hogy amíg a gyerek elvan, addig nyomkodhassuk kicsit a mobilt. A minőségi figyelem ledegradálódik, és az Együttből nem marad, csak valami, ami ennél sokkal, de sokkal felszínesebb. A Vele.

Minden, de minden elvehető, és vissza is adható, egy gyermek – és úgy általában az ember – életében. Elveheted a játékát, a tárgyait, az ételét, és ugyanezeket vissza is adhatod neki, tetszésed szerint bármikor. Mindennel megteheted ezt, kivéve az együtt töltött idővel, és a minőségi figyelemmel.

Az elveszett idő, amit együtt tölthettél volna gyermekeddel, sohasem adható vissza. Persze, jöhetnek újabb és újabb együtt megélt csodák, de amit egyszer elszalasztottál, amit a telefonodba, vagy a monitorodba temetkezve, amit az ő jelenlétéről megfeledkezve hagytál elillanni, azt sem ő, sem te nem kapjátok már vissza, soha többé. Az a mosoly, az az érintés, az a közös élmény, amit együtt megélhettek, minden alkalommal más és más. Új.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy nulla huszonnégyben csak és kizárólag őrá kell, hogy figyelj. Nem jelenti azt, hogy neked nem lehet más dolgod, ne foglalkozhatnál egy kicsit mással, vagy, hogy neked ne járna az énidő. Osztatlan, fókuszált, minőségi figyelmet adni a gyermeknek nem azt jelenti, hogy rajta kívül nem létezik soha senki és semmi más.

Együtt lenni vele azt jelenti: "köszönöm az ajándékot, amit te jelentesz nekem. Figyelek rád, mert hálás vagyok érted."

Oszd meg!

Webáruház készítés