Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.07.02 10:13

Életmentő információk a szülés utáni depresszióról -amiről mindenkinek tudnia kellene

 

 

Életmentő információk a szülés utáni depresszióról

 

 

   A régi időkben azt mondták, ha a kismama a szülés után depressziós volt, hogy csak hisztizik és majd túl lesz rajta. Az újkori pszichológiai kutatások mutattak rá, hogy nem egyszerű hisztiről van szó, hanem annál súlyosabb problémáról.

 

 

Mi állhat a betegség hátterében?


A kutatások alapján hormonális, szociális és pszichológiai tényezőkre vezetik vissza a szülés utáni depresszió kialakulását.


A legelső sokk, ami az anyai szervezetet sújtja, hogy a terhesség alatti magas hormonszint a szülést követően gyors ütemben lecsökken. Ez a hirtelen hormonváltozás sokkolja az anya szervezetét.


A másik tényező, hogy a baba megszületését követően megváltozik a család élete, mindenkinek alkalmazkodni kell a kis jövevényhez, a saját vágyak ilyenkor jelentősen háttérbe szorulnak. Emellett a gyermekvállalás sok családra nézve jelentős anyagi megterhelést jelent, ami szintén traumát okozhat. Ezek a befolyásoló tényezők külön-külön is, de akár együttesen is elbizonytalanítják a kismamát és labilissá teszik a lelkivilágát.

 

Mi alapján feltételezhető, hogy valaki szülés utáni depresszióban szenved a kismama?


- A kismama állandóan szomorú, gyakran sírdogál, kedvetlen, nem érdekli semmi.
- Láthatóan nem tud örülni a kisbabájának, nehezen létesít közvetlen kontaktust vele.
- Gyakran ingerlékeny, ideges, feszült, esetenként agresszívvá válhat.
- Állandóan fáradt, de mégsem tud éjszaka aludni. Gyakran felriad éjszaka.
- Pánikrohamok is elfordulhatnak.
- Vagy túlságosan étvágytalan, vagy túlevés jellemzi.
- Jellemző tünet még a koncentrálási nehézség, döntésképtelenség, feledékenység.
- Esetenként a személyes higiénia elhanyagolása is előfordul.

 

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor mindenképpen kérj segítséget a családtagjaidtól. A párod vagy valamelyik másik rokon szívesen besegít a baba vagy a ház körüli tevékenységekben. Próbáljatok meg a pároddal egymásra is időt szakítani. Néha engedélyezz magadnak egy kis pihenőt, menj el a barátnőiddel moziba vagy shoppingolni, de akár egy közös kávézással fűszerezett beszélgetés is jót tehet a lelkednek.

 

Amennyiben a tüneteid súlyosbodnak, semmiképpen sem szabad elbagatellizálnod a dolgot, fordulj szakemberhez, főleg, ha a tüneteid hosszú ideig elhúzódnak vagy esetleg az öngyilkosság gondolata foglalkoztat. A pszichiáter gyógyszeres kezelést vagy pszichoterápiát fog javasolni számodra. Az utóbbiba akár a párod is bevonható, így ő is bele fog látni a problémádba, így talán együtt könnyebben át tudjátok vészelni a krízishelyzetet. A segítő tanácsadás is hatékony gyógymód lehet, vagy a gyakorlati készségekre koncentráló kognitív terápia is elősegítheti a beteg gyógyulását.

 

Ha nem te vagy a kismama, hanem valamelyik családtagod vagy barátnőd, akkor is mindenképpen figyelj oda a tünetekre, mert nehezen diagnosztizálható ez a probléma, ugyanis az újszülött körüli tevékenységek alapvetően megerőltetőek az újdonsült kismama számára. De a körültekintő odafigyelés nemcsak a szülés utáni depresszió megállapításához, hanem esetleg a tünetek enyhítéséhez vagy azok feloldásához is hatásos lehet.

Oszd meg!

Webáruház készítés