Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.06.11 11:51

Érdemes-e mindig a maximumot kihozni magadból a gyerekért?

Érdemes-e mindig a maximumot kihozni magadból a gyerekért?

 

 

   Vasárnapi húsleves rántott hússal, krumplival és salátával – minden egyes héten? Minden délután játék és beszélgetés,  bevonás a munkába és a család életébe, rengeteg közös program és kirándulás? Közben munka, mosás-főzés-takarítás, majd hétvégén is házimunka? Elenyésző idő önmagunkra, szabadidő, szépségápolás és kikapcsolódás elfelejtve? Kötelező forgatókönyv vagy mártírkodás?

Honnantól kell, hogy korlátot szabj magadnak azért, hogy nehogy esetleg a mártírkodás csapdájába ess?

Az lenne az ideális, ha lenne lehetőséged arra törekedni, hogy saját életed is maradjon. Fontos lenne az is, hogy örömmel tegyél mindent a családodért egy bizonyos szintig. Ez persze nyilván nem azt jelenti, hogy örülnöd kell a wc-takarításnak vagy a taknyos orr törölgetésének, hanem azt, hogy még szívesen tudj foglalkozni a családoddal, gyermekeddel akkor is, ha ez időnként kellemetlen feladatokkal is jár. Ne érezd úgy, hogy mártírkodsz, feláldozod magad, legalábbis rendszeresen, folyamatosan.
Pihenj annyit, foglalkozz annyit magaddal, hogy ez ne jelentsen gondot!
Krízishelyzetben, például hosszabb betegség esetén vagy újszülött korban, rövidebb ideig elfogadható egyfajta mártírszerep kényszerűségből, ekkor viszont próbáld nem vádolni magad!

Hol kezdődik a nemtörődömség?

Ha a gyereket elutasítod úgy, hogy semmilyen sürgős dolgod nincs. Ha sírva könyörög szegény, hogy játssz vele, törődj vele, hallgasd meg és figyelj rá – és nem azért nem válaszolsz, mert tíz perced van egy határidős munka befejezéséig, odaég a vacsora vagy a testvére éppen balesetveszélybe sodorta magát. Hanem azért, mert nincs kedved, hagyjon már békén, meg különben is te egy független, önálló személyiség vagy, aki éppen az önmegvalósításával foglalkozik. Ha azért nem sütsz neki palacsintát, mert tönkreteszi a műkörmödet vagy, mert függönyt kell mosni.
Nagyszülők és rokonok esetében: ha a megtorpant, érzelmi krízisben lévő családot kritizáljuk, hogy hogyan néz ki a lakás vagy miért nem topmodell az anyuka (mert lehet, hogy rosszul van, de legalábbis a családdal foglalkozott maga helyett?). Ha nem segítünk a bajba került gyermeknek, pedig semmi akadálya nincs.

Mindkét oldalnak igaza van, vagy inkább egyiknek sincs?

Nyilván a kettő között van valahol az igazság. A mi tanácsunk az, az eddigi tapasztalataink alapján, hogy ne vedd félvállról, ne fogd meg a rövidebb végéről a dolgokat, legalábbis, ami a gyermekkel való foglalkozást, a gyermekre való odafigyelést illeti! Ha másért nem, azért, mert a gyerekben ez az emlék marad meg rólatok és így fog ő is veletek bánni majd, ha megöregszetek.
Persze, nyilván a túlzott önfeláldozás vagy mártír-anyaság csapdájába is könnyű beleesni, ezért érdemes azt is elkerülni. De talán még mindig az lehet a legkisebb rossz, ha egyesek szemében túlfélted, túlszereted a gyermekedet (ilyen egyébként a tudomány mai állása szerint nincs, nem tudod túlszeretni, elkényeztetni), mintha elhanyagolod (ez viszont egy komoly probléma, amivel nemcsak életre szóló sérüléseket okozhatsz neki, hanem szélsőséges esetben akár jogi következménye is lehet).

Gondold meg! A gyermeked azért született, mert mindennél jobban vártad, szeretted volna, szereted. Olyan hamar elrepül az idő, néhány év és ismét magatokra maradtok. Használd ki az időt, amit együtt tölthettek, amíg lehet!

 Oszd meg!

Webáruház készítés