Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.11.19 11:52

Fogadd el – a gyermeked nem mindig őszinte!

Fogadd el – a gyermeked nem mindig őszinte!

 

 

 

Szülőként szinte biztos, hogy rengeteg varázslatosnak tűnő „első alkalmas” élményben lesz majd részed, a gyermekeddel való kapcsolatodban. Ám az is elkerülhetetlen, hogy az első kimondott, alig érthető szava, az első tipegős lépései, vagy a mindenki által annyira vágyott, első felriadás nélkül átaludt éjszakája mellett, nem is olyan sokkal később, bizony találkozni fogsz majd az első hazugságával is. Szinte miden szülő szembesül azzal a sokkoló érzéssel, amikor először kapja rajta gyermekét egy hazugságon.

A hazugság, mint füllentés, ferdítés, eltitkolás, kiszínezés, félrevezetés stb. rengetegféleképpen lesz jelen a gyermek életében, szocializációs fejlődésében. A teljesség igénye nélkül, vegyünk most az elsőt, ezekből a szakaszokból, és nézzük meg kicsit közelebbről az okokat, illetve azt, hogy mit kezdhetünk ezekkel a hazugságokkal. Már, ha egyáltalán kezdenünk kell velük valamit.

Ovikamu

A 3-5 éves korú gyermek már bizony alkalmanként rajtakapható, hogy elhallgatja, elferdíti, vagy kiszínezi az igazságot. Ez azonban sokkal kevésbé szándékos, mint azt gondolnád. Ebben a korban a gyerek még erősen érzelmi alapon működik. Fejében még gyakran keveredik a fantázia és a valóság, amelyek között nem mindig tud különbséget tenni. Emellett az ilyen korú gyerekeknek még nagyon élénk a képzelő erejük is. Gyakran adnak nevet kedvenc babájuknak, autójuknak, sőt, komplett személyiségekkel ruházzák fel azokat, hiszen mindig van egy jó baba, egy gonosz baba, és mindig van egy szuper-autó, amely gyorsabban száguld, messzebbre ugrik és magasabbra repül, mint a többiek. Így történhet meg, hogy az őt megugató kutya bizony egy óriási farkas volt, és hogy az erélyesebben rászóló ovistársa egy gonosz manó. Ha pedig arról kérdezed őt, hogy mi volt ma az ebéd az oviban, csakis akkor fog emlékezni rá, ha az a bizonyos ebéd valamelyik kedvenc étele volt. Amennyiben a gyerek érzelmileg nem volt érintett a dologban, szinte biztos, hogy a nap végére emlékezni sem fog rá.

Ilyenkor szülőként az a leghasznosabb, ha segítesz a gyerekben elkülöníteni a valóságot, és a fantazmagóriát. Elmondhatod, hogy nagyon klassz szuper-erő, hogy a piros autója tud a víz alatt közlekedni, és beszél hozzá, de persze az igazi autók nem képesek erre. Az is nagyon menő, hogy kedvenc plüss mackója három nyelven is beszél, és óvodába hordja medvebocsait, de az igaz medvék nem így kommunikálnak, és az ő ovijuk az erdő.

A valóság és a mese elkülönítése mellett, ebben a korban már nagy hangsúlyt kell fektetned az igazmondás fontosságának megalapozására is. Belerejtheted a meséibe, hogy az igazság mindig kifizetődőbb, vagy hogy a jó hősök egyik erénye, hogy mindig igazat mondanak.

Később, kisiskolás, vagy kamaszkorban találkozni fogsz a hazugság más és más fajtáival is. Más okból hazudik ugyanis egy alsó tagozatos gyerek, és megint más miatt egy kamasz. Az azonban biztos, hogy amennyiben a most még óvodáskorú gyermeknél hatásosan fekteted le az alapokat, a gyermeknek idővel kialakult képe lesz a hazugság következményeiről, és felelősségteljesebben fog tudni dönteni arról, hogy egy-egy adott helyzetben hazudik-e, vagy sem.

Oszd meg!

Webáruház készítés