Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.03.28 12:45

Fogszabályozás a szükséges rossz?

 

Fogszabályozás a szükséges rossz?

 

   Napjainkban egyre nagyobb divatja van, kortól és nemtől függetlenül a fogszabályozó viselésének. Ha valaki rászánja magát, akkor bármikor belevághat a projektbe. Természetesen létezik optimális idő, amikor a legideálisabb belefogni a fogszabályozó kezelésbe.

 

   Ha kicsi gyermeked van, akkor érdemes 3-4 éves korban ellátogatni a fogorvosi rendelőbe, akár van probléma, akár nincs. Hiszen ez jó lehetőség arra, hogy a kicsik megismerkedjenek a környezettel, esetleg összebarátkozzanak a fogorvos nénivel vagy bácsival. Így jobban meg tudjátok alapozni a kapcsolatot és a gyerek nem fog bömbölve tiltakozni, ha szóba kerül a fogorvos.


A fogszabályozás megkezdése szempontjából ideális időpontként a fogorvosok a 7-8 éves életkort szokták javasolni. Ebben az életkorban már javában zajlik a fogváltás, így már feltárhatóak azok a fognövekedési problémák, amelyek később gondot okozhatnak.


Így nem elsősorban az akut problémák kerülnek kezelésre, hanem megelőzés történik. 7-8 éves korra a hátsó fogak a helyükre rendeződnek, így már stabilizálódik a hátsó fogak harapása. Ekkor a fogszabályozó szakorvos már könnyen fel tudja mérni a két fogsor illeszkedését. Ilyenkor lehet legsikeresebben elvégezni a fogszűkület kezelését, ugyanis ilyenkor a felső állcsont középső varrata még lágy, így műtéti beavatkozás nélkül könnyen tágítható. A kor előrehaladtával ez a rész csontosodik, felnőtt korban pedig már csak műtéti úton lehet helyrehozni.


Gyermekkorban feltárható a túlharapás, nyitott harapás, de még a fogtorlódási problémák is.


A rosszul növő fogak nemcsak esztétikai szempontból okozhatnak problémát, hanem a táplálkozás, emésztés szempontjából is befolyásolhatják a szervezet működését.


A rendellenesen növő fogakat sokkal nehezebb tisztítani, ezért könnyebben romolhatnak, nagyobb az esélye a korai fogvesztésnek. Nyitott harapás esetén nyelvlökéses nyelés és beszédhibák is kialakulhatnak.


Ha gondolkozol rajta, hogy a gyermekednek kell-e fogszabályozó vagy sem, akkor mindenképpen gondolkozz el a jövőn is. A rendellenesen növő fogak sok gyereknél és felnőttnél is okozhatnak komplexusokat, melyek nagyban visszavethetik önbecsülését.


A fogorvosi kezelés a gyerek 18 éves koráig az alapellátások közé tartozik, viszont ez nem teljesen igaz a fogszabályozó készülékek térítésmentességére. A fogszabályozók gyógyászati segédeszköznek számítanak, ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente dönt a TB-támogatás módjáról és mértékéről. Ennek ellenére hosszútávon mindenképpen jó befektetés.


A fogászati problémák, például a rosszul növekvő fogak, szűk állkapocs gyakran öröklött, ez ellen sajnos nem sokat tudsz tenni. Viszont a nyitott harapást megelőzheted, ha a gyerekednél odafigyelsz a cumi használatára és az ujjszopásra, ugyanis mindkettő befolyásolhatja az első fogak növekedési irányát. Szerencsére már kaphatóak kifejezetten fogszabályozási célú babacumik is. Sajnos a fogak torlódását alapvetően nem tudod befolyásolni, ezért elengedhetetlen, hogy a fogorvos segítségével időben korrigálhatóak legyenek a növekedési problémák.

Webáruház készítés