Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.07.06 12:58

„Fordulj, pördülj babám!” – és ha nem akar?

 

 

„Fordulj, pördülj babám!” – és ha nem akar?

 

 

 

   A baba átfordulása, a fej felemelése után, vagy inkább azzal együtt, az egyik legkorábbi fejlődési, mozgásfejlődési állomás, amikor is az első gyerekes szülőknek szembe kell nézniük azzal, hogy egy ilyen, látszólag egyszerű dologból is, mekkora probléma kerekedhet.

 

 

   A baba átfordulása, forgása ideális esetben három és hat hónapos kor között következik be  -- kinek korábban, kinek később jön el ez az időszak, de sajnos persze az is lehetséges, hogy túl sokat késik ez a periódus. Talán nem lenne annyira előtérben ez a momentum, ha nem kellene ekkor még szinte minden héten találkozni az egészségügyi ellátórendszer valamelyik képviselőjével. Ők pedig alaposan megfigyelik a gyermek viselkedését, és a Nagy Könyv szerint próbálják behatárolni, megítélni azt.

 

  Általában az első babák később fordulnak át. A legtöbbjüknek ugyanis kellő időre, nyugalomra van ehhez szüksége, illetve a családnak is időbe telik átállni arra, hogy immár új elvárások, új feladatok vannak kilátásban a baba fejlődése körül -- a szülés utáni regenerálódás, a szoptatás és az alvás viszonylagos pályára állítása, egymás megszokása után. Hat hónapos korig, ha semmilyen más tünete nincsen a babának, és úgyis folyamatosan orvosi ellenőrzés alatt áll, nem szükséges ezen aggódni.

 

Az idegrendszeri éretlenségnek, születési vagy fejlődési rendellenességeknek ugyanis jellemzően sok más tünete is lehet, amelyből mind az orvos, mind a szülő gyanút foghat – ennek megfelelően pedig további vizsgálatok lehetnek szükségesek. Nem véletlenül ebben az időszakban esedékes a csípő-, illetve koponya-ultrahang is: bár ezek nagy tortúrát jelenthetnek egy pár hónapos csecsemőnél, viszont sokat segíthetnek a nagyobb problémák kiszűrésében, a szülők megnyugtatásában is.

 

Ha már a kórházi zárójelentésben is szerepelt valamilyen rizikófaktor, ha a baba mozgása egyébként is szegényes vagy nehézkes, ha az evésben, alvásban, a figyelem- és kontaktuskeresésben, gőgicsélésben súlyos hiányosságok mutatkoznak, az utalhat rendellenességre. Ezeket az orvosok figyelni szokták, de nekünk is érdemes lehet felhívni rájuk a figyelmet. Ekkor valószínűleg a többi mozgásfejlődési fázis is késni fog, esetleg el is maradhat. Aggodalomra nincsen ok azonban, hiszen a korszerű szűrési megoldásoknak, illetve a modern terápiás lehetőségeknek köszönhetően ma már a legtöbb ilyen hiányosság korrigálható, fejleszthető.

 

A legtöbb, amit tehetünk, hogy igyekszünk alaposan megfigyelni a babánkat, és minden apróbb furcsaságról beszámolni a gyerekorvosnak. Ők ezeket meg tudják vizsgálni, és szükség esetén tovább irányítanak bennünket a megfelelő szakrendelésre, esetleg valamilyen gyógytornát, fejlesztést javasolnak. Sokaknak beválik az úgynevezett Dévény-módszer, de az általános tapasztalat az, hogy egy érzékenyebb, kötődően nevelt baba rosszul reagálhat rá.

 

Magunk is segíthetjük továbbá az átfordulást, fej emelést egyszerű, játékos módszerekkel. Ha hason a kezünkben hajókázunk vele, vagy hasra fektetve érdekes játékokat teszünk elé, arra könnyen fej-emeléssel reagálhat. Az átfordulás segítésére megpróbálhatjuk egy lepedőbe téve görgetni a babát, de az apróbb hintáztatások, ringatások is előrelépést jelenthetnek.

 

A lényeg, hogy ne aggódjuk túl ezt a dolgot sem, hanem próbáljunk megnyugodni, hiszen így biztosíthatjuk a baba számára a biztonságos terepet az ideális fejlődéshez!

 Oszd meg!

Webáruház készítés