Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.03.30 12:35

Hasfájós a babád? Ezek lehetnek az okok

 

Hasfájós a babád? Ezek lehetnek az okok

 

   Nem minden kisbaba egyforma, vannak nyugodtabbak és vannak olyanok, akik a kezdeti időszakban jóval többet sírnak. Gondolj bele, ez a pici lény 9 hónapig a pocakodban lakott, egy megszokott melegség vette körül, hallotta a szíved dobogását, biztonságban érezte magát. Itt, a kinti világban viszont sok az idegen dolog, ami megzavarhatja. Próbálj számára nyugodt körülményeket biztosítani, bugyoláld be, öleld magadhoz, teremts számára nyugodt körülményeket. Ha még ekkor sem tud megnyugodni, akkor lehet gyanakodni hasfájásra, főleg ha lábacskáját gyakran húzza a hasához és a pocakja keményebb az átlagnál.

 

Jó, ha tudod, hogy a csecsemők emésztőrendszere még fejletlen, alkalmazkodnia kell a táplálékhoz, ezért gyakran előfordul, hogy fáj a hasuk.
Bár a babák kezdetben csak anyatejet fogyasztanak, te viszont nagy valószínűséggel változatosan étkezel, s amit megeszel, azok a tápanyagok bekerülnek az anyatejbe, amit a babád szopizik.


Azt szokták mondani, hogy az anyatej minden cseppje aranyat ér, kivéve akkor, ha a baba pocakja nem tudja az anyatejben lévő tejcukrot feldolgozni.  Ezért  a tejcukor nem bomlik le rendesen és a baba pocakjában erjedésnek indul, ami gázok képződését eredményezi. Ezek a gázok pedig fájdalmas feszítő érzést okoznak a babának.  Ha a babád széklete híg, vizes, esetleg zöld színű, akkor laktóz intoleranciára lehet gyanakodni.  Ilyenkor laktóz enzim adagolását fogja javasolni a gyermekorvos.


De az is előfordul, hogy ha te fogyasztasz túl sok tejterméket, akkor az is hasfájást okozhat a babádnak.  Ezt könnyen ki tudod tapasztalni, ha megszakítod a tejtermékfogyasztást és a babád hasfájása is elmúlik, akkor ez lehet a probléma okozója.  Néhány nap múlva visszavezetheted az étrendedbe a tejtermékeket, de csak kisebb adagokban.


Hasfájós baba esetén nemcsak a tejtermékekre, hanem úgy általában a táplálkozásodra is oda kell figyelned. Ha vezetsz saját étkezési naplót, akkor elég hamar kiderítheted, hogy milyen ételeket nem kedvel a babád. Általában a fűszeres, csípős és túl zsíros ételek válthatnak ki  a babáknál hasfájós reakciókat. A másik hasfájást okozó tényező lehet az úgynevezett szoptatós tea fogyasztása, ugyanis ezek gyakran tartalmaznak édesköményt vagy ánizst, ezek pedig serkentik a gázképződést az elfogyasztott anyatej hatására az érzékenyebb emésztőrendszerű babák pocakjában.


A másik hasfájást okozó probléma lehet, ha a baba túl sok levegőt nyel szopizás közben. Mivel ezt a tevékenységet is meg kell tanulniuk, ezért kezdetben előfordul, hogy túl sok levegőt nyelnek le, ami belülről feszíti őket.
A mohó evés is levegőnyeléssel járhat. Ezért semmiképpen ne várd meg, hogy a babád nagyon megéhezzen.


Ha nincs anyatejed és tápszerrel eteted a babádat, akkor is oda kell figyelni. Célszerű körültekintően kiválasztani a cumisüveget. Az a lényeg, hogy ne folyjon túl gyorsan a baba szájába a tápszer, ugyanis ilyenkor sok levegőt nyel közben.


Ha mohón eszik a babád, akkor célszerű időnként megbüfiztetni, hogy a kis pocakjából el tudjon távozni a felesleges levegő. Ha a babád hasfájós időszaka 3-4 hónapos koráig nem múlik el, akkor érdemes szakorvoshoz, gasztroenterológushoz fordulnod, aki ki tudja deríteni a hasfájás hátterében található egyéb okokat.

Webáruház készítés