Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.10.29 14:50

Hasznosak-e vagy károsak a videómegosztón lévő tartalmak a gyereknek?

 

 

Hasznosak-e vagy károsak a videómegosztón lévő tartalmak a gyereknek?

 

 

   Megosztó téma, hogy mennyire szabad hagyni, hogy a gyerek a videomegosztó csatornákon közzétett tartalmakat – többnyire meséket, rajzfilmeket, különböző nyelven illusztrált gyerekdalokat – nézze az Interneten. Mennyire káros az, ha a gyerek a monitor, a tablet vagy az okostelefon segítségével válogat, szemezget? Mindez teljesen az ördögtől való, kell-e kontrollálni és felügyelni, vagy lehet-e szabadon engedni ez ügyben a gyerek fantáziáját és ízlését?

Alapvetően itt is érvényes az a szabály, amelynek oly sok más esetben is hasznát veheted a gyerekneveléssel kapcsolatban. Érdemes mindig mindent némi gyanakvással, kételkedéssel fogadni, de sohasem annyira, hogy teljesen elutasítsd emiatt. A netes videók igenis lehetnek hasznosak, hiszen számos profi író, webes és grafikus rengeteget dolgozik nap mint nap azon, hogy igényes és színvonalas meséket, oktatóanyagokat készítsen a gyerekek számára. Ezek segítségével akár idegen nyelvet is tanulhat a gyerek, megismerkedhet a számok, színek világával, de kikapcsolódásnak és látótér-tágításnak is kiváló.

Ajánlhatóak például a közkedvelt dokumentumfilmes tévécsatornák mobilos applikációi, vagy a tanító, különféle természettudományos kísérleteket rendkívül érdekesen és közérthetően bemutató appok. Mi több, nagyon sok ilyen program akár teljesen ingyen is elérhető, míg néhány alkalmazásért egy minimális előfizetési díjat kell fizetni.


Más kérdés már az, amivel azért a legtöbb szülő tisztában van, hogy az Interneten lévő tartalmat természetesen nemcsak, hogy érdemes, de muszáj is szűrni. Nem szabad a gyereket egyedül hagyni a szobában a monitor vagy a tablet előtt, csakis úgy nézhesse ezeket a videókat, ha közben rá tudunk pillantani magunk is időnként a képernyőre!

Fontos ugyanis tudni, hogy sajnos az Internet tele van trollokkal, akik a kisgyerekeknek szánt videókat sem kímélik. Így a kedves, aranyos mesék közé ijesztő, rémisztő képeket szúrhatnak be. Belegondolni is rossz, hogy mennyi káros információ, ijesztő, erőszakos cselekedet ábrázolása kerülhet így a gyerek látóterébe! Sajnos, a különböző trollok és hackerek fantáziája határtalan, illetve az is téves gondolat, hogy azt hisszük, a gyerekekkel szemben egyfajta méltányosságot fognak gyakorolni, mert sajnos ez sem igaz. Az ellenőrizetlen mesenézés során egy pillanat alatt is belekerülhet a kedvenc mesének hitt képsorozatba egy-egy olyan elem, ami örökre elijeszti majd a wc használatától vagy éppen a fogmosástól. Nincs kompromisszum tehát: egy percre sem maradhat magára a videót néző gyerek! Kuporodjon le mellénk a kanapéra, amikor dolgozunk, teregetünk vagy a kistestvért szoptatjuk, de soha ne legyen külön szobában!

Nem szabad azonban emiatt teljesen eltiltani a gyermeket az Internettől, illetve a netes videóktól, hiszen emiatt a kortársai között akár szégyenkeznie is kellhet, valamint elszakítjuk őt így egy tanulási lehetőségtől és számos hasznos információtól is. A megoldás tehát az lehet, ha csakis általunk is leellenőrzött, ismert csatornától származó, igényes és színvonalas tartalom kerül a gyerek elé. Ha nem tudjuk kontrollálni, hogy mit csinál, akkor pedig inkább érdemes arra az időre más elfoglaltságot keresni, hiszen az offline világnak, a kézzelfogható játékok használatának is érdemes teret engedni.

 Oszd meg!

Webáruház készítés