Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.03.04 13:43

Hogyan legyél tökéletes szülő?

Hogyan legyél tökéletes szülő?

 

 

 

   Első gyerekes szülőként természetes, hogy azt szeretnéd, hogy mindenki tökéletes anyának vagy apának tartson benneteket. Úgy gondolod, hogy ez lehetséges is, hiszen ha majd mindent megadsz a gyermekednek, akkor bizonyára majd a felnőttek is tökéletesnek fognak látni, el fogják ismerni az odaadásodat, önfeláldozásodat, szorgalmadat.

Szerencsés esetben egy jól alvó babával is áldott meg ehhez az ég, ellenkező esetben azzal kell majd szembesülnöd, hogy a társadalom és a környezet elvárásai egyszerűen kivitelezhetetlenek. De tételezzük fel, hogy sikerül éjjelente akár öt órát is aludnod és napközben is alszik valamennyit a kicsi. Így van rá lehetőséged, hogy akár minden nap csillogóvá-villogóvá varázsold a lakást és olyan igazi nagybetűs, minden könyvet kilencven fokban az élére állító, kínos rendet teremts, hogy „be lehessen jönni a lakásba”. Naponta akár többször, többféle főtt ételt is készítesz, külön mosod a ruhákat, mindent sterilizálsz és naponta portalanítasz. A ruházatod, a sminked és a frizurád tökéletesen rendben van, frissen mosott és vasalt, éppen úgy, ahogy a család többi tagjáé is. Mindezt természetesen nem úgy éred el, hogy a gyerek közben ordít a kiságyban, hanem vidáman szundikál vagy gőgicsél és te sem vagy kialvatlan?

De őszintén, látott már valaki ilyet?

Nem tudjuk, hogy létezik-e ilyen valahol egy párhuzamos valóságban, de abból sejtjük, hogy nem, hogy valahogy egyetlen anyóstól vagy rokontól sem hallottunk még arról zengedezést, hogy bezzeg az ő menye vagy rokona milyen szuper háziasszony és családanya. Ebből pedig arra következtetünk, hogy vagy a tökéletes anya nem létezik, vagy pedig az a még inkább sajnálatos eshetőség állt elő, hogy akár létezhetne is egy-egy ilyen jótündér-angyal-istennő, de a gonosz boszorkány hírvivők ezt valamiért nem akarják a világ tudomására adni. Ki tudja, lehet azért, mert ők sem ilyenek voltak annak idején.

Így hát nem marad más, mint elhinni, hogy tökéletes anya nem létezik. Nem hiába mondja ezt a tudomány és a pszichológia is. Ma már szerencsére szinte csak az előző generáció tagjai várják el tőlünk azt, hogy ezt a mítoszt elhitessük velük. Magadról pedig elég, ha tudod, hogy elég jó anya vagy, hiszen úgy élsz, ahogyan a modern pszichológia javasolja: tegyél meg mindent, ami tőled telik addig a pontig, amíg meg tudod őrizni a józan eszedet, a lehetőségekhez képest elérhető kiegyensúlyozottságodat.

Vagy mégis van, aki ma úgymond tökéletes szülőket vizionál?

Ők a közhiedelemmel ellentétben nem a sokat szidott szoptatós-hordozós-együtt alvós „ősanyák” általában. Hiszen ma már úgy látszik, egyre inkább feltörekvőben van egy másik irányzat, az Instagram-pozitív, tehetős anyák, akik mindenkit arról próbálnak meggyőzni, hogy az ők gyerekük bizony maga igényelte, hogy a kiságyba tegyék az első perctől kezdve és három hónaposan már követelte az anyjától, hogy sminkelje ki magát. Nos, lehet, hogy ők valamit kompenzálnak. Hogy mit, azt döntse el mindenki maga. A lényeg, hogy neked nincs szükséged arra, hogy „felvedd a versenyt velük” – hiszen nincs is verseny. Anyaként számodra leginkább az lehet a fontos, hogy a családban mindenki testileg és lelkileg is egészséges legyen, a gyermeked pedig érzelmi biztonságban nőhessen fel. Amíg ez rendben van, nem kell semmit kompenzálnod az Instagram-élettel! Ha pedig ez nincs rendben, akkor az Instagram-anyaság semmit nem fog javítani rajta.

 Oszd meg!

Webáruház készítés