Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2020.02.21 10:33

Hogyan segítsünk túlélni a költözést a gyereknek?

Hogyan segítsünk túlélni a költözést a gyereknek?

 

 

Ideális esetben a költözés a remény, az újrakezdés életérzésével átitatott folyamat. Szerencsés helyzetben jobb életkörülmények közé kerülünk és előrelépést jelent az új otthon – bár, az is előfordulhat, hogy valamilyen kényszerű, szomorú élethelyzet miatt vagyunk kénytelenek költözni. Igazából bármi is az ok, oda kell figyelnünk a gyermekre ebben az esetben is. Stresszforrást jelent számára az egészséges izgalommal megfűszerezett várakozás és egyben a szomorúság a változás szükségességével kapcsolatban is. Kimerítheti a folyamatos szervezkedés, készenlét, a betoppanó idegen nézelődő, az idegeskedés. Rossz lehet, hogy semmi sincs a helyén, hogy már el vannak pakolva a kedvenc játékai, tárgyai és nem is lehet biztos benne, hogy valaha viszontláthatja őket. Ami persze a legrosszabb az egészben, hogy a hosszabb-rövidebb ideig tartó huzavonában sokszor nekünk is pattanásig feszülhetnek az idegeink, ezt pedig a gyerek óhatatlanul is megsínyli.

Néhány praktikus tippet szedtünk most össze annak érdekében, hogy enyhítsük a gyerekben a költözéssel járó szorongást:

- A költözés ténylegesen egy mozdulat legyen számára.
Bevált taktika, bár sajnos, nem mindenki teheti meg, hogy így költözik. Amíg a felnőttek pakolnak, egy valaki, lehetőleg az anya, nagymama vagy jól ismert, biztonságot jelentő családtag játsszon a gyerekkel. Az új helyre közben kerüljön be szépen lassan egy új játszóhely, részben a megszokott játékokkal. Ekkor már a fogkefe-fogkrém is és minden olyasmi is az új helyen legyen, hogy ott is lehessen aludni. A gyereket és a nagymamát vigyük át – ez általában már estére, sötétedés utánra esik, amikor már fáradt – és folytassuk tovább a játékot az új lakásban, „mintha mi sem történt volna”. Nyilván ezt nem igazán lehet a gyakorlatban ilyen egyszerűen megvalósítani, viszont sok sírást és toporzékolást megúszhatunk ezzel a folyamatossággal, természetességgel.

- Beszéljünk a költözésről minél többet, a saját nyelvén.
Fontos, hogy megértse, mi is az a költözés: nemsokára egy új helyen leszünk, ahol jobb lesz nekünk és boldogok leszünk. A lényeg, hogy megértse, mindenki együtt marad, ő is velünk marad, sőt még a kedvenc játékaitól, szeretett dolgaitól sem kell megválnia. Általában a legnagyobb félelem mindig az, hogy akkor őt esetleg otthagyjuk vagy elhagyjuk, ezért nagyon fontos nyomatékosítani ennek az ellenkezőjét.

- Mi fog változni?
Ahogyan az állandó dolgokról, úgy a változásról is érdemes beszélni. Nem elferdítve az igazságot, de lehetőség szerint mindent inkább a jó oldaláról megközelíteni. Közelebb leszünk a nagymamához, viszont ezért másik óvodába kell menned, de bármikor meglátogathatod a régi csoporttársaidat. Új doktornénink lesz, akit talán jobban is fogsz kedvelni, mint a régit. Cserébe nagyobb lesz a szobád és a kistestvérednek is jut majd hely.

Számos apró praktikával csökkentheted tehát a költözés okozta stresszt gyermeked számára. Ahogyan oly sok esetben, a költözésnél is igaz: ha megpróbáltok őszintén beszélni róla, az élet természetes velejárójaként, egy szükségszerű, több szempontból hasznos folyamatként, új életszakaszként tekinteni rá, könnyebben, gördülékenyebben mehettek át rajta mindannyian. Ha pedig minden kötél szakad, adjátok ki minden dühötöket valamilyen semleges tárgyon, csak lehetőleg ne a gyerek előtt!

Oszd meg!

Webáruház készítés