Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.08.01 10:28

Hogyan válasszunk gyerekülést?

 

 

Hogyan válasszunk gyerekülést?

 

 

   A közlekedési jogszabályok előírják, hogy a 10 évnél fiatalabb, illetve 135 centiméternél alacsonyabb gyerekek esetén kötelező a gyerekülés használata. Azonban kutatások kimutatták, hogy baleset esetén akkor sérül jobban az ülésben a gyerek, ha nem megfelelően van használva az ülés vagy pedig nem a korcsoportnak megfelelő méretű ülés van használva.

 

 

0. kategória - 10 kg testsúly alatt


Ezek az úgynevezett mózeskosarak, amelyek 0-10 kg súlytartományban a menetiránynak merőlegesen használhatóak, és kizárólag a hátsó ülésen helyezhetők el. Általában a csecsemő 6 hónapos koráig alkalmasak. Ügyelni kell a vásárláskor arra, hogy biztonsági övhöz csatlakoztatható legyen a mózeskosár, máskülönben nem szabad az autóban ilyen alkalmatosságban szállítani a babákat.

 

0+ kategória – 13 kg testsúlyig


A 0+ jelölésű ülések, más néven babahordozók, kagyló formájú gyerekülések. Ezek a bébihordozók kizárólag menetiránnyal ellentétesen köthetőek be az autóba. A sofőr melletti ülésre csak abban az esetben lehet rakni, ha nincs vagy kiiktatható a légzsák. Ha ezt nem lehet megtenni, akkor mindenképpen a hátsó ülésre kell tenni a bébihordozót. Az ülést mindenképpen rögzíteni kell a biztonsági övekkel. A talpas kivitelű bébiülések esetén a talp biztonsággal fixen rögzíthető az üléshez, a hordozót pedig ettől függetlenül tudjuk ki - és beemelni. Az ülésen belüli övet is a baba méretéhez kell mindenképpen állítani.

 

I. kategória -18 kg-ig használható ülések


Ha a baba már kinövi a babahordozót, akkor a következő ülésfokozat a 18 kg-ig szavatolt üléstípus. Ezeket az üléseket is a hátsó ülésre kell rögzíteni. Középre csak hárompontos biztonsági öv alkalmazása esetén szabad tenni.

 

II-III. kategória - 15-25 és 22-36 kg testsúlyig


Ezeket az üléseket használja a gyermek legtovább, ezért fontos, hogy jó kialakítású, kényelmes és tartós darabot vásároljunk belőle. Ebben a kategóriában a vezető ülés mellett és a hátsó ülésen is rögzíthető a gyermekülés, de kizárólag a menetiránnyal szemben. Gyakran saját biztonsági övvel is rendelkeznek már.

 

9-36 kg-ig használható gyerekülések

 

Ezek a gyerekülések három súlykategórián keresztül használhatóak . Ez egy kényelmes választás lehet, ha nem akarod állandóan lecserélni az autósülést. 9 kg-tól használhatóak, de csak abban az esetben, ha a babád már stabilan ül egyedül. Az autó hátsó ülésére köthető be a 3 pontos biztonsági övvel, menetiránynak megfelelően. Ha a baba elérte a 15 kg-ot, már nem szükséges használni a gyerekülés belső biztonsági övét, beköthető az autó saját övével. A legtöbb ilyen kategóriájú ülésnek a háttámlája levehető, így 22 kg-tól ülésmagasítóként használható. Ezeket a biztonsági gyereküléseket rendkívül sokáig tudjátok használni!

 

Melyik a szabványos, biztonságos ülés?


Az Európai Unió tagállamaiban csak a minőségi- és biztonsági szabályoknak megfelelő gyermekülést szabad forgalmazni és gyártani. Hogy melyik a használható gyerekülés és melyik nem, azt a hátoldalára ragasztott címkéjéről lehet megállapítani: az új jogszabályok szerint 03 vagy 04 számkombinációval kezdődő azonosítójú autósülést válassz, a 01-es és 02-es számúak már nem felelnek a közlekedési szabványnak.


A német autóklub minden évben teszteli a gyereküléseket egy erre kialakított minősítő rendszer segítségével. A teszt értékeli, hogy van-e isofix, azaz autóba beépíthető üléspanelje az ülésnek, mennyire biztonságos, használható, komfortos és kezelhető az ülés.
Amennyiben érdekel a téma, akkor a teszt eredményeinek megtekintése után könnyedén eldöntheted, hogy melyik márkájú ülést szeretnéd a gyerekednek megvásárolni.

 

Mikor kell gyermekülést cserélni?


A gyermekülés cseréjének akkor jött el az ideje, ha az alábbi három jel valamelyikét tapasztalod:

 

  1. A belső öv legfelső állásban is a gyermek válla alól indul.
  2. A gyermek feje magasabban helyezkedik el az ülés háttámlájánál.
  3. Főleg télen fordul elő, hogy a gyermekeknek overallban szűkké válik az ülés.

 Oszd meg!

Webáruház készítés