Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.09.07 11:35

Hogyan vezessük be a darabos ételeket a baba étrendjébe?

 

 

Hogyan vezessük be a darabos ételeket a baba étrendjébe?

 

 

   A hozzátáplálásnál a legtöbb kezdő szülő tapasztal valamilyen dilemmát.

Mikor érdemes elkezdeni? Vajon nem borítja-e fel a szoptatás természetes ritmusát? Vajon nem apad-e el attól az anyatej, hogy a gyermek már más ételeket is fogyaszt? Lehetséges az, hogy ezen túl már nem fog ízleni neki a tej, nem fogja kérni az anyamellből származó természetes táplálékot? Milyen ételekkel kezdjük, illetve milyen formában tálaljuk azokat? Kövessük-e anyáink, nagymamáink, a védőnő tanácsát, vagy ragaszkodjunk-e esetleg inkább a rendkívül modern, tudományosan alátámasztott, ám még kissé aggódva olvasott tézisekhez?

A darabos étrend bevezetése ezért a baba, vagy kisgyermek étrendjébe többféle módon történhet. Mindezt nagyban befolyásolja a gyermek általános táplálkozása, illetve ezzel kapcsolatos hitrendszereink.

Azok, akik az anyatej mindenhatóságában hisznek, arra törekszenek, hogy minél tovább tartson az az időszak, amíg a gyermeküket kizárólagosan anyatejjel táplálják. Ennek megfelelően az általános hozzátáplálás megkezdését is igyekszenek minél későbbre kitolni. Ezzel nincs is baj, hiszen ma már a modernebb szemléletű gyermekorvosok támogatják a WHO ajánlását, mely szerint hat hónapig javasolt kizárólagosan szoptatni a csecsemőt.

Ha pedig elkezdődött az általános hozzátáplálás, akkor is eltérően folyatódhat mindez. Vannak, akik pürésítenek, vannak, akik azonnal darabosat adnak a gyermek kezébe, illetve akik keverik ezt a két módszert.

Általában az igény szerint szoptató anyáknál az igény szerinti hozzátáplálás, az úgynevezett Baby Led Weaning szokott beválni. Ekkor a baba a természetes ritmusában ismerkedik meg az új ételekkel, akkor eszik, amikor éhes, és azt, amit a választékból maga kiválaszt. Az étkezés többnyire kézzel történik, úgynevezett „fingerfoodok”, azaz egy ujjnyi, kézbe illő darabok formájában. Tehát a baba azonnal darabosat eszik, a pürésítés kimarad. Az ételek kínálását hat-hét hónapos korban megkezdik a szülők, de a gyakorlatban a baba valódi mennyiségeket csak egy-másfél éves kora körül kezd el fogyasztani. Ez a módszer eléggé idegőrlő, és nagyon jól kell tudni hozzá szoptatni – viszont hosszútávon egy jól evő, evészavarokra és nagyjából az összes emésztőszervi és érrendszeri betegségre sokkal kevésbé hajlamos gyermek lesz az eredménye.

A szoptatás azonban ma már egyre nehezebben megy korunk agyonhajszolt, túlterhelt anyáinak, illetve sajnos a tökéletesen képzett, rutinos segítőkből is óriási hiány mutatkozik. Így tehát sokan kénytelenek elhagyni a szoptatást, így korábban megkezdeni a hozzátáplálást. Ez esetben pedig azt tudjuk tanácsolni, hogy kísérletezz! Tapasztald meg, hogy mi a legjobb a babádnak, milyen ételeket szeret? Mi, felnőttek is eszünk pürét, vagy főzeléket, iszunk gyümölcslevet – nincsen ezzel gond! A lényeg, hogy próbálj minőségi, természetes alapanyagokat választani: tartalmazzon sok zöldséget, gyümölcsöt, vitamint a baba étrendje! Ha pedig nem főzöl túl zsírosan és fűszeresen, ti is hamar áttérhettek a családi ételekre!

Válaszd tehát azt, ami a legjobb nektek, és ne ostorozd magad! Hiszen a gyermekek hamar felnőnek, és leginkább egy szerető, boldog családra van szükségük – ha ezt megadod neki, akkor pedig jó anya vagy!

Oszd meg!

Webáruház készítés