Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.08.03 13:44

Hurci-baba: új divatőrület vagy egy ősrégi módszer visszatérése?

 

 

Hurci-baba: új divatőrület vagy egy ősrégi módszer visszatérése?

 

 

Kezdő szülőként neked szegezhetik a kérdést:
„- Na, és, hordozod már? Lassan itt az ideje!”

Te pedig lázasan keresgélsz, mi is az a hordozás.

 

 


A hordozás a testközelség megteremtése a gyermeked számára. Az anyaméhben mindig veled volt, a születés traumát jelentett számára. Az emberi újszülött fejletlenül, éretlenül érkezik a világra, a születés után fejlődik ki teljesen. Így a csecsemőgondozás szerepe megnövekedett, ezen tudsz segíteni a hordozással. A hordozás erősíti a kötődést, a biztonságos anya-gyermek kapcsolatot, segíti a gyermeked egészséges testi-lelki fejlődését, az anyának megkönnyíti a mindennapos teendők elvégzését, nem utolsósorban pedig megnyugtatja a vigasztalhatatlannak tűnő gyermeket. Nagyvárosban élő, tömegközlekedő családok számára pedig a hordozás nagyban segíti az utazást is.

 

A hordozóknak rengeteg fajtája létezik, hogy kinek melyik válik be, leginkább magának tudja eldönteni, kipróbálás után. Jó hír, hogy már egyre több településen elérhetőek az úgynevezett hordozós klubok, ahol a hordozók kipróbálására, kölcsönzésére, illetve hordozási tanácsadásra van lehetőség. A hordozási tanácsadók képzett szakemberek, lelkes édesanyák, akik akár házhoz is mennek azért, hogy segítsenek kiválasztani a megfelelő hordozót, megtanítani a helyes kötést. Ilyen tanácsadót, illetve klubot néhány kattintással találhatunk a közelünkben, a közösségi oldalak segítségével.

 

Császármetszés után, gerincproblémával, vagy születési rendellenesség esetén nem szabad kihagyni a tanácsadást!
Nagyon nagy általánosságban elmondható, hogy a csecsemőknek általában a rugalmas kendő válik be. Gyermekágyas anya viszont még ne hordozzon! Körülbelül hat hónapos kortól lehet kísérletezni már a karikás kendővel is: hiszen ez a legkönnyebb, leggyorsabb megoldás. Ha a baba biztonságosan ül, mehet a mei-tai, vagy a csatos hordozó – ha nem nagy még neki. Járni is tudó babának pedig többnyire már csak a csatost szokták javasolni.

A kengurut, illetve a kínai rendelős oldalakon kapható egyéb variációkat nem szokták szeretni a tanácsadók. Különösen a kenguru számít közellenségnek, hiszen a baba lába nincsen terpeszben, függőlegesen lóg, valamint a gyermek az ágyékán függeszkedik – mindez pedig súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A kifelé fordítás pedig túlingerli a csecsemőt.

 

Kinek több, kinek kevesebb vesződség a hordozás, viszont az biztos, hogy egy csodálatos élmény, hatalmas megnyugvás mindkettőtöknek – hiszen a tapasztalat alapján a szülés utáni depresszióra is jó hatással van. Hordozni senkinek sem kötelező, nem is mindenkinek válik be, viszont sokaknak, sok problémára jelentheti akár az egyetlen üdvözítő megoldást, mint például a vigasztalhatatlanul síró, rosszul alvó gyermeket, a fájdalmas fejlődési ugrások, váratlan helyzetek, egészségügyi beavatkozások nyomán a baba fokozott fájdalomcsillapítás iránti igényét és a fogzás okozta gyötrelmeket.

 

Fontos, hogy a hordozás nem csak a szoptatás eszköze – ha nem szoptatsz, a hordozást akkor is megpróbálhatod!

 

A hordozás egy óriási nagy téma, rengeteg mindent lehetne még róla elmondani. Reméljük, ez a kis blogbejegyzés segít elindítani az utadon! Bátran keresd fel a közösségi oldalak csoportjait, illetve, ha a közeledben ismersz – nem kenguruban – hordozó anyukát, ő is biztosan szívesen segít!

 Oszd meg!

Webáruház készítés