Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.06.06 12:22

Húzogassuk vagy ne? Avagy a „kuki-kérdés”

 

 

Húzogassuk vagy ne? Avagy a „kuki-kérdés”

 

 

   A fitymaszűkület egy örökös téma a kisfiús anyukák körében. Mindenki szeretné jól csinálni, időben kikorrigálni, ha valamilyen probléma adódik. Idáig teljesen érthető is a dolog. Azonban az utóbbi években szinte minden fórumon előbukik a „kuki-kérdés”, ami azért zavarba ejtő, mert rengeteg ellentmondó véleményt olvashatunk róla.

Sok anyuka már azt sem tudja, mi is a helyes hozzáállás ebben a témában. Nemrég téma volt egy fórumon, hogy magából kikelve panaszolta el egy hölgy, hogy a gyermekorvos eleinte azt mondta, ráér majd akkor foglalkozni a fitymaszűkülettel, ha a gyerek már nem pelenkás. Ezek után következő alkalommal se szó, se beszéd felrántotta a kisfia fitymáját, ezzel fájdalmas sebet okozva a kisfiúnak.

Ebből is látható, hogy nem csak az anyukák, hanem bizony a szakemberek körében is nagy a káosz ebben a témakörben. Nem kell tehát csodálkozni, hogy anyukaként azt se tudjuk, hogy mivel teszünk a legjobbat a gyermekünknek.

Mi is az a fitymaszűkület?

Az igazi fitymaszűkület nagyon ritka jelenség. Sokan összekeverik azzal, hogy amikor a csecsemő megszületik, akkor természetes módon a fityma hozzá van nőve a makkhoz. A régebbi orvoslás szerint ez már maga a szűkület, azonban napjainkra változott ez a nézet. Ma már a felvilágosult orvosok tisztában vannak azzal, hogy a kisfiúk születésénél ez egy természetes állapot. A valóságban előfordulhat az is, hogy akár 10-12 sőt, még van, akinél 18 éves korig válik le ez a bőr. Ezért külföldön 12 éves korig nem is aggódnak, ha ilyen problémát észlelnek a fiúgyerekeknél.

A valódi fitymaszűkület jelei:

A legfontosabb, hogy tisztába legyünk azzal, hogy mikor van ténylegesen baj.

  • Ha a fityma, vagy makk gyulladt, piros. Ilyenkor fennáll a veszélye, hogy nehezen tud távozni a vizelet és ez okoz problémát.
  • Nagyon szűk a nyílás, így a vizelet nem, vagy nehezen tud távozni. Akár fel is fújódhat tőle a fityma.
  • Minden vizeletürítéskor fájdalmasan sír a gyerek.

Fontos, hogy ha ilyen problémával szembesülünk, akkor azonnal egyeztessünk a gyermekorvossal és kérjünk szakorvosi vizsgálathoz beutalót!

A háziorvosok rendkívül nagy szaktudással rendelkeznek, de nem várhatjuk el tőlük, hogy minden témában teljesen naprakészek legyenek, az ő feladatuk elsősorban a különböző betegségek felismerése és az enyhébbek kezelése. Akkut probléma esetén azonban jobb, ha specialistára bízzuk a gyermeket. Enyhébb esetben a szakorvos ellát tanácsokkal, amíg sor kerülhet egy esetleges beavatkozásra, és eldönti, hogy az milyen módszerrel és mikor történjen. Már hazánkban is elterjedt az a nézet, hogy ha műtétre van szükség, arra 5-6 éves kor környékén kerüljön sor.

   Amennyiben nem valódi szűkületről van szó, akkor pedig a hangsúly essen inkább a rendszeres és alapos tisztántartásra, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megelőzés. A tisztálkodás során pedig csak annyira szabad hátra húzni a bőrt, amennyire engedi. Ezzel elkerülhetjük a gyulladásokat, ugyanakkor nem is szakítjuk fel a bőrt, amivel hegesedési folyamatokat is beindíthatunk, ez pedig előbb-utóbb valóban szűkülethez vezethet.

Oszd meg!

Webáruház készítés