Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.09.26 10:17

Játékosan a játékokról - első játékok a babádnak

Játékosan a játékokról - első játékok a babádnak

 

 

A játék velünk született képesség és igény. Amikor megszületik a kisbabád, először még nem a játék az első, ami eszedbe jut: a baba ellátása, etetése, az első védőoltások és mozgási mérföldkövek teljesen lekötik a figyelmed. Azonban eljön az a bizonyos harmadik hónap, amikor a pici már magabiztosan megtartja a kis fejét és a hangok irányába is képes fordulni. Ilyenkor jöhetnek az első játékok, amelyekkel segítheted, fejlesztheted a babád már három hónapos korától.

Első játékok a látás fejlesztésére

A baba érzékszervei közül a látás a legfejletlenebb, hiszen először csak nagyon kis távolságra tud fókuszálni, és a színeket kb. két hónaposan képes megkülönböztetni. Nagyon jó hatással vannak rá az élénk színek és formák. A babaszobába válassz élénk színű, mintás-rajzos tapétát, falfestést, matricát. A fény és az árnyak váltakozása is tetszik neki, így az éjjeli fény színeit vagy a redőny résein beszűrődő fénynyalábokat is szereti nézegetni. Bevetheted a ’lufi trükköt’ is: köss egy héliumos lufit a babaágy szélére, és figyeld, hogy mennyire leköti a figyelmét a szellő és mozgás miatt össze-vissza libegő léggömb. Kontrasztos formákat először fekete-fehérben, aztán színesben is mutathatsz neki. Vannak már kifejezetten ilyen ’témájú’ babakönyvek is – biztosan találsz olyat, ami tetszik.

A hangok játéka

A látástól eltérően a babád hallása már jó fejlettségi szinten van, mire megszületik. Természetesen a Te hangod, Anyu hangja az első, amelyet megismer és ami meg is nyugtatja. Ha játékosan szeretnéd fejleszteni, vagy csak szórakoztatni akarod a gyermeked, a legjobb, ha énekelsz vagy mondókákat mondasz neki. Igaz, nem érti meg a szavakat, de a hangsúly, a hanglejtés és a ritmus is mind-mind stimulálják őt. Élvezettel nyúl majd egy-egy kis puha labda után, főleg, ha az sípol, csörög: ha ez a labda színes és még különféle tapintású anyagokból készül, az még inkább fokozza a hatást.

Első játékok együtt

A csecsemők a legjobban a szüleikkel szeretnek együtt lenni – a mosoly, a kukucsolás biztosan édes vigyorokat eredményeznek majd. Simogasd, masszírozd a babád, hiszen az érintés nagyon jó hatással van az érzelmi és testi egyensúlyára. A ringatás, mozgásos mondókák már a kezdetektől segítik a kommunikációs készségét. Apu feladata lehet a levegőbe reptetés, repülőzés, vagy a dögönyözés, csikizés is. A hirtelen változás és utána a megnyugtató visszarendeződés nagyon jó hatással van a baba idegrendszerére, igazából a biztonságérzetet alakítja ki.

Játék a fürdőkádban

A nap egyik legfontosabb része a fürdés, amit a legtöbb baba szeret. A víz simogatása, anyu vagy apu biztonságot nyújtó kezei között a babák szívesen ellazulnak. Amikor már tud ülni a babád, érdemes szó szerint ’bedobni’ neki valamilyen játékra ösztönző dolgot – fürdés közben megismerkedik a víz természetével, a vízsugarak okozta mozgással és jól szórakozik. Az első játékok a kádban lehet vízi kosár vagy szökőkút is.

Biztonságban játszani

Ahogyan a csecsemő növekszik, egyre inkább több tárgy kerül a kezébe a játék során: fontos az alapvető biztonsági intézkedéseket megtenned, hogy a játék ne legyen veszélyes. Mivel a legtöbb játék a kicsi szájában landol, olyan plüssjátékokat adj a kezébe, amelynek nincsenek apró kellékei, illetve jól rögzítettek: például nem tanácsos a gombszem vagy a szösz-mösz anyagú farkinca. A játékon ne legyen festék vagy ragasztó sem, a természetes anyagokból – fa, pamut – készült játékszerek a legmegfelelőbbek.

Egyre okosabb, ügyesebb, játékosabb

Meglátod, ahogyan egyre nagyobb lesz a babád, annál inkább élvezni fogja a játékot, a különböző mozgásokat és a változatosságot. Ügyelj arra, hogy eleinte inkább kevesebb, de több funkcióval bíró játékai legyenek. Plusz egy jó tanács: a plüssfigurák számát maximáld! ;)

Oszd meg!

Webáruház készítés