Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.09.05 11:38

Juj, kullancs!

 

 

Juj, kullancs!

 

 

 

   Ha elhangzik a kullancs szó, biztosan összeszorul a gyomrod, főleg ha kicsi gyereked van. Sajnos nemcsak rémhír, hanem valós veszélyt jelentenek az ektoparaziták közé tartozó kullancsok. Általában más állatok vérét szívják, de ha úgy adódik, akkor szívesen fogyasztják az emberek vérét is.

A kullancsok fűszálak, bokrok, levelek fonákján üldögélve várják a kedvező alkalmat, hogy a ruhán vagy bőrön megkapaszkodva kerüljenek közelebb áldozatukhoz. Ha megtalálták a megfelelő helyet, akkor pár óra múlva látnak neki a vérszívásnak. A legaktívabb időszak számukra az április-július közötti időszak, de a klímaváltozás hatására szinte már állandósult a kullancsveszély a környezetünkben.

Hogy miért veszélyes a kullancs az emberre?

Azért veszélyes, mert váladékaiban két olyan kórokozót is hordoz a többi mellett, ami az ember számára kimondottan veszélyes lehet.
Az egyik a Borrelia burgdorferi, ami a rettegett Lyme-kórt okozza. Bár a fertőzés esélye körülbelül hét-nyolc százalék, de soha nem tudhatjuk, hogy épp melyik kullancs tapadt ránk.

Lyme-kór kezelése esetén a legfontosabb tényező a korai felismerés, ugyanis annál kevesebb antibiotikumra lesz szükség, ha esetleg fertőzött kullancs kerül rád.


A másik kórokozó ennél sokkal veszélyesebb vírus, mert agyvelő- és agyhártya-gyulladást okoz, ami ellen sajnos nincs célzott gyógyszer.

Hogyan tudod megelőzni, hogy kullancs kerüljön beléd vagy a gyerekedbe?

- Kerüljétek a kullanccsal különösen fertőzött területeket.


- Öltözzetek úgy, hogy kevés szabad bőrfelület maradjon, a ruhák pedig rétegezetten legyenek. Például a pólót be kell tűrni a nadrágba, a nadrág szárát pedig érdemes bebújtatnod a zokniba.


- Használhatsz kullancsriasztó spray-ket is, de jó, ha tudod, hogy hatásuk rövid ideig tart. Viszont a tájékoztatót mindenképpen tüzetesen olvasd el, mert egyik-másik allergiás tüneteket válthat ki.


- A hiedelmek szerint nagy mennyiségű B-vitamin fogyasztásával is távol tarthatod a kullancsokat.


- De amit szabadtéri séta után semmiképpen nem szabad elhanyagolni, az pedig az alapos átvizsgálás, kiemelten az alsó végtagokat és testhajlatokat kell átvizsgálnod.


Mit tehetsz, ha mégis rád mászott egy kullancs?


- Ha még csak a bőrödön van, de még nem kapaszkodott meg, akkor egy gyors, határozott mozdulattal söpörd le magadról.


- Ha még nem eresztette beléd a szájszervét, akkor nedves gézlap vagy vattacsomó körkörös mozgatásával ráveheted a távozásra.


- Ha már rácsatlakozott a bőrödre, akkor használj patikában kapható kullancseltávolító csipeszt vagy Kapiller-féle kullancseltávolító műanyag kanalat.


- Semmiképpen ne próbálkozz szabad kézzel vagy zsíros kenőccsel. Utóbbi alkalmazása régen nagyon felkapott volt, azt mondták, hogy a kullancs levegő nélkül elkezd fuldokolni és elereszti a bőrödet. Közben pont az ellentéte történik, még mélyebbre fúrja magát.


- Ha már a csipeszek sem segítenek, akkor irány az orvos, ott hatékonyabb módszerekkel tudnak segíteni neked.

Mi van akkor, ha jóval később veszed észre a gyulladt duzzanatot?

- Ha fejfájást, szédülést, hányingert, hőemelkedést, izomfájdalmat, nyirokcsomó duzzanatot tapasztalsz, akkor irány az orvos, lehetőleg ideggyógyászati szakrendelés.


- Ha a kullancscsípés helye körül kokárdaszerű bőrpír jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel Lyme-kórra lehet gyanakodni.


- A fáradékonysággal, ízületi- és izomgyulladással, szívritmuszavarral, idegrendszeri panaszokkal járó agyhártyagyulladásos tünetek csak hosszabb lappangási idővel jelentkeznek, ami nehezen hozható összefüggésbe a kullancscsípéssel, de vérvétellel kimutatható.

 Oszd meg!

Webáruház készítés