Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.05.15 09:33

Kóros dolog-e para-maminak lenni?

Kóros dolog-e para-maminak lenni?

 

 

 

   Manapság egyre több olyan visszhangot hallani, hogy „túlféltik” az anyák a gyermekeiket, túlságosan bezárják vagy túl kevés teret hagynak neki.

Talán a népességfogyásnak, talán a közösségi média térhódításának, talán másnak köszönhető, de mintha elkezdenék idegenek is szinte maguknak követelni a mások gyerekét, úgy viselkedni velük, mintha az édesanyjuk volnának – már legalábbis akkor, amikor a gyerek aranyos, nem beteg, nem hisztizik és nem kell vele semmit csinálni, mondjuk például kicserélni a pelenkáját.

Szinte egy kirakat-életet követelnek meg a mai gyerekes családoktól, magánéletük nem is lehet, különben hasonló bélyegeket sütnek a homlokukra.

No de mikor félted valóban túlságosan a gyermekedet és mikor lehet inkább a másik oldalon a gond?

Paranoiás lehetsz?


A paranoia szóval könnyedén dobálózhatnak például a rokonok akkor, amikor valamit el szeretnének érni nálad. „Nyugodtan hagyd itt nálunk a gyereket, ne legyél már paranoiás!”

Ez valami olyasmi, mint a depresszió: nem mindegy, hogy valóban szenvedsz egy pszichiátriai betegségtől, vagy csak egy általánossá vált kifejezést sütnek a fejedre azért, hogy meggyőzzenek valamiről.

A paranoia esetében a kulcsszó azon van, hogy a félelmed alaptalan.
Nem csak egy picit túlzónak ható, bár természetes okokból eredő félelem például a fertőzésektől, hanem olyasmitől félhetsz, hogy például galaktikus űrlények akarnak elrabolni. (Egyébként, ha esetleg ez a helyzet, akkor sem fogják elvenni tőled a gyerekedet, csupán egy jó pszichiáterre vagy pszichológusra és persze sok nyugalomra, pihenésre lesz szükséged.)
Nyilván a megítélés kicsit szubjektív, de mégis, ha olyasmit szeretnél, aminek egyébként elvárhatónak kellene lennie, például az ápoltság vagy a kézmosás, esetleg egy normális, partneri viszony, akkor nem paranoiás vagy, csupán egy első gyerekes, kezdő, aggódó anyuka, aki bár kissé naivan áll a világhoz, de semmiképpen sem beteg.
Természetesen nem vagy tehát paranoiás és nem is kell az elmegyógyintézetbe vonulnod (ez ebben a formában egyébként nem is igazán lehetséges már) akkor, ha félted a gyermekedet és ne adj’ Isten még igényeid is vannak. Például azzal kapcsolatban, hogy nem sérülhet a méltósága, vagy csak mondjuk ne nyúljanak hozzá mosatlan kézzel. De lehet, hogy egyszerűen csak nyugalmat szeretnél neki biztosítani.
Ettől még nem kell aggódnod, nem vagy beteg, csupán egy aggódó anyuka, akit egyébként néhány apróság betartásával, szeretetteljes odafordulással könnyedén „le lehetne szerelni”.

Ne aggódj, nem vagy paranoiás akkor sem, ha a manapság divatba jött „para-mami” kifejezéssel illeted magad.


Ha az aggódásod egészséges mértékű, csupán egy több gyermeket is látott szülő, pedagógus vagy védőnő számára naivitásnak tűnhet, attól még nem kell megijedned. Nyilvánvalóan érdemes kicsit lazábban venned a dolgokat, megnyugodnod, de ezt egy első gyerekes, pici babás anyukának úgyis hiába mondjuk, nincs is ezzel semmi gond!

Élvezd a babás pillanatokat bátran, óvd őt nyugodtan a széltől is, ha az esik jól, hiszen, ha valami történik vele, például beteg lesz, akkor már annak úgyis te viseled a következményeit, akkor már nem lesznek ott a saját érdekükben nagyobb lazaságra buzdítók! Az egészséges parázás pedig nagyon hamar elmúlik majd: legkésőbb akkor, amikor elkezd csigákat enni vagy nyakig sárosan bejönni az udvarról.

 Oszd meg!

Webáruház készítés