Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2019.07.23 12:13

Megerőszakoljuk-e a természetet? Amit a lombikprogramról tudni kell

Megerőszakoljuk-e a természetet? Amit a lombikprogramról tudni kell

 

 

 

   Napjainkban már népbetegség a meddőség. Nagyon sok pár hiába próbálkozik, egyszerűen nem érkezik meg a családi fészekbe a gólya. Szerencsére az orvostudománynak köszönhetően már léteznek olyan lehetőségek, melynek köszönhetően orvosi segítséggel reprodukálódni tudunk.

A magyar reprodukciós intézmények különlegesek abból a szempontból, hogy néhány magánintézmény kivételével a legtöbbjükben van lehetőség a társadalombiztosításunk terhére támogatást igénybe venni, azaz az állam öt beültetéssel záródó lombikkezelést finanszíroz. Ez azt jelenti, hogy ötször ingyen megadják a lehetőséget a babánk megszületéséhez. Sajnos a beültetést követően nem tudják befolyásolni, hogy mi történik odabent. Viszont addig a lehetőségekhez képest mindent megtesznek az orvosok.

Milyen előkészítés szükséges a lombikkezelés előtt?

A lombikkezelést megelőzően számos vizsgálaton kell részt vennie a pár mindkét tagjának. Természetesen a nőknek sokkal több vizsgálatra van szükségük.


Az általános laborvizsgálatok mellett hormonvizsgálatokon is át kell esni. Ezeket vér- és vizeletvizsgálat segítségével tudják elemezni. De vérvétel szükséges vércsoport és ellenanyagszűréshez, sőt a különböző fertőző betegségek mérésére is, például kötelező a lombikprogram előtt álló párok mindkét tagjának HIV-szűrésen is átesni. Normál esetben a férfiaknak a laborvizsgálatokon felül csak spermavizsgálaton kell átesniük. Ezzel szemben a nőknek szükségük van mellultrahang vagy mammográfiai szűrésre, petevezeték-átjárhatósági vizsgálatra, tüdőszűrésre és EKG-ra is.


A lombikprogram előtt pároknak igazolniuk kell, hogy házasok vagy élettársi kapcsolatban élnek, ez utóbbihoz közjegyzői okirat szükséges. Illetve kötelező egy általános tájékoztató előadáson részt venniük.

A vizsgálatokból rendelkezésre álló információk alapján a kezelőorvos megtervezi a hormonkezelés ütemezését. A hormonkezelések lehetnek long, short és antagonista protokollok.

Mi történik a lombikkezelés során?

A hormonkezelést a nő korától és hormonális szintjétől függően állítják be. A long protokoll két ciklust is érint, ezzel szemben a short és antagonista protokoll a ciklus első, illetve második napján veszi kezdetét. A lombikkezeléshez szükséges gyógyszereket különböző mértékben támogatja a társadalombiztosítás.


A hormonkezelés során általában injekciós formában kell bejuttatni a lombikkezelés alatt álló szervezetébe a hormonokat. Természetesen mindent folyamatos orvosi felügyelet mellett, ami azt jelenti, hogy heti 1-2 alkalommal kell menni a kezelőorvoshoz ultrahang vizsgálatra, illetve a kezelés második felében már vérvizsgálattal is nézik a hormonszint változását.


Amikor a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy megfelelő méretűre nőttek a tüszők - amik a hormonkezelés hatására többen is lehetnek az átlagnál -, akkor kitűzi a punkció, azaz a tüsző-leszívás időpontját. A leszívást megelőzően harminchat órával kell beadni a tüszőrepesztő injekciót.
A tüsző-leszívás történhet ébren és altatásban is. A leszívás napján a pár férfi tagjának is van feladata, hiszen akkor kell neki is mintát adnia a projekthez.
A leszívott tüszőkből nyert petesejteket és a spermákat megtisztítják és a lombikban összeeresztik. Sikeres akció esetén a lombikban megtörténik a csoda, a sejtek osztódásnak indulnak. Ha minden jól megy, akkor három-öt nap elteltével teszik vissza a leendő anyuka hasába az embrió-kezdeményt.

 Oszd meg!

Webáruház készítés