Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.18 12:06

Mi az a „növekedési ugrás”?

 

Mi az a „növekedési ugrás”?

 

 

   Bámulatos, hogy egy csecsemő milyen hihetetlen sebességgel tud fejlődni, ugye? Hétről-hétre változik, egyre nagyobb és ügyesebb lesz. Egyéves korára nagyjából másfélszer olyan hosszú, mint születésekor volt, és a mérleg is közel háromszor akkora súlyt mutat, mint az első napon. (Alig győzöd cserélni a ruháit, hipp-hopp, mindent kinő.) Ezzel a rendkívüli testi növekedéssel párhuzamosan szellemileg is fejlődik, egyre több készséget sajátít el, és tágul számára a világ.

 

   Ez a folyamat természetesen nem egyenletes. Az apróság három-, majd hathetes korában, valamint kicsit később: a negyed-, és a féléves kort elérve számíthatsz „növekedési ugrásra”. Ez annyit jelent, hogy a gyermeknek az aktuális fejlődési fázishoz a megszokottnál több energiára van szüksége, amit – mi másból? – az anyatejből szeretne magának biztosítani.

 

Honnan tudhatod, hogy a kicsid ugrani készül a fejlődésben? A következő jelek ékesszólóan beszélnek:

 

  • Gyakrabban cicire kívánkozik. A rövid szünetek miatt úgy érezheted, mintha az egész napot összenőve töltenétek.Nem csak többször, hanem többet is szopizik.
  • Észreveheted, hogy ügyesebb, sokkal hatékonyabban eszik.Lehet, hogy végül még így sem látszik jóllakottnak, és rövid idő múlva újra éhes lesz.
  • Kevesebbet, nyugtalanabbul alszik. (Korgó gyomorral nehéz is hosszan, mélyen pihenni.)
  • Nyűgösebb, nyafisabb, mint általában. Nappal és éjjel is többet sír, mint szokott.

 

Mit lehet tenni ilyenkor? Néhány egyszerű dologra figyelj oda, és minden rendben lesz!

 

  • Ne pánikolj! Semmi nem történt, csak a melled tejtermelése fáziskésésben van a babapocak megnövekedett igényéhez képest. Néhány nap, legfeljebb egy hét alatt újra szinkronba kerülnek, és helyreáll a rend.
  • Ne tápszerrel akard pótolni a hiányzó tejmennyiséget, hanem szoptass gyakrabban, és egy-egy szoptatás alkalmával mindkét melledből szoptasd a kicsit. Ettől nem kevesebb, hanem több lesz a tejed, így segítheted a kisbabádat a pillanatnyi állapotában, és a fejlődésében egyaránt. (Ha ilyenkor elkezdesz tápszerezni, a tejtermelés csökkenhet, elapadhat.)
  • Ha a gyermekedet vegyesen, vagy csak tápszerrel táplálod, megnövelheted egy kicsit az adagját, de mindenképpen konzultálj a gyerekorvossal a mennyiséget illetően!
  • Figyelj oda magadra is! Étkezz egészségesen, a szoptatós anyák étrendjének megfelelően, és növeld meg egy kicsit a folyadékfogyasztásodat!
  • Pihenj, pihenj, pihenj! Ha a baba (végre) alszik, te is feküdj le, szundíts egyet! Nyugodtan töltsétek együtt az ágyban ezeket a napokat. Mindkettőtöknek könnyebb lesz, ha nem merülsz ki teljesen. A napi teendőkben pedig kérj segítséget a családodtól, a barátaidtól.

 

  Jó, ha tudatosítod magadban, hogy ez is elmúlik. A baba nem beteg, nem fog éhen halni, és téged sem ér el a végkimerülés. Maradj nyugodt, legyél türelmes, szoptass a kicsi igényei szerint, és ne foglalkozz felesleges dolgokkal! A gyermeked egészséges növekedéssel, esetleg újonnan kifejlesztett készségekkel fog kárpótolni téged. Néhány nap, és újra kiegyensúlyozhatod a napirendet, és lehetsz továbbra is boldog, büszke anyuka!

 Oszd meg!

Webáruház készítés