Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.07.30 13:32

Mi az? Piros pöttyös és nem Túró Rudi? A pelenkakiütés

 

 

 

Mi az? Piros pöttyös és nem Túró Rudi? A pelenkakiütés

 

 

  Ha pici babád van, akkor biztosan találkoztál már apró pöttyökkel a babád popsiján. Ezt a jelenséget pelenkakiütésnek hívják. Ez a bőrjelenség, ahogy a nevében is benne van, a pelenka által borított területeken fordulhat elő. Nagyon kevés baba van, aki pelenkás korában nem éli át ezt a tünetegyüttest. De körültekintő gondoskodással jelentősen lecsökkenthető az esélye.

 

 

Mitől alakulhat ki a pelenkakiütés?


A pici baba által a pelenkába ürített végtermék tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek marják a baba bőrét, így apró helyi gyulladásokat okozhatnak. Ha nem cseréljük gyakran a pelenkát, akkor egyre nagyobb kiterjedésű, súlyosabb mértékű gyulladásos területek alakulhatnak ki. Az egész jelenséget súlyosbítja a pelenka által okozott dörzsölés is.

 

A pelenkakiütés fokozatai


A legegyszerűbb esetben a bőr csak pár ponton sérül, ilyenkor apró piros pöttyök jelennek meg a baba bőrén. Bár ezek a sérülések még igen picike kiterjedésűek, de már ezek is okozhatnak a babának fájdalmat, égő, csípős vagy viszketős érzést. Amit természetesen a babád nem tud elmondani, csak a nyugtalanságából feltételezheted, hogy valami kellemetlen érzete van.


Azonban, ha nem cseréled időben a pelenkáját, azaz nem tisztítod meg a bőrét, akkor súlyosabb bőrproblémák keletkezhetnek. Égővörös bőr, hólyagok, amelyek kifakadhatnak, amivel nedvedző bőrsérülést hoznak létre. Ez a forma már egy fokozottabb fájdalommal fog járni, aminek hatására a babád sokkal intenzívebben, fájdalmasabban fog sírni. Ilyenkor már nem elegendő a bőrregeneráló krém alkalmazása, súlyos esetben baktériumok elleni kezelésben is részesíteni kell a bőrfelületet, ezért érdemes szakorvoshoz, gyerekorvoshoz fordulni.

 

Hogyan lehet kezelni a pelenkakiütést?


Már akkor oda kell figyelnünk, ha apró bőrtüneteket tapasztalunk a babánk popsiján. Tedd tisztába gyakrabban. A pelenka eltávolítása után érdemes lemosnod a bőrét, utána töröld szárazra, ha nagyon kellemetlen neki, akkor inkább csak itasd fel a nedvességet. A szárítás után pedig alkalmazza cink-oxid és panthenol tartalmú kenőcsöt, mely megnyugtatja a baba bőrét, gyulladást csökkent és elősegíti a hámosítást is.
Ha pár nap alatt nem enyhülnek a tünetek, akkor mindenképpen érdemes szakorvoshoz elvinned a babádat, legalább a saját megnyugtatásod érdekében.

 

Megelőzhető-e a pelenkakiütés?


A pelenkakiütést nem lehet minden esetben megelőzni, de van néhány dolog, amivel csökkentheted a kialakulásának esélyét.

 

  • Végezz gyakrabban pelenkacserét!
  • Válassz jó nedvszívó-képességű pelenkát!
  • Jó minőségű eldobható pelenkát használj!
  • A bőrét teljesen szárítsd meg, mielőtt ráadod a pelenkát!
  • Engedd a babádat kicsit pucérkodni!
  • Altatás előtt mindig tedd tisztába!
  • Ne legyen nagyon szoros a pelenka.
  • Minden tisztába tevés alkalmával használj popsikrémet!

 

Ahogy látható, kellő óvatossággal, odafigyeléssel akár meg is előzhető a pelenkakiütés. De ha mégis felüti a fejét a pelenkában, akkor még a korai időszakban kezd el kezelni, s így könnyebben fog regenerálódni a babád bőre, s mindkettőtök számára véget érnek a kellemetlen sírós napok.

 Oszd meg!

 

Webáruház készítés