Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.06.29 14:02

Mi lehet a rendszeres „bukás” mögött?

 

 

Mi lehet a rendszeres „bukás” mögött?

 

 

   Amikor baba érkezik a családba, mindenki boldog, a hangulat eufórikus és senki nem gondol az esetleges nehézségekre. Lassan azonban ritkul a rokonlátogatás, jönnek a szürke hétköznapok és felütik fejüket az első problémák.

 

 

   A legfontosabb dolog, hogy a babánk megfelelőképpen étkezzen és a súlya megfelelő mennyiséggel gyarapodjon időről-időre. Szerencsés esetben anyatejjel tudjuk őt táplálni. Persze akkor se ijedj meg, ha nincs elég tejed és pótlásra van szükség, hiszen ma már nagyon jó minőségű tápszerek állnak rendelkezésre, tehát újszülött babád nem szenved hiányt akkor sem, ha esetleg nem tudod őt szoptatni. A csecsemők születésükkor kiszakadnak abból az ismerős környezetből, amely kilenc hónapig a biztonságot jelenti számukra. Olyan idegen világba csöppennek, ahol mindent újra kell tanulniuk, a légzést, az evést, mindent. Biztos vagyok benne, hogy mindent megteszel azért, hogy zökkenőmentes legyen ez az átállás számára, de vannak dolgok, amelyekkel nekik kell megbirkózniuk.

 

Az egyik ilyen alapvető dolog az evés. Természetes, hogy azt szeretnéd, hogy babád minél előbb minél többet gyarapodjon, de ez nem megy egyik percről a másikra. Hiába jó az étvágyuk és hiába van tejed is elég, a picike gyomruknak fokozatosságra van szüksége és nem tud egyik napról a másikra nagy mennyiségű táplálékot befogadni. Még akkor is, ha jó étvágya van, eszik is rendesen, de sajnos a felesleges táplálék egy-egy nagyobb böfi alkalmával visszaköszön, ez az úgynevezett bukás.

 

Bukni nem csak akkor szoktak az újszülöttek, amikor túl jól laktak, hanem ha túlságosan nagy adagban kapják a táplálékot, vagy túl sok levegőt nyelnek az étkezés folyamán. Ennek a problémának a kiküszöbölésére szükséges a babákat evés közben gyakran böfiztetni.

 

Ahogy telik az idő, mind hosszabb időt töltenek függőleges helyzetben, így a bukás ritkábban fordul elő, melyhez hozzásegíti picinket a fokozatos egyéb táplálékkal történő kiegészítés is.


Persze van olyan szituáció is, amikor túl gyakran és túl intenzíven történik meg a bukás. Ezekben az esetekben már körültekintőbben kell eljárnod, hiszen lehetséges, hogy a baba gyomorszája nem zár rendesen még, így a gyomor tartalma visszaáramolhat a nyelőcsőbe, annak savas hatása miatt szúró, égő, fájó érzést okozva babánknak.

 

Ekkor már viszont már refluxról beszélhetünk, amely akár orvosi segítséget is igényelhet. A refluxos babák gyakran vesznek fel hátra hajló, fejüket feszítő pózt, mivel próbálnak védekezni a kellemetlen tünetek ellen. Sokat segíthet, ha a kiságyban próbálod a pici fejét megemelni, akár oly módon is, hogy a lepedő alá teszed a párnát. Persze egy refluxos babánál is enyhülhetnek a tünetek az idő múlásával, amikor kevesebb időt töltenek gyerkőceink fekve és a gyomor záróizmai is egyre jobban megerősödnek.

 

Tehát, ha gyakran bukik a gyermekünk, de jó ütemben fejlődik és a kedélye sem rossz, akkor nagy valószínűséggel nincs is semmi gond. Viszont, ha a babánk gyakran sír, nyűgős és súlya sem gyarapszik kellő mértékben, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget. Hiszen gyermekünk egészségénél semmi sem lehet fontosabb.

 Oszd meg!

Webáruház készítés