Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.04.30 10:34

Miért alszanak annyit a babák vagy miért nem?

 

 

Miért alszanak annyit a babák vagy miért nem?

 

 

   Kezdő, első gyermekes szülők nagyon sokat aggódhatnak amiatt, hogy mennyit alszik a babájuk. Hiszen egy kisgyermek, de főleg egy újszülött vagy egy bébi még egészen más ritmusban éli az életét, mint egy felnőtt. Egy baba számára még nem igazán különíthető el a nappal és az éjszaka, ehhez is idő kell neki, hogy megtanulja. Tehát a baba viszonylag rendszertelenül alszik. Van úgy, hogy nagyon sokszor keveset, de az is lehet, hogy akár egy huzamban sok-sok órát is.

 

De miért alszanak látszólag sokat a babák, miért van erre szükség?

 

Ettől tud egészségesen fejlődni, nőni, kialakulni az immunrendszere. Mivel a babák még nagyon fejletlenül jönnek a világra, ezért még a születés után is nagyon sok pihenésre van szükségük annak érdekében, hogy tökéletesen kifejlődjön minden fontos agyi és idegrendszeri funkciójuk. Nem szabad ettől megijedni, emiatt aggódni vagy elkeseredni, hiszen ez a csecsemő-, illetve gyermekkori fejlődés természetes velejárója.

 

No de, mennyi alvás normális még a babánál, gyermeknél? Mikor vagyunk már vészhelyzetben?

 

Egy újszülöttnél, néhány hónapos babánál még a napi tizenkét, tizennégy órás alvás, vagy akár egy kicsit több is elfogadhatónak mondható. Később, ahogyan nő a baba, fokozatosan lecsökken az átlagos alvással töltött idő. Három éves korára már csak kilenc-tizenegy óra lesz az átlagos alvásigény. Természetesen ezek csak statisztikák, nem kell idegeskedni akkor sem, ha éppen nem tankönyvi a gyermeked alvása. A lényeg, hogy kipihent, kiegyensúlyozott, boldog és egészséges legyen.

 

Mikor kell felébreszteni a babát?

 

Sokan irigylésre méltónak gondolhatják azokat a szülőket, akik gyakran azon problémáznak, hogy szerintük túl sokat alszik a babájuk egyhuzamban. Régen még ezzel kapcsolatban az volt a bevett szokás, ha úgy tetszik, a protokoll, hogy legkésőbb három óránként fel kell ébreszteni az alvó csecsemőt, nehogy baja essen. Ma már több helyen elfogadott az is, hogy akár hat órán át is aludhat a pici, de vannak olyan álláspontok is, akik megfelelő megfigyelés, és a jó életfunkciókról való meggyőződés mellett csak extrém esetekben ébresztenék fel a kisdedet.

 

Honnan tudod, hogy eléggé kipihente-e már magát a babád?

 

A legfontosabb szempont, amit érdemes figyelni számok és statisztikák helyett, hogy kipihent-e a bébi. Hiszen sajnos a kialvatlanságnak hosszú távon több káros hatása is lehet a gyermeked egészségére. Figyeld, hogy gyermeked nyűgösebb, ingerlékenyebb, türelmetlenebb-e, mint máskor. Ha tartósan nehéz megvigasztalni, vagy elterelni a figyelmét, ha az ölbe vétel, a ringatás sem segít, ha a cicifüggő baba elutasítja az anyamellet, akkor fennállhat a kialvatlanság veszélye. Ezzel pedig, ha huzamosabb ideig fennáll, érdemes lehet orvoshoz fordulnotok a biztonság kedvéért.

 

   Az alvásra is igaz tehát, ahogyan sok más csecsemő-tevékenységre, hogy szinte minden gyermeknél egyedi. Nem érdemes aggódni miatta. Akkor is, ha nagyobb a baj, inkább a megelőzésre érdemes koncentrálni, és akár tanácsadás érdekében is, minél előbb orvoshoz fordulni. A gyermekorvos akár egy egyszerű készítmény ajánlásával, esetleg egy alaposabb kivizsgálás elrendelésével kiderítheti, mi áll a gyermeked alvászavarának hátterében. Ma már nagyon sok mindent tudnak orvosolni, így újra fellélegezhet a család.

 Oszd meg!

Webáruház készítés