Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.11.07 10:53

Miért nem lebeg minden újdonsült anya a rózsaszín felhők felett? Ezért ne szégyelld magad te sem!

 

 

Miért nem lebeg minden újdonsült anya a rózsaszín felhők felett? Ezért ne szégyelld magad te sem!

 

 

   Az anyákról a köztudatban az a kép él, hogy csupán a felhőtlen boldogság hatja át a mindennapjaikat. Innentől kezdve mindent rózsaszín köd borít számukra, állandóan csak kacarásznak a kisbabájukkal, esetleg éppen kedélyes eszmecserét folytatnak a látogató rokonokkal, barátnőkkel.

Azonban, mire anya leszel, könnyen lelkiismeret-furdalásod lehet azzal kapcsolatban, hogy nem lebegsz máris az anyaság rózsaszín ködében, sőt, az is előfordulhat, hogy egy rejtélyes szomorúság-érzés, üresség-érzés lesz úrrá rajtad, akár néhány héttel a szülést követően is. Bár a szülés utáni depresszió sajnos egyre nagyobb tömegeket érint, nem kell egyből arra gondolnod, hogy abban szenvedsz. Ha viszont igen, akkor sem kell kétségbeesned, hiszen többnyire viszonylag könnyen, gyógyszer nélkül kezelhető állapotról van szó, amely akár magától is enyhülhet, illetve mindössze néhány konzultáció egy jó pszichológussal is segíthet rajta.

Mégsem kell azonban egyből a depresszióra gondolnod: könnyen lehet, hogy csak a látszat és a valóság közötti éles kontraszt ijesztett meg. Hiszen a reklámok rózsaszín felhőiből lezuhanni akár az átlagos kórházak ezeréves kőpadlójára, akár az undok, beszólogató, sajnos néha kifejezetten gonosz emberek, rokonok világába bárkinek valóban ijesztő lehet. Hiába lehetsz te attól nagyon boldog, hogy akár hosszú próbálkozás után végre sikerült várandósnak lenned, a közhangulat ettől még sajnos semmit sem változott.

Nagyon fontos tehát felkészülnöd ezekre a hatásokra, hiszen nem szabad, hogy elvegyék az örömödet. Sajnos az emberek a többnyire generációk óta halmozódó traumáikat nem dolgozták fel, és sokszor észre sem veszik, hogy másokon próbálják kiélni a frusztrációjukat. Bármelyik családtagod átnyergelhet bezzegelővé, megmondóemberré, vészmadárrá és károgóvá a várandósságod bejelentése vagy a szülésed után. Ezt általában nem veszik észre, így nem is érdemes rájuk haragudnod, csak az a lényeg, hogy ne vedd magadra mindezt.

De akár sokkhatásként érhet már az is, amikor megtapasztalod, hogy a gyermeked folyamatosan sír, és úgy érzed, nem tudsz segíteni neki. Amikor a nappalok és az éjszakák egybefolynak és mindenki dolgozik, nincs, aki felváltson. Amikor folyamatosan szopizna a gyerek, de nincs, aki eléd tegyen egy tál ételt, még a közeli étkezdében sincsen ebéd-kiszállítás. Amikor már szinte bombanőnek érzed magad, ha végre eljutottál hajat mosni, mert arra is csak hétvégente van időd, amikor a férjed átveszi a gyereket. Amikor mindenki jönne látogatni, de senki sincs, aki kitakarítson, neked pedig esélyed sincs erre a folyton síró, óránként evő és kakiló, nem alvó gyerek mellett. Amikor egyszerűen egyedül maradsz, magadra maradsz az összes, megoldhatatlannak tűnő feladattal, és még csak sírni sincs időd.

Mindezen egyébként hamar túl lesztek, igazából az első időszak nehézségei ezek. Fontos azonban, hogy legyél ezekre felkészülve, hiszen így kisebb lesz a sokkhatás és a szégyenérzet, és te is sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb anya lehetsz. Megijedni nem kell, csak felkészülni rá és tudomásul venni, biztatva magatokat arra, hogy egyhamar elmúlik mindez, és akár az a bizonyos, gyakran emlegetett rózsaszín köd is beköszönthet az életetekbe.

 Oszd meg!

Webáruház készítés