Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Fizetési megoldás
Baba webáruház hírlevél
Köszi Anyu Bababolt a Facebookon
TOP baba termékek
Bababolt termékajánló
Házhozszállítás 2 nap alatt

ihirek
A koszianyu.hu oldal az ihirek.hu közösség tagja.
ihirek.hu
ihirek.hu - helyi hírek első kézből, helyiektől
Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.08.08 06:12

Miért sárgulhat be a baba?

 

 

Miért sárgulhat be a baba?

 

 

 

   A szülés utáni első megpróbáltatások egyike gyakran az újszülött besárgulása. Ilyenkor az újdonsült szülők óriási pánikba eshetnek, főleg azért, mert annyi érzelem, és persze hormon kavarog még ilyenkor bennük.

 

 

Az újszülött besárgulásának első jelei ugyanis már a szülést követő második-harmadik napban jelentkezhetnek, ekkor pedig az édesanyák és az újszülöttek kis hazánkban általában még a gyermekágyas osztályon fekszenek a kórházban. Ha pedig az újszülött besárgul, akkor többnyire nem is engedik haza a gyermeket addig, ameddig az állapota stabilizálódik. Így a sokkhatás fokozódhat, hiszen a rokonok tűkön ülve várják az anya és az újszülött hazaérkezését. A család pedig átesik életük egyik első kétségbeesésén: mi lesz most velük?

 

Mint a legtöbb rendellenességnél, a sárgaság esetében is kiemelten fontos, hogy próbáljuk megőrizni a hidegvérünket! A sárgaság ugyanis ideális esetben akár pár nap, jellemzően pedig néhány hét alatt magától elmúlik. Ahogyan csak teheti, a környezete próbálja támogatni az anyát abban, hogy meginduljon a tejtermelése, majd pedig elegendő mennyiségű anyatejjel tudja folyamatosan táplálni az újszülöttet. A megfelelő táplálék- és folyadékpótlás, ezzel együtt pedig a rendszeres széklet-, illetve vizeletürítés a kulcsa ugyanis annak, hogy a sárgaság idejében elmúljon és az újszülöttet minél hamarabb hazaengedjék.

 

A sárgaság okait pedig az újszülött májának éretlenségében kereshetjük, illetve abban, hogy nagy mennyiségű vörösvértestet termel a szervezete. Ez a nagy mennyiségű vörösvértest pedig rövid élettartamú, így hamar szétesik. A szétesés után a vörösvértestekből bilirubin (epesfesték) képződik. Az újszülött éretlen mája pedig képtelen teljes mértékben feldolgozni a bilirubint, ennek pedig a bőr sárgás elszíneződése lesz az eredménye.

 

Jó hír azonban, hogy az újszülött-kori sárgaság nem csak könnyen diagnosztizálható, de kezelhető is. Amikor a babát az úgynevezett kék fény alá teszik, az gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy kék színű lámpával világítják meg a testét, miután levetkőztették, illetve a szemére egy védő szemüveget tettek. Az UV-fény segíti, hogy a bilirubin a széklettel és a vizelettel könnyebben kiürülhessen a szervezetből. Az UV-fény-terápia mellett szükség esetén infúziós kezelést is kaphat a csecsemő. Ha kék fény-kezelést kap a babád, akkor nem árt, ha tudsz róla, hogy ilyenkor még inkább megnő a folyadékszükséglete.

 

Nagyon fontos tehát, hogy az anya minél több időt tölthessen az újszülöttjével, és lehetőségei szerint anyatejjel táplálhassa őt. A szoptatás nem csak a táplálék-, illetve folyadékpótlásban segíti az újszülöttet, de számos fertőzésforrástól is megvédi, illetve nem utolsó sorban meg is nyugtatja őt ebben a stresszes időszakban. Az anya hormoningadozásainak is jót tesz mind a szoptatás, mind a viszonylagos testközelség, így amennyit csak lehetséges igyekezzünk biztosítani a kontaktust!

 

Mindemellett pedig nem győzzük hangsúlyozni a nyugalom és a hidegvér megőrzésének fontosságát, hiszen ez az anyatej termelődését is elősegíti! Nem lesz semmi baj, csak előre érdemes nézni: a probléma meg fog szűnni!

 Oszd meg!

Webáruház készítés